Luka Dončić vendarle na normalnih obratih

Košarka 7. Avg 202316:51 0 komentarjev

Vlatko Čančar se je po hudi poškodbi kolena že poslovil od reprezentance in čaka na datum operacije. Selektor Aleksander Sekulić medtem prilagaja igralni koncept, ki bi lahko vključeval tudi nekoliko drugačno vlogo Luke Dončića. Ta je po petkovem udarcu v koleno, zaradi katerega je izpustil drugi polčas tekme z Grčijo, ob našem obisku reprezentančnega treninga že deloval kot riba v vodi.

Ob opustošenju, s katerim se po strašljivi ujmi soočajo v mnogih poplavljenih slovenskih občinah, je prenašanje sorodnih metafor v slovenski košarkarsko reprezentanco ob pregledu stanja po vrnitvi iz Aten vsekakor neprimerno. Vseeno se selektor Aleksander Sekulić ob prvem javnem nastopu ni mogel izogniti vprašanjem o udarcu, ki ga za izbrano vrsto predstavlja poškodba Vlatka Čančarja.

Zatrdil je, da se ni odločil za naknadni vpoklic kakšnega košarkarja. Položaj krilnega centra, ki je kritičen že zaradi predhodne poškodbe Eda Muriča, bo reševal znotraj obstoječega kadra. Posledično lahko pričakujemo, da bo slovenska reprezentanca večkrat igrala z nižjo peterko, v selektorjevih zamislih pa so tudi debitant Aljaž Kunc, Bine Prepelić in celo Luka Dončić.

“Marsikaj se samo izpostavi. Med drugim je naša prednost tudi to, da Luka s svojim telesom lahko pokrije kar štiri igralne položaje, tako v obrambi kot tudi v napadu. To bi bila lahko rešitev. Ne bi pa zapostavil ostalih košarkarjev, predvsem mladih fantov. Težava, ki se poraja, pa je pomanjkanje izkušenj na najvišji ravni. Na SP bomo igrali proti najboljšim na svetu,” razmišlja Sekulić.

V tem pogledu veseli, da Dončić ne čuti več posledic udarca v koleno iz druge četrtine druge tekme proti Grčiji. Povsem nemoteno je treniral že v nedeljo, tudi danes pa je bil na običajnih delovnih obratih. “Tekma z Grki je vsem pokazala, kaj nas čaka ob soočenju z najboljšimi. Nihče ne bo varčeval Dončića. Vsi bodo ‘štartali’ nanj. On je naš najboljši košarkar. Pomembna bo reakcija ostalih. Morajo ga zaščititi,” razmišlja Sekulić, ki si po slabi atenski predstavi ni zatiskal oči.

Mnogim reprezentantom je odkrito očital preskromno zavzetost v obrambi. Odgovor pričakuje v torek zvečer, ko se bo Slovenija v zadnji domači pripravljalni tekmi pred svetovni prvenstvom v polnih Stožicah pomerila s Črno goro (18.00, prenos na SK1). “Nerad delam zaključke po eni tekmi. Po slabši predstavi v Atenah ne bom govoril o katastrofi. Pričakujem pa odziv. Slaba tekma mora biti povod za pravo reakcijo. Pričakujem tudi odziv na poškodbo Čančarja. Igralci morajo stopiti skupaj in poiskati rešitve,” pravi slovenski selektor.

Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija 88:77

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio

Japonska – Slovenija

Vse tekme bodo v neposrednem prenosu na programih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!