“Odpisani” Dragić: Sem član Olimpije

Medtem ko se Zoran Dragić s slovensko reprezentanco pripravlja na bližajoče se svetovno prvenstvo (25. 8. - 10. 9.), pa v zraku ostaja njegov klubski status. Ima pogodbo s Cedevito Olimpijo, a se vse bolj zdi, da v Stožicah ni več zaželen.

Cedevito Olimpijo je v zadnjih tednih zapustilo kar devet košarkarjev, trojica pa je bila posojena. Kot smo poročali že pred časom, se je ob tem na prepihu znašel tudi Zoran Dragić. Slovenski reprezentant naj bi bil v podobnem položaju kot Alen Omić. Oba sta imela veljavni pogodbi, a naj bi s strani klubskega vodstva prejela pobudo, naj si poiščeta novo delovno okolje.

Omić je minuli teden že prekinil pogodbo z “zmaji” in okrepil kitajski Guangxi Weizhuang. Kaj pa Dragić? “Z vodstvom klubom sem se pogovarjal. Imam pogodbo s Cedevito Olimpijo in sem njen igralec. Za nadaljnje stvari pa bomo videli. To je vse, kar lahko povem. Trenutno sem z mislimi predvsem pri reprezentanci,” diplomatsko odgovarja 34-letni Ljubljančan.

Cedevita Olimpija: kdo odhaja, kdo je prišel?

Od Cedevite Olimpije se se tudi uradno poslovili Alen Omić, Marko Radovanović, Amar Alibegović, Marko Jeremić, Yogi Ferrell, Josh Adams, Blaž Habot, Mirko Mulalić in Matic Rebec. Po drugi strani bodo Lovro Gnjidić (Split), Jan Kosi (Cedevita junior) in Žiga Daneu (Helios Suns) s statusi posojenih košarkarjev minutaže deležni v drugih klubih. Na podoben način pa naj bi se od prvakov poslovil tudi Saša Ciani.

Potem ko sta bila letos posojena v Mornar, v Ljubljano prihajata Luka Ščuka in Gregor Glas. V moštvu ju bosta pričakala staroselca Rok Radović in Karlo Matković. Kapetan Edo Murić  ostaja član kluba, a bo zaradi poškodbe predvidoma izpustil celotno sezono. Kaj pa okrepitve? Za Cedevito Olimpijo bodo po novem igrali Justin Cobbs (Alvark Tokio), Amadou Sow (Blois), Alexander Šaškov (Nutrispoint Ilirija), Justus Hollatz (Rio Breogan), Damian Kruzynski (Nutrispoint Ilirija), Jaka Blažič (Bahcesehir Koleji Istanbul), Sean Armand (Avtodor Saratov) in Shawn Jones (Hapoel Haifa).

Dragić je sicer medtem vstopil v četrti teden reprezentančnih priprav. Ta med drugim prinaša tudi kar tri pripravljalne tekme. Že v torek se bo četa selektorja Aleksandra Sekulića, ki je ostala brez Vlatka Čančarja, v Stožicah pomerila s Črno goro, ob koncu tedna pa sledita močni tekmi z ZDA in Španijo na turnirju v Malagi. Ob poškodbi soigralca ni ostal ravnodušen.

Zoran Dragić. Foto: Aleš Fevžer

“Takšna stvar se te dotakne, pa čeprav so poškodbe sestavni del športa. Res, v tem trenutku tega ne potrebujemo. Imamo veliko smole. Najprej se je poškodoval Edo Murić, zdaj še Vlatko Čančar. A tukaj smo. Borimo se še naprej. Na voljo imamo nekaj fantov, ki lahko zapolnijo vrzel. Pa tudi še nekaj pripravljalnih tekem je ne voljo. Kar imamo, imamo. S tem moramo delati,” pravi Dragić in priznava, da so se reprezentance dotaknili tudi posnetki poplavljene države.

Vseeno ne želi iskati odgovorov za bledo slovensko predstavo v Atenah. “Če smo prvo tekmo proti Grkom še odigrali kakovostno, pa v gosteh nismo bili na ravni, ki pritiče slovenski reprezentanci. Enostavno, bili smo brez energije. To se ne sme dogajati. O tem smo se pogovarjali tudi ob ogledu posnetka tekme,” pripoveduje dolgoletni reprezentant, ki zdaj misli še usmerja proti torkovi preizkušnji s Črno goro.

“V tej fazi priprav se osredotočamo predvsem na našo igro. Vseeno poznamo Črnogorce. Odlikuje jih močna centrska linija. Kendrick Perry skrbi za organizacijo. Pod črto, imajo kakovostno ekipo. Zato moramo odigrati osredotočeno. Približati se moramo igri iz prvega polčasa prve tekme z Grčijo,” je proti torku (18.00, prenos na SK1) pogledal Dragić.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija 88:77

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
Japonska – Slovenija

Vse tekme bodo v neposrednem prenosu na programih Sportkluba.