Vlatko Čančar nadaljuje slovensko tradicijo

Košarka 13. Jun 20239:55 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Wilfredo Lee via Guliver

Vlatko Čančar je postal še četrti Slovenec, ki je osvojil šampionski prstan za naslov v ligi NBA in skupno peti, ki je zaigral v finalu. Od vseh predhodnikov je imel sicer najmanjšo vlogo, priložnost za igro je dobil na zgolj eni tekmi serije.

Slovenija v ligi NBA pušča vse večji odtis in si lasti že šest šampionskih prstanov. V najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu se je v vsej zgodovini prebilo le enajst Slovencev, kar pet pa se jih je uspelo s svojim klubom vsaj enkrat prebiti do finala. Od tega so se štirje naposled veselili naslova.

Le Saša Vujačić se je do sklepnega dejanja prebil kar trikrat in osvojil dva prstana. Beno Udrih je bil ob dveh uvrstitvah v finale prav tako dvakrat prvak. Ob Rašu Nesteroviću pa ima zdaj ob enem preboju do finala sto odstotni izkupiček tudi Vlatko Čančar. Goran Dragić tako ostaja edini, ki se je uvrstil v finale in ostal brez šampionskega prstana, medtem ko je zdaj izkoristek Slovencev v finalih kar 6 od 8.

Vlatko Čančar
Čančar je postal četrti Slovenec z naslovom v ligi NBA. Foto: Profimedia

Vlatko je naslov proslavil tudi s skokom v bazen, kamor se je z “bombico” pognal po pozivu Nikole Jokića. Srb je v vodo skočil skupaj z Jamalom Murrayjem, oziroma bolje rečeno, Američana je zvezdnik Denverja kar potisnil v bazen.

Pred končnico reden del rotacije

26-letni Koprčan je v svoji četrti sezoni čez lužo užival daleč največje zaupanje trenerja Mika Malona. V rednem delu je v povprečju igral slabih 15 minut na tekmo in zaigral na 60 obračunih. V prejšnjih treh sezonah je denimo vpisal le 70 nastopov in na parketu preživel le dobrih sedem minut.

Zdelo se je, da Čančar v rotaciji počasi prehiteva izkušenega veterana Jeffa Greena. Ameriški krilni center, ki bo avgusta dopolnil 37 let, je član lige NBA že 16 sezon. Strateg Nuggetsov se je v končnici odločil za zelo kratko rotacijo, v kateri pa je prednost namenil Greenu. Vendarle je do letošnje sezone v sklepnem delu sezone vpisal že 83 nastopov, Čančar le sedem.

Slovenski reprezentant je sicer v končnici zaigral na skupno petih tekmah. Zaigral je na prvi tekmi serije prvega kroga proti Minnesoti. Trikrat je priložnost dočakal na sicer najtežji seriji za Denver, ko je s 4:2 odpravil Phoenix. V konferenčnem finalu Zahoda proti LA Lakersom ni zaigral. Peto tekmo je dokačal na tretji tekmi finalne serije, ko pa je njegova statistika v le 29 sekundah ostala prazna.

Nikola Jokić in Vlatko Čančar
Nikola Jokić in Vlatko Čančar. Foto: Profimedia

Največji pečat pustil Vujačić

Zadnji Slovenec, ki je zaigral v finalu, je bil leta 2020 Goran Dragić. Brez kančka dvoma bi bil od vseh tudi z daleč največjo vlogo, a se je nesrečno poškodoval že v drugi četrtini uvodne tekme finalne serije proti Jezernikom. Priložnost za prstan je splavala po vodi.

Skupno so slovenski košarkarji v finalih zbrali 32 nastopov (17 zmag in 15 porazov). Z naskokom največji pečat je pustil Vujačić, ki je v finalu igral kar tri sezone v nizu. Od leta 2008 do 2010 je Lakerse zastopal na vseh 18 finalnih obračunih. Vsi ostali Slovenci skupaj so zbrali kar štiri tekme manj.

Vujačić je od vseh slovenskih košarkarjev prav tako rekorder v številnih kategorijah. Je najboljši strelec (71), skakalec (21) in asistent (12), pobral je največ odbitih žog (21), zadel največ metov iz igre (24/68), največ trojk (12/36) in prostih metov (11/13). Zadnja dva, ki ju je zadel, sta še danes močno vtisnjena v spomin vseh navijačev znamenite zlato-vijoličaste zasedbe, saj je z njima leta 2010 potrdil naslov.

Čančar v Denverju vsaj še eno sezono

Vlatko je član Denverja od leta 2019. Lani je s klubom sklenil novo triletno pogodbo, a je zadnje leto opcijsko in v rokah kluba, ki se lahko glede podaljšanja odloči povsem enostransko. A vsaj v sezoni 2023/24 je Čančar še pogodbeno vezan na aktualne prvake lige NBA.

Minulo sezono je njegova plača znašala 2,2 milijona dolarjev bruto. Enak znesek mu pripada tudi v prihodnjem letu. Glede podaljšanja za dodatno leto, torej do konca sezone 2024/25, pa se mora klub opredeliti do 29. junija 2024.

Čančarja sicer čaka naporno poletje. Po krajšem premoru se bo namreč slovenska reprezentanca predvidoma proti koncu julija že zbrala na pripravah za prihajajoče svetovno prvenstvo. Tam bo Koprčan eden od nosilcev igre, po težji poškodbi Eda Murića pa bo na njem še večje breme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!