Šefom Cedevite Olimpije se ob evropski žalostinki ne mudi

Letošnjo evropsko pot bo zaključil Miro Alilović. Foto: Aleš Fevžer

Cedevita Olimpija se bo nocoj s tekmo proti francoski zasedbi Mincidelice JL Bourg v Stožicah poslovila od EuroCupa, v katerem je letos močno zaostala tudi za najbolj osnovnim ciljem. Znova pod vodstvom trenerja Mira Alilovića, ki bi utegnil na klopi ostati do konca sezone.

“Pokazali smo, da smo ekipa. Fantom zato ne morem nič zameriti,” je po nedeljskem porazu proti Partizanu (76:73) v ligi ABA poudarjal začasni trener Cedevite Olimpije Miro Alilović, ki pa se vendarle ni mogel znebiti občutka, da bi se lahko tekma v Beogradu končala tudi drugače. Po vrnitvi v Ljubljano je misli preusmeril v priprave na zadnji krog rednega dela evropskega pokala proti Bourgu. Z večerno tekmo (20.45) se Ljubljančani poslavljajo od EuroCupa, kjer bodo ostali prikovani na dno skupine A, kot vse kaže, znova v močno oslabljeni postavi. Že v srbski prestolnici sta zaradi zdravstvenih težav manjkala Alen Omić in Mirko Mulalić, tokrat sta vprašljiva tudi Rok Radović in Marko Jeremić, medtem ko pa je bila odsotnost Amarja Alibegovića sredi meseca ocenjena na štiri tedne.

“Bourg krasi hitra igra, francoska ekipa je zelo nevarna v protinapadih. Na položajih krila, krilnega centra in centra imajo izjemne atlete, zato bomo morali biti osredotočeni na zapiranje in nadzorovanje skoka, kar bo izredno pomembno na tej tekmi. Naši tekmeci premorejo veliko individualne kvalitete. So izjemni atleti, zelo prodorni, zato bo odločala naša igra v obrambi, pomemben bo tudi skok in individualna odgovornost pri igri v obrambi 1:1,” je pred obračunom z JL Bourgom povedal trener Miro Alilović, ki je taktirko prevzel 14. marca. Takrat je Stožice po sporazumni prekinitvi pogodbe zapustil Jurica Golemac.

Olimpija je letos osvojila pokalno lovoriko, v Evropi pa je zaostala za cilji. Foto: Aleš Fevžer

In čeprav so kot odmev na slovo zagrebškega trenerja s slovenskim potnim listom v košarkarskih kuloarjih zaokrožila prva imena kandidatov za naslednika (izstopal je črnogorski strokovnjak Dejan Radonjić, ki je nazadnje vodil Panathinakos, kot naravna rešitev pa se je ponujal še trener zagrebške Cedevite junior Damir Mulaomerović), pa ne bo presenečenje, če bo Alilović v sedlu ostal še nekaj časa. Klubskemu vodstvu se očitno ne mudi. Vztraja pri “aktivnem iskanju”, kot so se izrazili pred časom, pri čemer pa je osnovna ideja celostna rešitev za prihodnjo sezono. Odprto ostaja tudi vprašanje športnega direktorja, ki pa ga bodo v Stožicah reševali vzporedno s trenerskim. Eden od potencialnih scenarijev predvideva tudi koncept brez športnega direktorja.

V Stožicah rešujejo tudi zapleteno finančno konstrukcijo, ki se spreminja po napovedih o manjših vložkih nekaterih pokroviteljev ali celo umiku Petrola. Višina proračuna tako ostaja uganka. Znano pa je, da  bodo po koncu državnega prvenstva potekle pogodbe z večinskim delom tujcev. Veljavne pogodbe imajo Edo Murić, Zoran Dragić, Alen Omić, Gregor Glas, Luka Ščuka, Rok Radović, Saša Ciani, Lovro Gnjidić in Karlo Matković, pri čemer je razpoložljivost slednjega odvisna od odločitve New Orleans Pelicans.