Prvi pravi trenutek resnice za Dončićevo Slovenijo

Luka Dončić. Foto: Fiba

Že vse od aprilskega žreba in nato slovenskega prihoda na Okinavo je bilo jasno, da bodo imele uvodne tri tekme, kljub imperativu zmage, predznak ogrevanja in priprave. Tekma proti Avstraliji (14.10 po slovenskem času) je za nekdanje evropske prvake ključna.

Tajfun, ki je v tem tednu grozil Okinavi, se je sicer okrepil, a nato spremenil smer, tako da so se slovenski košarkarji tudi v petek prebudili v zgolj rahlo vetrovno in za odtenek bolj oblačno jutro. Na metaforični ravni pa četo Aleksandra Sekulića nocoj (tekma se bo namreč po lokalnem času začela ob 21.10 oziroma ob 14.10 po srednjeevropskem) čaka pestra paleta udarnih vremenskih pojavov.

Čeprav so Slovenci v zadnjem tednu in pol vztrajno poudarjali, da prvih tekmecev (Venezuela, Gruzija, Zelenortski otoki) nikakor ne podcenjujejo, kar so s tremi zanesljivimi zmagami in odgovorno igro v prelomnih delih naposled tudi potrdili, pa je bilo mogoče v izjavah stalno čutiti pričakovanje pravega izziva šele v drugem delu prvenstva. Ta je zdaj pred vrati.

Tekma z Avstralijo, ki Sloveniji že lahko prinese potrditev uvrstitve v četrtfinale in s tem zagotovljeno vozovnico za Manilo, bo svojevrsten trenutek resnice. Pripravljalne tekme proti renomiranim reprezentancam (Grčija, Španija, ZDA) v tem pogledu niso bile najbolj obetavne, a so bile v svoji osnovi res le – pripravljalne. Avstralski izziv bo po drugi strani danes realno ovrednotil širino in moč slovenske reprezentance, smiselnost igralnega sistema in koncept priprave ter izvršitvene in vodstvene odlike Luke Dončića.  

“Ko igramo proti favoriziranim ekipam, igramo bolje. Res pa je, da nas čakata dve super kakovosti ekipi. Najprej Avstralci, ki imajo v svojih vrstah kar devet košarkarjev iz lige NBA in zelo atletsko zasedbo,” se je proti prvemu izzivu druge tekmovalne faze svetovnega prvenstva ozrl selektor Sekulić, ki bi si tokrat proti bronasti ekipi z olimpijskih iger, tretji reprezentanci na Fibini lestvici in predvsem ugledni zasedbi z odlično pokritostjo vseh igralnih položajev le stežka prilastil vlogo favorita.

Foto: Guliverimage

In čeprav je nesporno dejstvo, da se Slovenija s tako celostno pokrito in izkušeno ekipo nikakor ne more pohvaliti, pa ima v svojih vrstah moža, ki že v otroštvu v svoj besedni zaklad in še manj v športni vrednostni sistem ni sprejel pojma predaja. Prav Luka Dončić je razlog, da ogenj slovenskega upanja na četrto zaporedno zmago na Okinavi še gori. In je tudi razlog, da so Avstralci ob pogledovanju proti Sloveniji zelo previdni.

“Običajno smo ob njihovih tekmovalnih terminih trenirali, a smo si ogledali nekaj njihovih tekem. Res so dobra ekipa. Vsi njihovi igralci premorejo veliko znanja. Čaka nas težka tekma,” je v zanj značilnem ležernem slogu, ta je pravzaprav popolno nasprotje njegove podobe na parketu, dan pred tekmo v pogovoru s slovenskimi novinarji dejal prvi zvezdnik slovenske košarke, ki je bil s povprečno 30 točkami prvi strelec prvenstva, ob tem pa je v povprečju ujel še osem odbitih žog in soigralcem namenil sedem asistenc.

Luka Dončić
Foto: fiba.basketball

Udarcev statistika ne beleži. “Marsikaj me boli, a bom pripravljen,” komentira več povojev in modric na telesu, pa tudi pogoste grimase ob številnih udarcih. “Tega sem že vajen,” dodaja svojevrsten mojster za izsiljevanje tekmečevih osebnih napak (na njem so jih prvi trije tekmeci storili kar 34), kar je tudi posledica pogoste posesti žoge in iskanja telesnega stika v igri. Posledično je vrgel tudi že kar 44 prostih metov (77% zadetih).

V igralnem pogledu Dončić izpolnjuje vsa visoka pričakovanja, pa čeprav se zdi, da je nekaj zrn čarovniškega prahu vendarle še privarčeval. Smo bili pa v zadnjem obdobju toliko bolj pozorni na njegovo vedenje in komunikacijo znotraj ekipe. V tem pogledu je, vsaj v primerjavi z EuroBasketom 2022, neprimerno bolj aktiven. Resda se znova rad “pogovarja” tudi s sodniki, a je izjemno dejaven tudi pri usmerjanju soigralcev, ki so stalno deležni namigov, spodbud ter tudi očitkov.

Foto: Fiba

“Luka je kapetan. Te vloge se je lotil zelo resno. Na ta način želi to manifestirati na vseh tekmah. Iz leta v leto je boljši košarkar. V reprezentanco vedno vnese nekaj novega. Ta vloga mu lahko pomaga, ne le v reprezentanci, temveč tudi v klubu. Vesel sem, da Luka takrat, ko je najtežje, prevzame vodilno vlogo,” nam je prikimal selektor Sekulić, ko smo mu omenili naša opažanja o novi dimenziji reprezentančne podobe Luke Dončića.

A kot bi ob tem znova odzvanjale besede legendarnega Aleksandra Đorđevića, ki je pred prvenstvom v pogovoru za naš medij dejal, da Luka Dončić pač ni Usain Bolt, saj je košarka moštveni šport, je kot na dlani, da bo za zmago proti Avstraliji poleg Dončićeve čarovnije Slovenija potrebovala še presežek njegovih soigralcev. Od obrambe na ravni tekmi z Gruzijo, pa preko čvrstosti tandema Mike TobeyBine Prepelič in vse do strelskega navdiha zunanjih igralcev.

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje