Rohnenje tihega Vidmarja, ki je prebudilo Slovence

Foto: Aleš Fevžer

Košarkarski upokojenec Gašper Vidmar bi že danes znova odigral finale EuroBasketa, če bi mu le še služilo zdravje, je povedal po Telemach premieri filma "2017", ki si jo je v petek v Stožicah ogledalo kakšnih pet tisoč gledalcev. Na platnu je bil brez dvoma ena od največjih zvezd. Razkrita je bila tudi njegova ključna vloga v finalu proti Srbiji, ko je zarohnelo pod tribuno carigrajske dvorane.

Na dan, ko se je največja dvorana v Sloveniji prelevila v največji kino pri nas, je minilo natanko eno leto in en dan od zadnje odigrane tekme Gašperja Vidmarja. 2. junija 2021 je še zadnjič oblekel dres Umana Reyer Venezie v končnici italijanskega prvenstva.

Koleno je bilo preveč načeto, da bi se vrnil na parket, čeprav je kakšnih šest mesecev še tlelo upanje. Januarja je dokončno potrdil, kar se je ugibalo že dlje časa in pri 34 letih tudi uradno sklenil bogato kariero.

“Če bi koleno zdržalo, komot,” je vedno nasmejani “Gapi” dejal po premieri dokumentarnega filma, ki je z zakulisnimi posnetki še z druge perspektive predstavil košarkarsko pravljico iz leta 2017, ko je Slovenija osvojila evropski naslov. Takrat je bil med ključnimi tudi on.

Gašper Vidmar
Gašper Vidmar se je leta 2017 z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenske košarke. Foto: Aleš Fevžer

Udaril po mizi

Ena od največjih in najpomembnejših zgodb iz filma v osrednjo vlogo postavlja prav tihega in nežnega orjaka. Naj vas njegovih 211 centimetrov ne zaslepi, Gašper je bil na parketu brez milosti do tekmecev in obročev, ob njem pa izkazoval neverjetno skromnost in slovel po redkobesednosti.

Na EP 2017 sta imela nalogo, da v garderobi povzdigneta glas, če je to potrebno, Goran Dragić in Saša Zagorac. A slednji je proti koncu prvenstva dobil občutek, da ni več tako slišan, kot bi si želel, zato je selektorju Igorju Kokoškovu predlagal, da med polčasom finalne tekme proti Srbiji, v kolikor bi se za to pokazala nuja, po mizi udari Vidmar.

Ker so naši košarkarji že v prvem polčasu visoko povedli, a do odmora nato vso prednost zapravili, je napočil čas za realizacijo dogovora. Vidmar je prišel v slačilnico in “ponorel”, da bi s tem dvignil svoje soigralce.

“Res nihče ni prav veliko povedal, vsi so imeli velike oči, ker niso vajeni, da sem jaz med glasnejšimi. Mislim, da je bil dosežen učinek,” se dogodkov spominja takratni prvi center reprezentance. Po zraku je letela tudi plastenka, medtem ko je Dragić, ker je vedel za dogovor, glavo zavil v brisačo in tako skril izbruh smeha.

Dragić, Vidmar
Goran Dragić in Gašper Vidmar po zmagi proti Srbiji v finalu evropskega prvenstva. Foto: Guliverimage

Le še ena podrobnost košarkarske pravljice, ki velja za največji uspeh slovenskega ekipnega športa v zgodovini, če ne nasploh. Ob ogledu filma so tudi Vidmarja prevzela čustva.

“Čustva so vedno prisotna. Tudi, ko si pogledam tekmo, prav tako pri filmu, vedno začutim nekaj živčnosti. Nekaj stvari pred tem filmom nisem vedel in sem jih izvedel šele zdaj. Potem na vse skupaj gledaš še malce drugače,” pove evropski prvak iz leta 2017.

Slovenija status evropskega prvaka drži že peto leto. Septembra bodo varovanci selektorja Aleksandra Sekulića v Kölnu začeli obrambo naslova, ko se bodo v skupinskem delu pomerili z Litvo, Francijo, Bosno in Hercegovino, Madžarsko in gostiteljico Nemčijo.

Da slovenska reprezentanca sodi v najožji krog favoritov je dokazala že lani, ko se je preko Litve prvič uvrstila na olimpijske igre in tam za las ostala brez medalje. Letos bo, če ne bo poškodb, izbrana vrsta še za odtenek močnejša.

Vidmar verjame, da so njegovi nasledniki sposobni celo ponoviti zgodbo iz Carigrada. “Že na olimpijskih igrah so pokazali, da imajo odlično ekipo. Če bodo igrali tako, je dosegljiv tudi sam vrh.”

Spektakel v Stožicah

V ponedeljek je selektor Sekulić objavil seznam igralcev za prihajajoči kvalifikacijski tekmi za SP 2023. 30. junija bo v Stožicah gostovala Hrvaška, 3. julija sledi še gostovanje na Švedskem.

Vse oči so bile oprte v Gorana Dragića, ki se tudi uradno vrača v izbrano vrsto, a le za tekmo s Hrvaško. Karte za tekmo so bile razgrabljene praktično v eni uri. Vsi, ki ste ostali brez dragocenega lističa, si boste lahko spektakel v prenosu pogledali na Sportklubu.

Seznam reprezentance: Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško In Mike Tobey.