Bo ob odsotnosti Blažiča stopil v njegove čevlje?

Košarka 13. Jun 202421:15 0 komentarjev
Gregor Hrovat
Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Ob vseh težavah s poškodbami, ki v zadnjem obdobju parajo živce selektorju slovenske košarkarske reprezentance Aleksandru Sekuliću, se je do začetka priprav na kvalifikacije za olimpijske igre povsem pozdravil vsaj Gregor Hrovat. Ob odsotnosti Jake Blažiča je pričakovati, da bo tokrat prevzel precej večjo vlogo.

Za Gregorjem Hrovatom je odlična sezona v Franciji, kjer je sklenil že četrto leto svoje kariere. Zadnji dve v Dijonu, v vse močnejšem francoskem prvenstvu pa je letos beležil 14,2 točki na tekmo, največ do zdaj.

“S sezono sem zadovoljen, sicer me je na koncu poškodba oddaljila od parket, gledano celotno pa dobra sezona in sem lahko na njo ponosen,” je v Zrečah dejal 29-letni Koprčan, ki sicer pravi, da je zdaj že 100-odstoten in pripravljen na boj v slovenskem dresu.

Selektor Aleksander Sekulić ima pred turnirjem v Pireju nemalo težav s sestavo ekipe. Od ekipe, ki je nastopala na lanskem svetovnem prvenstvu, so brez možnosti nastopa ostali Žiga Samar, Gregor Glas in Jaka Blažič, medtem ko je že praktično vso končnico lige NBA vidno načet Luka Dončić, čigar zdravstveno stanje do prihoda iz ZDA ne bo natančno jasno. Ob tem se po težjih poškodbah vračata še Edo Murić in Vlatko Čančar, ki sicer že trenirata, a prvi tekme ni odigral že 12 in drugi 10 mesecev, zato je njuna forma velika neznanka.

Predvsem odsotnost kapetana Cedevite Olimpije je velik udarec za Slovenijo. Že vrsto let je član udarne peterke članske izbrane vrste in ritem daje predvsem na obrambni strani parketa. Nekdo bo moral zapolniti njegove čevlje, kot najbolj naravna rešitev se na dlani ponuja prav Hrovat.

“Definitivno me to ne veseli, da je Jaka poškodovan. Upam, da se čim prej pozdravi in bo pripravljen na naslednjo sezono. Je pa res, da igra na mojem položaju, a tukaj je selektor tisti, ki bo določal vloge in minute. Pripravljen sem, da vsako sekundo, ko bom na igrišču, dam od sebe vse. Tako sem vedno igral in vedno bom,” si je Gregor v prvi vrsti zaželel, da bi se Jaka povsem pozdravil.

Foto: Profimedia

Na svetovnem prvenstvu je bil sicer Hrovat po minutah sedmi igralec Slovenije. Nastopil je na vseh osmih tekmah in v 17,4 minute igre v statistiko v povprečju vpisal 5,6 točke, 1,9 skoka in eno asistenco.

Glede kvalifikacijskega turnirja pa je dejal, da spominja na tistega v Litvi, kjer so si Slovenci pred tremi leti prvič v zgodovini priborili uvrstitev na olimpijske igre. “Turnir je podoben, domačin je v vlogi favorita. Tja gremo s svojo misijo, to je uvrstitev na olimpijske igre. Šli bomo tekmo po tekmo, ne bomo si ustvarjali dodatnega pritiska, vemo pa, kaj nam lahko zmaga prinese,” je sklenil Hrovat.

Spored pripravljalnih tekem:

23. junija: Litva – Slovenija (Vilna)
25. junija: Slovenija-Litva (Ljubljana)
28. junija: Slovenija-Brazilija (Ljubljana)

Olimpijske kvalifikacije:

2. julija: Slovenija-Hrvaška (Pirej)
4. julija: Slovenija-Nova Zelandija (Pirej)

Polfinale in finale bosta 6. in 7. julija.

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!