Slovenke dobile tekmice na poti do EuroBasketa 2025

Košarka 19. Sep 202316:21 0 komentarjev
slovenska ženska košarkarska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025 igrala v skupini B z Madžarsko, Bolgarijo in Finsko. Na prvenstvo, ki ga bodo gostile Češka, Nemčija, Grčija in Italija, se bodo uvrstile zmagovalke osmih skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

Slovenija je bila na žrebu v Švici uvrščena v tretji kakovostni boben. Uvodni tekmi kvalifikacij ju čakata novembra letos na Madžarskem in doma z Bolgarijo. Drugi termin je novembra 2024, zadnji pa februarja 2025.

Evropsko prvenstvo bo potekalo ob 18. do 29. junija 2025, zaključni del pa bo v Atenah. Potekalo bo po drugačnem sistemu kot doslej; namesto repesažov bosta v četrtfinale napredovali dve najboljši ekipi iz štirih skupin.

“Žreb nam je namenil zanimivo skupino. Madžarska je zelo močna reprezentanca, kar je dokazala na zadnjem evropskem prvenstvu v Ljubljani. Dela zelo dobro in je iz leta v leto bolj nevarna. V primerjavi z Bolgarijo in Finsko smo kvalitetnejša reprezentanca in verjamem, da bi ju morali ugnati. Upam, da bomo reprezentančna okna dočakale zdrave in se bomo vsakič zbrale v najmočnejši zasedbi. Cilj je jasen, peta zaporedna uvrstitev na evropsko prvenstvo,” je za spletno stran Košarkarske zveze Slovenije dejala kapetanka Slovenije Teja Oblak.

“V kvalifikacijah moramo gledati predvsem nase. Na vsako reprezentančno akcijo moramo priti dobro fizično in psihično pripravljeni. Verjamem, da bodo igralke v klubskih sredinah dobro trenirale in individualno še napredovale. Ostati moramo skromni, nobene ekipe pa ne smemo podcenjevati, niti precenjevati. Pomerili se bomo z Madžarsko, ki bo zelo močan tekmec ter Bolgarijo in Finsko, ki z evropskih prvenstev sicer nimata izkušenj. A predvsem Finke v zadnjem obdobju kažejo vse več in bodo skušale presenetiti. Sicer pa našim dekletom in ekipi zelo zaupam. Verjamem, da nam bo uspel preboj na prvenstvo, prav tako pa bomo tudi v sami igri prikazali še določen napredek,” pa je dodal selektor ženske izbrane vrste Georgios Dikaioulakos.

Kvalifikacijske skupine za EuroBasket 2025:

Skupina A: Španija, Nizozemska, Avstrija, Hrvaška

Skupina B: Madžarska, Bolgarija, Finska, Slovenija

Skupina C: Belgija, Litva, Azerbajdžan, Poljska

Skupina D: Velika Britanija, Danska, Estonija, Švedska

Skupina E: Francija, Izrael, Irska, Latvija

Skupina F: Turčija, Romunija, Islandija, Slovaška

Skupina G: Srbija, Portugalska, Severna Makedonija, Ukrajina

Skupina H: Bosna in Hercegovina, Švica, Luksemburg, Črna gora

Skupina I: Italija, Češka, Nemčija, Grčija