Veliko več kot le nogometni trener

Nogomet 25. Maj 202417:00 0 komentarjev
Jürgen Klopp
Foto: Guliverimage

Od zmage v ligi prvakov leta 2019 do prvega naslova angleškega prvaka po kar treh desetletjih sezono pozneje. Jürgen Klopp je v devetih letih na klopi Liverpoola pri nogometnem velikanu pustil neizbrisen pečat.

Izid tekme med Liverpoolom in Wolverhamptonom na Anfieldu je bil kljub zmagi domače zasedbe povsem stranskega pomena. Zasenčil ga je trener Jürgen Klopp, ki je Liverpool vodil še na svoji zadnji tekmi. Čeprav je bil Nemec oblečen povsem v črno, je bilo vzdušje na stadionu daleč od pogrebnega.

“Mislil sem, da bom povsem potrt, a nisem. Sem vesel, je ob svojem zadnjem nagovoru navijačev na sredini igrišča dejal Klopp. »Iz bilo katerega razloga nimam občutka, da je to konec. Zdi se kot začetek, saj sem lahko videl ekipo polno mladosti, energije in želje,” je pristavil.

Sloves 56-letnika od angleškega nogometnega velikana je bilo nabit s čustvi, četudi je svoj odhod napovedal že januarja, moštvo pa je domače prvenstvo končalo na tretjem mestu. Vseeno je osvojilo kar 20 točk več kot v sezoni 2014/15 – zadnji pred njegovim prihodom.

“Tako zelo smo veseli, da je Jürgen rdeč,” so v izdihljajih tekme vzklikali navijači, ki so Nemcu neizmerno hvaležni za vse uspehe, še posebej pa za dejstvo, da je klub v zatonu znova dvignil na raven najboljših na svetu. Liverpool je v devetih letih vodil na kar 491 tekmah, od 334 prvenstvenih pa jih je dobil kar 209. “Ljudje pravijo, da sem dvomljivce spremenil v vernike. To ni res. Vam je uspelo in to je velika razlika. Nihče naj vam ne reče, da prenehajte verjeti,” je navijačem polaskal Klopp.

Foto: Profimedia

Velika izguba za klub, a tudi mesto

Koliko lovorik je nogometni strateg osvojil z rdečimi? Poleg lige prvakov in naslova angleške prvaka – prvega za Liverpool po kar treh desetletjih, je bil uspešen še na svetovnem klubskem prvenstvu, v angleškem pokalu, dvakrat v ligaškem … A njegova vitrina bi lahko bila še precej bogatejša, saj je dvakrat klonil v finalu elitnega klubskega tekmovanja, v premier ligi pa kar dvakrat osvojil po 90 točk, a vseeno moral priznati premoč Manchester Cityju.

“To je velika izguba ne le za klub, temveč tudi za mesto. Klopp je bil veliko več kot nogometni trener,« je za Guardian dejal eden od navijačev Liverpool. »Bilo je posebno obdobje. Vez, ki jo ima z nami vsemi … Počutim se, kot da je moj najboljši prijatelj in mentor, čeprav nima pojma, da obstajam. Že zaradi njegovih tiskovnih konferenc je bil popoln trenerja Liverpoola. Z mestom in navijači je zgradil edinstveno vez, ki jo bo težko nadomestiti,” pa je dejal drugi.

Foto: Profimedia

V Anglijo se ne bo več vrnil

Vsaj navzven se zdi, da so se 19-kratni angleški prvaki na odhod legendarnega trenerja dobro pripravili, nenazadnje so imel več kot dovolj časa, da najdejo ustrezno zamenjavo zanj. V velike čevlje svojega predhodnika bo stopil Nizozemec in sedaj že nekdanjemu trenerju Feyenoorda Arne Slott, medtem ko se bo Klopp podal novim izzivom naproti.

Foto: AP Photo/Jon Super via Guliverimage

Kaj točno bo počel, zaenkrat še ni jasno, a ljudje, ki so mu blizu, so prepričani, da se k nogometu še ne bo vrnil tako kmalu. “Vsi, ki verjamejo, da se bo po dveh mesecih vrnil, jim lahko povem, da to ni Jürgen Klopp. V to sem tako zelo prepričan, da sem pripravljen dati roko v ogenj, pa čeprav vem zelo malo, kaj naklepa. Povsem razumljivo je, da želi sedaj najprej poskrbeti zase in čas preživeti z družino,” je v pogovoru za Bild dejal direktor Kloppovega nekdanjega kluba Mainza Christian Heigel.

Ob vseh ugibanjih glede prihodnosti 56-letnika, ki jih bo iz meseca v mesec le še več, pa je jasna le ena stvar – v Anglijo se ne bo več vrnil. “Nikoli več ne bom vodil angleškega kluba. To vam lahko obljubim,” je že januarja zatrdil Klopp.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!