Kdo potuje na svetovno prvenstvo?

Košarka 28. Feb 20239:32
Slovenija četrtič na SP. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska reprezentanca se vrača v družbo udeležencev svetovnega košarkarskega prvenstva. Kdo ji bo delal družbo? Kdaj bo potekalo prvenstvo? Kdaj bodo znane sestave predtekmovalnih skupin?

Če bi Sloveniji gorelo pod nogami, bi v ponedeljek v Kopru prav gotovo gledali drugačno reprezentanco. Ker pa si je ta že novembra zagotovila napredovanje na SP, je v februarskem oknu nastopila v pomlajeni zasedbi. Več znoja so morale pretočiti številne druge reprezentance. Zdaj je znan dokončen seznam udeležencev svetovnega prvenstva. Na njem, med drugim, ni Argentine in Hrvaške. Prvič so se na SP uvrstili Zelenortski otoki, Gruzija, Latvija in Južni Sudan.

Kdo se je uvrstil na SP 2023?

Azija in Oceanija (8): Japonska (domačin), Filipini (domačin), Libanon, Nova Zelandija, Avstralija, Kitajska, Jordanija, Iran.

Evropa (12): Finska, Nemčija, Latvija, Italija, Španija, Slovenija, Litva, Francija, Grčija, Gruzija, Črna gora, Srbija.

Afrika (5): Slonokoščena obala, Južni Sudan, Egipt, Angola, Zelenortski otoki.

Amerika (7): Kanada, ZDA, Mehika, Portoriko, Dominikanska republika, Venezuela, Brazilija.

Mednarodna košarkarska zveza je že decembra na podlagi izbire gostiteljev pohitela z določanjem lokacij za določene reprezentance. Izvršni odbor Fibe je tako določil, da bo slovenska reprezentanca v prvem delu prvenstva igrala v Okinawi na Japonskem. Filipinci so si zaželeli reprezentanco ZDA, Kanado pa bo pot vodila v Indonezijo. Kdo bodo slovenski tekmeci na SP, bo znano po žrebu, ki bo 29. 4. 2023 potekal v Manili.

Slovenija bo četrtič zaigrala na svetovnem prvenstvu. Leta 2006 je bila pod vodstvom Aleša Pipana na Japonskem deveta, štiri pozneje pod taktirko Memija Bečirovića osma, leta 2014 pa v Španiji sedma. Takrat je bil selektor Jure Zdovc.

Tekmovalni sistem

Termin SP: 25. 8. – 10. 9. 2023

Predtekmovalni del: 32 reprezentanc bo razvrščenih v osem skupin po štiri, napredovali bosta najboljši dve.

Drugi del: Osem predtekmovalnih skupin s po dvema naprej uvrščenima reprezentancama ustvari nove štiri skupine s po štirimi moštvi. V izločilne boje se uvrstita najboljši dve reprezentanci.

Izločilni boji: Iz drugega dela napreduje osem reprezentanc, ki z boji nadaljujejo v četrtfinalu.

Tekme bodo potekale v petih dvoranah. Najmanjša je Okinawa Arena na Japonskem s kapaciteto za 10.000 sedežev. Indonezija Arena v Džakarti sprejme 16.500 obiskovalcev. Filipini pa premorejo Smart Araneta Coliseum za 15.000, Mall of Asia Areno za 20.000 in Philippine Areno za 55.000 navijačev, s čimer velja za največjo dvorano na svetu, kjer bo tudi finalni obračun.

Komentari

Vaš komentar