Slovenski kamen v šampionskem mozaiku (VIDEO)

Evroliga 26. Maj 202422:51 0 komentarjev

Med prvimi, ki so po zmagi Panathinaikosa nad Realom (95:80) v velikem berlinskem finalu evorlige objeli energičnega trenerja Ergina Atamana, je bil športno-tehnični direktor atenskega kluba Sani Bečirović.

Leta 2007 je bil Sani Bečirović član zasedbe Panathinaikosa, ko je ta osvojil evroligaški naslov, enega od petih v tistem desetletju. Takrat je bila stava na zelene iz Aten varna. A po letu 2011 je vrnil strm padec. Grški klub je bil daleč od evropskega vrha. V zadnjem desetletju se ni niti enkrat zavihtel na zaključni turnir.

”Čutim, da se dogaja nekaj velikega,” nam je preroško poleti dejal Bečirović, ki se je prav tedaj vrnil v Panathinaikos in prevzel vlogo tehnično-športnega direktorja. ”Panathinaikos v zadnjem desetletju ni bil na želeni ravni. Ne le zaradi manjših vložkov. Preprosto, klub ni deloval kot družina. Nekoč je. Košarkarji so vedeli, za koga igrajo. In to želimo znova vzpostaviti,” je takrat razmišljal 43-letni Bistričan.

Sani Bečirović
Sani Bečirović. Foto: Profimedia

Ob tem ni pozabil izpostaviti ključnega razloga za optimizem. Kontroverzni lastnik kluba Dimitrios Giannakopoulos se je namreč odločil, da bo znova močno posegel v košarkarsko dogajanje. ”500-odstotno je pri stvari,” je dejal Bečirović. To je potrdil tudi seznam okrepitev. V Atene so se preselili Kostas Sloukas, Ioannis Papapetrou, Jerian Grant, Mathias Lessort, Kostas Antetokoumpo, Luca Vildoza, Juancho Hernangomez

In jasno – trener Ergin Ataman. ”To ni človek, kakršnega vidite v televizijskih prenosih. Je izjemno preprosta oseba, ki ob izjemni energiji, ki jo vlaga v košarko, ostaja miren in šaljiv. Rad ima dobro življenje. To prenaša tudi na okolico. Je pravi trener, ki zna poskrbeti za košarkarje. Slednji mu vračajo na parketu,” o turškem trenerju, ki je na vrh Evrope popeljal že Anadolu Efes, razmišlja slovenski člen šampionske verige.

Panathinaikos na vrhu Evrope. Foto: Profimedia

Jeziček na tehtnici v sezoni je bil naposled Američan Kendrick Nunn. Da se je znašel v Atenah, gredo, kot pravi Bečirović, zasluge tudi njegovemu nekdanjemu soigralcu Goranu Dragiću. ”Gogija sem prosil, naj zastavi dobro besedo zame in za naš klub. Obenem pa naj mu pove, da sem v klubu jaz ‘Goranov človek’, ki bo znal poskrbeti zanj. Nunn je tisto, kar nam je manjkalo. Ne gre pa za popolno naključje. Že ob sestavi ekipe smo pustiti nekaj prostora. Nismo želeli zapolniti vseh položajev. Vedeli smo, da se lahko med sezono še enkrat podamo na tržnico. No, Kendrickov prihod je bil zadetek v polno,” pritrjuje eden od ključnih Panathinaikosovih operativcev, vseeno presečen, da je PAO že v prvem letu po oživitvi pristal na vrhu.

Zgodba je namreč dobila filmsko nadaljevanje. In zaključek. Uvrstitev v končnico, zmaga v četrtfinalni seriji z Maccabijem, nato pa dvokorak na vročem zaključnem turnirju v Berlinu. V polfinalu je padel Fenerhačhe, v finalu še favorizirani Real. Sledi slavje. Tudi s Sanijem Bečirovićem.

Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!