Slovenija z igralci za poln avtobus in navezo prihodnosti

Košarka 1. Mar 20237:00
Aleksander Sekulić
Foto: FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca se je še četrtič v zgodovini prebila na svetovno prvenstvo in bo letos avgusta svoje nastope začela na Okinawi. Kako so se Slovenci odrezali v kvalifikacijah, koliko košarkarjev je dobilo priložnost za igro in kateri so jo najbolje izkoristili?

Slovenija je v obdobju od novembra 2021 do februarja 2023, v dveh delih kvalifikacij razporejenih v šest akcij za skupno 12 tekem, vpisala sedem zmag in pet porazov. Selektor Aleksander Sekulić je vpoklical neverjetnih 33 košarkarjev. Od tega jih je 30 tudi vpisalo vsaj en nastop. Kot zadnji je reprezentančni debi v ponedeljek v Kopru dočakal član Mornarja Petar Vujačić.

O kakšni standardni zasedbi je tako nemogoče govoriti, a to ni krivda slovenskega stratega, temveč razdrobljenosti evropske in svetovne košarke. Termini so namreč določeni sila ponesrečeno, tako pogosto manjkajo tako igralci lige NBA kot evroligaši.

“Ob koncu kvalifikacij bi se rad v imenu celotne Košarkarske zveze Slovenije zahvalil vsem tem 33 igralcev. Vemo, da jih bo na svetovno prvenstvo odpotovalo le dvanajst, ne smemo pa pozabiti, da nas v Aziji ne bi bilo, če Jakob Čebašek ne bi zadel trojke v zadnji minute tekme s Hrvaško, če Luka Lapornik na naslednjih tekmah ne bi v obrambi ustavil najnevarnejših nasprotnik igralcev, ali pa če Miha Lapornik novembra lani ne bi odigral dveh življenjskih partij proti Izraelu in Nemčiji. In to je le nekaj primerov. Vsak igralec, ki je v teh dobrih dveh letih oblekel slovenski dres, je na parketu pustil dušo in srce,” je po koncu kvalifikacij za STA povedal direktor reprezentance Matej Likar.

Devetnajsto Fibino svetovno prvenstvo v košarki bo letos od 25. avgusta do 10. septembra v Aziji, skupaj ga bodo gostili Japonska, Filipini in Indonezija. Žreb skupin bo 29. 4. 2023 potekal v Manili. Gostiteljici sta si sicer lahko že decembra zbrali po eno reprezentanco v svoji skupini. Japonci so si na Okinawi zaželeli slovensko izbrano vrsto.

Luka Dončić
Luka Dončić se je junija 2022 v spektaklu v dvorani Stožice poigraval s Hrvaško. Foto: Fiba

Dončić v štirih tekmah do naziva prvega strelca

Kljub (pre)pogosti zdesetkanosti si je slovenska reprezentanca uspela uvrstitev na SP 2023 priigrati že novembra, ko sta padli izbrani vrsti Izraela in Nemčije. Zadnjo akcijo je Sekulić lahko mirno izkoristil za popolno pomladitev in si tako zagotovil dodaten vpogled v prihodnost slovenske košarke. Sicer bi brez dvoma izbral močnejšo zasedbo.

Čeprav je odigral le tretjino vseh dvobojev, je bil najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah Luka Dončić. Zvezdnik Dallasa je v junijskem in avgustovskem oknu na štirih tekmah zbral okroglih 100 točk, oziroma 25 na dvoboj.

Vrhunci Luke Dončića proti Hrvaški junija 2022:

Po skupnem številu točk sledi z 92 Edo Murić, ki je z desetimi odigranimi tekmami tudi košarkar z največ nastopi. Devet jih ne denimo vpisal Jurij Macura, ki pa je v 64 minutah igre zbral le 11 točk in najverjetneje dolgoročno ni rešitev na položaju centra, kjer je že vrsto let največje pomanjkanje v slovenski reprezentanci.

Po številu asistenc je na vrhu Žiga Samar, ki je blestel predvsem na dveh ključnih novembrskih tekmah. Na sedmih tekmah je podelil 39 podaj za koš, deset več od Dončića, ki pa je s 7,3 proti 5,6 vendarle uspešnejši v tej statistični prvini, če gledamo povprečje na tekmo.

Zanimiv je tudi pogled na razliko v točkah v času, ki so ga posamezniki preživeli na parketu (+/-). Na vrhu je Murić, Slovenija je v 285 minutah, kolikor jih je odigral, dosegla 42 točk več od nasprotnika. Zelo pozitivno so na uspeh vplivali tudi Samar (+40), Klemen Prepelič (+36), Žiga Dimec (+35), Goran Dragić in Blaž Mahkovic (oba +33). Če upoštevamo odigrane tekme, močno izstopa center Jordan Morgan, ki je na le dveh tekmah vpisal +32. Na drugi strani spektra je Luka Rupnik. Z njim je Slovenija namreč v globokem minusu, prejela je 43 točk več kot dosegla. Nihče drug ni pod -20.

Po Samarju nase opozoril še Glas

Če je v letu 2022 na vrata reprezentance ne le potrkal, temveč jih kar silovito podrl, Žiga Samar, je v zadnji akciji razkošen talent pokazal tudi Gregor Glas. Na 21-letnega branilca bo v prihodnje veljalo resno računati. Po nesrečni poškodbi lansko poletje, ki ga je izločila od boja za mesto na EuroBasketu 2022, ter mu še dodatno omejila tudi priložnost v velikem Partizanu, je po menjavi okolja in selitvi v Mornar, kjer redno prejema po 30 minut na tekmo, zadihal s polnimi pljuči, kar že daje dividende.

Proti Estoniji in Izraelu v zadnjem oknu teh kvalifikacij je na dveh tekmah vpisal kar 44 točk. Zadel je osem trojk iz 16 poizkusov izza črte in zgrešil le enega od devetih prostih metov. Samar in Glas sta branilska naveza prihodnosti.

Vrhunci Gregorja Glasa proti Izraelu:

Tekme Slovenije v kvalifikacijah za SP 2023:

1. del:

Hrvaška – Slovenija 74:76
Slovenija – Švedska 94:89
Finska – Slovenija 86:76
Slovenija – Finska 79:83
Slovenija – Hrvaška 97:69
Švedska – Slovenija 81:84

2. del:

Slovenija – Estonija 104:83
Nemčija – Slovenija 90:71
Izrael – Slovenija 62:75
Slovenija – Nemčija 81:75
Estonija – Slovenija 79:78
Slovenija – Izrael 79:87

Komentari

Vaš komentar