Rakete na domačem prvenstvu zaradi zapisa brez kapetanke

Košarka 10. Apr 202316:55 8 komentarjev
Nika Barič
Nika Barič. Foto: Aleš Fevžer

Selektor slovenske ženske članske košarkarske reprezentance Georgios Dikaioulakos se je odločil, da na junijskem domačem evropskem prvenstvu ne bo računal na Niko Barič. Pri tej odločitvi ima selektor popolno podporo vodstva Košarkarske zveze Slovenije.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo na domačem evropskem prvenstvu, ki ga bo od 15. do 25. junija poleg Slovenije gostil še Izrael, igrala brez najboljše posameznice in kapetanke zadnjih let Nike Barič. Takšno odločitev je sprejel selektor Georgios Dikaioulakos in jo za spletno stran Košarkarske zveze Slovenije pojasnil z naslednjimi besedami.

“Pred dnevi smo na družbenih omrežjih lahko zasledili komentar članice naše ženske članske reprezentance. Ne želim ga ponavljati, a želim poudariti sledeče. Deljenje družbe in ekipe z govorjenjem o tujcih in domačih je lahko sila nevarno in nas spominja na neke druge, bolj temne čase zgodovine. Ob tem, da je večina članov naše reprezentance ”tujcev” v nekem drugem okolju, kjer se srčno trudijo svoji ekipi prinesti čim boljši rezultat. In to velja tudi za osebo, ki je napisala ta sramotni komentar. V našem športu ni skrivnost, da je največja vrednost in osnova uspešnega delovanja spoštovanje med vsemi člani ekipe.”

“A če ne spoštuješ svojih soigralk, trenerjev in ostalega štaba reprezentance, kar je bilo na žalost opazno tudi v zadnji reprezentančni akciji, ti hrbet hitro obrnejo tudi navijači. Tako sem sprejel odločitev, da Nika Barič ni več članica slovenske ženske košarkarske reprezentance. Reprezentanca ni v lasti nikogar. Je največ, kar ti šport lahko ponudi in je nad vsemi nami. Ne moremo vedeti ali bomo Sloveniji prinesli rezultate, ki jih od nas pričakujejo in si jih seveda tudi sami želimo. Vem in zagotavljam pa, da bomo ekipa, na katero bodo vsi v Sloveniji upravičeno ponosni. Ekipa, ki bo igrala prepoznavno igro, se borila in bo zvesta svojim načelom. Izjemno sem ponosen in vesel, da delam s skupino igralk, ki so za ekipo ter slovenski dres pripravljane dati svoj maksimum in verjamem, da bodo slovensko košarko popeljale najvišje kar lahko,” je dejal Grk, ki Slovenijo vodi od oktobra 2021.

Ob tem ima 54-letnik polno podpore krovne zveze, kar je potrdil tudi njen predsednik Matej Erjavec. ”Vodstvo Košarkarske zveze Slovenije in reprezentance je v zadnjih dneh opravilo veliko pogovorov na temo neprimernega zapisa, ki ga je na družbenih omrežjih objavila Nika Barič. Gre za incident, ki ga preprosto ne moremo in ne smemo spregledati. Ter še posebej ne dovoliti, da bi takšno početje v slovenski košarki ali celo športu postalo nekaj normalnega in vsakdanjega. Selektor Dikaioulakos ima pri odločitvi, da Barič ne bo del slovenske izbrane vrste, popolno podporo Košarkarske zveze Slovenije,” je dejal.

Za komentar smo se obrnili tudi na Niko Barič, ki pa je odgovorila, da bo situacijo komentirala kmalu – ob svojem času.

Javna skrivnost sicer je, da vse od Grkovega imenovanja skupaj Barič in Dikaioulakos nista bila na enaki valovni dolžini, zapis košarkarice na Facebooku pa je sodu očitno izbil dno.

29. marca je Nika Barič na Facebooku objavila fotografijo trenerja Celja in nekdanjega selektorja Damirja Grgića, ob tem pa zapisala: “Takšne trenerje imamo, ‘znalci’ pa tujce podpisujejo!”

Danes pa je na Instagram zgodbo objavila sledečo fotografijo. Ob Grgiću in Niki je zraven še njen brat Nejc Barič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje