Golemac mirno čaka finale, Rogaška in Krka padata po parketu

Košarka 18. Maj 202110:06
KK Rogaška
Foto: KK Rogaška

Cedevita Olimpija je v polfinalu pričakovano brez težav opravila s Helios Suns in se še 26. uvrstila v finale državnega prvenstva. Nasprotnika bodo zmaji dobili v sredo, ko je na sporedu odločilna tekma med Krko in Rogaško v Novem mestu.

Košarkarji Cedevite Olimpije so se v finale prebili še četrtič zapored. Zadnjega proti Primorski v lanski sezoni so sicer gladko izgubili z 0:3 v zmagah. Od takrat se je košarkarski zemljevid Slovenije močno spremenil. Koper Primorska je razpadla, zmaji pa so za letošnjo sezono sestavili za slovenske razmere precej nadpovprečno moštvo.

Tako so že v četrtfinalu zlahka opravili s Hopsi. Tudi Domžalčani jim niso predstavljali večje ovire. Štiri obračune so dobili s skupno razliko 112 točk. “Enako igro želimo prikazati tudi v finalu,” je bil po ponedeljkovem dvoboju odločen prvi strelec Olimpije Rion Brown. Zbral je 16 točk.

Trener Olimpije Jurica Golemac ima zato na tekmah tudi zelo proste roke pri delitvi minutaže. Praviloma gredo vsako tekmo na parket vsi košarkarji, ki jih ima na voljo. V finalu bodo nasprotnika pričakali spočiti, kar je glede na izjemno naporno sezono, predvsem v spomladanskem delu, za Ljubljančane pravo olajšanje.

Jurica Golemac, Cedevita Olimpija
Jurica Golemac, trener Cedevite Olimpije

Čestitke fantom za uvrstitev v finale. Tekmo smo odprli resno, odigrali dobre tri četrtine odlično, nato pa na koncu tekme nekoliko padli. Zdaj gre zares, lovimo trofejo. Imamo čas za pripravo in počitek. Samozavestno se podajamo v finale,” je bil po gladkem napredovanju zadovoljen Golemac.

Krka ali Rogaška?

Precej več energije trošijo košarkarji v drugem polfinalnem paru. Rogaška je že z dobrimi predstavami v ligi za prvaka dala slutiti, da bo v končnici za vsakogar zahteven zalogaj. To je v ponedeljek tudi potrdila, ko je z borbeno predstavo najprej izvlekla podaljšek.

Odločilni dve točki je 18 sekund pred koncem rednega dela tekme prispeval David Gabrovšek (75:75). Nato je mirne živce na črti prostih metov pokazal David Christopher Nichols, ki je bil tri sekunde pred koncem podaljška dvakrat natančen za zmago z 90:89.

Neverjeten je podatek, da sta Rogaška in Krka to sezono enkrat že igrala podaljšek. Tudi takrat je bilo po rednem delu 75:75 in na koncu 90:89 v korist domačih!

Imamo neverjeten ekipni duh. Po tistem visokem zaostanku smo si rekli, da še imamo možnosti in da moramo dati vse od sebe. Zelo sem vesel in ponosen na svojo ekipo, odigrali smo moško in zasluženo zmagali,” je po tekmi povedal Leon Šantelj, ki je prispeval pet točk. Rogaška je namreč na zaostanek za 14 točk odgovorila z nizom 17:0.

Šantelj napredovanja ne more obljubiti, lahko pa boj do zadnje žoge: “Na tretji tekmi je vse mogoče, a nekaj je jasno, dali bomo vse od sebe!” Pritrjuje mu tudi trener Damjan Novaković: “V torek nas čaka analiza in regenaracija, v sredo pa bomo poizkusili pripraviti novo presenečenje. Čestitam fantom na res odlični borbi!

V gostujočem taboru so bili seveda manj zadovoljni, a so pričakovali močan odpor Rogaške: “Pričakujem, da se bomo zbrali po tej tekmi, se regenerirali, si pogledali naše napake in se pripravili za sredino tekmo, kje seveda šteje samo zmaga.”

Košarkarji Rogaške lovijo tretjo uvrstitev v finale državnega prvenstva in prvi naslov. Precej uspešnejši so Krkaši. V finalu so zaigrali desetkrat in sedemkrat osvojili naslov.

Polfinale Lige Nova KBM, 2. tekme

(4) Helios Suns – (1) Cedevita Olimpija 64:79 (16:26, 28:50, 47:71) /0:2/

(3) Rogaška – (2) Krka 90:89* (19:24, 38:45, 54:65, 75:75) /1:1/

Tretja tekma Krka – Rogaška je na sporedu v sredo ob 20:30, tudi v neposrednem prenosu na Sportklubu.

// izid v zmagah; igrajo na dve zmagi

Komentari

Vaš komentar