Slovenska pot do EuroBaketa 2025

Košarka 8. Avg 202311:52 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo v kvalifikacijah za nastop na EuroBasketu 2025 pomerila z Ukrajino, Izraelom in Portugalsko.

Medtem ko se Slovenija pripravlja na četrti nastop na svetovnem prvenstvu (25. 8. – 10. 9.) in ob tem ostaja tudi v igri za drugi preboj na olimpijski turnir, pa se je doslej udeležila prav vseh evropskih prvenstev po osamosvojitvi. Od krsta leta 1993 v Nemčiji in vse do lanskega EuroBasketa, ki je prav tako potekal v Nemčiji. Skupno so torej Slovenci nastopili na štirinajstih prvenstvih, vključno s tistim leta 2017, ki se je končal z zmagoslavjem zlatega Gorana Dragića in soigralcev.

Da bi se niz nadaljeval, bo morala Slovenija “preživeti” nove kvalifikacije – v luči EuroBasketa 2025. Po današnjem žrebu v Münchnu je jasno, da bo nastopala v kvalifikacijski skupini A, kjer bodo še Ukrajina, Portugalska in Izrael. Za preboj na prvenstvo morajo Slovenci, ki so bili pred plesom kroglic nameščeni v elitni boben, zasesti eno od prvih treh mest, kar je povsem realen in izvedljiv cilj. To potrjuje tudi pogled na Fibino lestvico, na kateri je Slovenija trenutno sedma, Ukrajina je 28., Izrael 34., Portugalska pa kot najšibkejši člen 54.

Luka Dončić
Luka Dončić v kvalifikacijah selektorju ne bo na voljo. Foto: Filip Barbalič

Kvalifikacijske tekme bodo sicer odigrane v treh kvalifikacijskih oknih – prvo med 19. in 27. februarjem 2024, nato med 18. in 26. novembrom 2024 ter nazadnje med 17. in 25. februarjem 2025, pri čemer bo vsaka ekipa v posameznem igrala dve tekmi.

Spomnimo, že 42. izvedba evropskega prvenstva bo na sporedu med 27. avgustom in 14. septembrom 2025. Skupinski del bodo gostili Ciper (Limassol), Poljska (Katovice), Finska (Tampere) in Latvija (Riga), kjer se bo odvil tudi sklepni del prvenstva.

Kvalifikacijske skupine: EuroBasket 2025

Skupina A: Slovenija, Ukrajina, Izrael, Portugalska

Skupina B: Italija, Turčija, Madžarska, Islandija

Skupina C: Španija, Latvija, Belgija, Slovaška

Skupina D: Nemčija, Črna gora, Bolgarija, Švedska

Skupina E: Francija, Hrvaška, Ciper,  BiH

Skupina: F: Grčija, Češka, Nizozemska, Velika Britanija

Skupina G: Srbija, Finska, Danska, Gruzija

Skupina H: Litva, Poljska, Estonija, Severna Makedonija

Na EuroBasket bo napredovalo 24 od 32 sodelujočih reprezentanc, in sicer po tri najboljše v posamezni skupini, razen iz skupin C, E, G, H, kjer bodo igrale gostiteljice prvenstva. V teh skupinah si bosta poleg gostiteljic napredovanje zagotovili še dve  reprezentanci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!