Kaj čaka Vlatka Čančarja?

Košarka 8. Avg 202310:54 0 komentarjev

Medtem ko slovenska košarkarska reprezentanca vstopa v zadnji del priprav na svetovno prvenstvo, pa se za Vlatka Čančarja, ki si je v petek strgal sprednjo križno vez levega kolena, začenja dolgotrajna in mukotrpna rehabilitacija.

Zgodilo se je tri minute in 35 sekund pred koncem že davno odločene pripravljalne tekme v Atenah. Vlatko Čančar si je s samostojno akcijo utrl pot v gostujočo raketo, se korak po črti za proste mete bliskovito dvignil v zrak in z eno roko silovito zabil. Najbolj atraktivno akcijo tekme, na kateri je sicer slovenska reprezentanca pokazala dokaj bledo podobo, bi verjetno še lep čas opevali, če ne bi 26-letni Koprčan pri pristanku padel in v vidnih bolečinah obležal na tleh.

Mnogim je bilo takoj jasno, da še zdaleč ne gre za nedolžno poškodbo. Manj kot 24 ur pozneje je po pregledu z magnetno resonanco sledila potrditev. Član Denverja, s katerim je letos postal prvak lige NBA, si je ob nerodnem pristanku strgal sprednjo križno vez levega kolena.

“Prvega nastopa na svetovnem prvenstvu sem se izjemno veselil, a mi je usoda prekrižala načrte. Razočaranje je veliko, a poškodbe so sestavni del športa in moram optimistično zreti naprej. Verjamem, da se bom pod koše vrnil še močnejši. Reprezentanci želim, da priprave še naprej nadaljuje v tako dobrem vzdušju ter se odločno poda na svetovno prvenstvo,”  je ob slovesu od izbrane vrste dejal 203 centimetre visoki krilni košarkar.

Foto: Profimedia

In kaj ga čaka v prihodnih mesecih? Najprej operacija, ki jo bo bržčas pod okriljem klubskega delodajalca prestal v Denverju, nato pa mukotrpna pot vračanja, po kateri zdaj že dva meseca hodi Edo Murić. “Čaka ga zelo dolg proces vračanja v šport. Takšne poškodbe se celijo od osem do devet mesecev. Zanj je celotna sezona 2023/24 izgubljena. Pred njim je dolg proces. Vložiti bo moral veliko truda in spremeniti dnevno rutino. Veliko časa bo preživel v fitnesu in se posvečal individualnemu delu. Gre tudi za psihološko utrujajoč proces,” pripoveduje reprezentančni trener za telesno pripravo Anže Maček.

“Tudi ko se bo že počutil dobro, bo moral biti previden in potrpežljiv. Prehitra vrnitev je lahko usodna. Proces celjenja sprednje križne vezi pač terja svoj čas. Potrebne so številne faze in na koncu testne baterije, saj si nihče ob vrnitvi ne želi vnovične poškodbe,” dodaja Maček. Da mu ne bo lahko, je hitro potrdil tudi stari znanec tovrstnih težav Zoran Dragić. “Res ga čaka veliko dela, med katerim bo moral biti psihološko močan. Zanj bo še težje, ker je prvič v takšnem položaju. Poleg strokovnega osebja bo potreboval tudi podporo družine. Želim mu, da se vrne še močnejši,” reprezentančnemu soigralcu, s katerim sta bila tudi del olimpijske odprave, sporoča Dragić.

Čančarjeva “sreča v nesreči” je urejen klubski status, kar pomeni, da v prihodnjih mesecih ne bo prepuščen samemu sebi. Tudi v novi sezoni bo namreč član Denverja, ki bo zanj odštel 2,2 milijona ameriški dolarjev. Prihodnje leto se bodo klubski veljaki lahko odločili, ali ga bodo zadržali še za eno sezono. Že letos pa so zanimanje zanj pokazali mnogi klubi, med drugim, kot nam je zaupal Sani Bečirović, tudi atenski Panathinaikos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!