Trije veliki vprašaji slovenskega selektorja (VIDEO)

Košarka 20. Jun 202410:51 0 komentarjev
Luka Dončić in Aleksander Sekulić. Foto: Profimedia

V senci nogometne evforije in uradnega odbojkarskega preboja v Pariz se slovenska košarkarska reprezentanca v okrnjeni zasedbi pripravlja na bližajoče se olimpijske kvalifikacije v Pireju.

“Imamo obrise. Vidi se napredek. Zadovoljen sem s pristopom, tudi z željo in motivom mladih, ki so prava osvežitev. Na voljo imamo omejeno število treningov. Poiskati moramo način, da bomo v tem kratkem času našli pravo formulo in v Pireju nastopili na najvišji ravni. Ne iščem težav, vidim pa izzive,” v ljubljanskem Tivoliju, začasnem domu, razmišlja selektor Aleksander Sekulić.

S pogledom proti Pireju bo lahko v kratkem večji del izbrancev videl tudi na delu, in sicer že v nedeljo, na prvi od treh pripravljalnih tekem (18.30, proti Litvi, prenos na SK1).

Na reprezentančnem seznamu kandidatov za nastop na olimpijskih kvalifikacijah je zdaj 15 imen. Selektor bo, kot vse kaže, z rezi odlašal skoraj do zadnjega trenutka, kar je razumljivo, saj je nejasnosti kar nekaj. Izpostavljamo ključne.

Luka Dončić

Morda bo že danes dokončno jasno, kakšna bo usoda prvega zvezdnika, ki si je, vidno načet, po koncu finala lige NBA vzel nekaj dni za razmislek. ”Luka ni nikoli dejal, da ne bo igral za reprezentanco. Ne vemo pa povsem natančno, kakšen je njegov zdravstveni karton,” pravi Sekulić, ki ne želi javno ugibati o Dončićevi tehtnici, dodaja pa, da bo kajpak spoštoval in razumel nagib na katerokoli stran. Sodelovanje v letošnji reprezentančni akciji so sicer že odpovedali Jaka Blažič, Gregor Glas in Žiga Samar, priprave pa je predčasno zapustil Tibor Mirtić.

Josh Nebo vs. Mike Tobey

Od včeraj, ko je Maccabiev center Josh Nebo prejel slovenski potni list, je tudi uradno jasno, da Mike Tobey ne bo osamljeni kandidat za mesto naturaliziranega košarkarja. ”Ko se pojavi negotovost, je treba predvidevati mogoče scenarije. Na spremembe se je treba prilagajati,” je o predhodnem čakanju dejal selektor, ki naj bi novo okrepitev v kratkem dočakal tudi na treningu.

Vlatko Čančar in Edo Murić

Oba rekonvalescenta ne skrivata optimizma in odločnosti, da se po enoletnem premoru vrneta. A Sekulić ostaja previden, zato ohranja širšo izbiro na položaju krilnega centra. ”Murić me je pozitivno presenetil. Tudi Čančar je fizično dobro pripravljen. A dejstvo je, da sta eno leto brez košarke. Šele tekme bodo dale pravi odgovor, obenem morata oba ujeti tudi pravi ritem,” pravi šef slovenske reprezentančne stroke.

Vlatko Čančar. Foto: MaPa

Spored pripravljalnih tekem:

23. junija: Litva – Slovenija (Vilna, 18.30)
25. junija: Slovenija – Litva (Ljubljana, 18.00)
28. junija: Slovenija – Brazilija (Ljubljana, 20.00)

Vse tekme si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na Sportklubu.

Olimpijske kvalifikacije:

2. julija: Slovenija – Hrvaška (Pirej)
4. julija: Slovenija – Nova Zelandija (Pirej)

Polfinale in finale bosta 6. in 7. julija.

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!