Wilt Chamberlain, Kobe Bryant in … Joel Embiid (VIDEO)

Košarka 23. Jan 20249:58 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Joel Embiid, najboljši strelec lige NBA že tretjo sezono v nizu, se je s predstavo proti San Antoniu vpisal med največje v zgodovini. Postal je šele dvanajsti košarkar, ki je dosegel mejnik 70 točk.

Kamerunski center, ki je v prejšnji sezoni osvojil svoj prvi naziv najkoristnejšega košarkarja leta, ostaja nerešljiva uganka nasprotnih obramb. Pred dvema letoma je bil najboljši strelec lige s 30,6 točke na tekmo. Lani je številko povišal na 33,1. Letos je po eksploziji proti Ostrogam pri povprečju 35 točk na tekmo in vse kaže, da bo še tretje leto zapored na vrhu lestvice strelcev.

V Wells Fargo Centru je Embiid pripravil pravo dobrodošlico francoskemu čudežnemu dečku Victorju Wembanyami. Pred dvobojem je ob prihodu na parket zakorakal mimo njega in se čudil njegovi višini. Kot bi ga visokorasli mladenič, ki v višino meri kar 222 centimetrov, le še dodatno podžgal. Podatek o centimetrih je sicer liga NBA uradno objavila minulo poletje, potem ko so svojega novinca izmerili v franšizi San Antonio Spurs (7 čevljev in 3,5 inča).

Mejnik na obletnico Kobejevega rekorda

Embiid je 70 točk dosegel ob zmagi s 133:123, tako je dosegel več kot polovico točk svojega moštva. Iz igre je zadel 24 od 41 metov, zadel je eno trojko iz dveh poizkusov in proste mete izvajal 21/23. Dodal je še 18 skokov in pet asistenc. Tako je podrl tudi rekord franšize, ki ga je iz leta 1967 držal Wilt Chamberlain, ki se je zaustavil pri številki 68.

Veliko je 29-letnemu Kameruncu pomenil datum. Izjemen mejnik je dosegel na obletnico 81 točk Kobeja Bryanta proti Torontu leta 2006, kar še danes velja za drugi najvišji točkovni izkupiček posameznega igralca na eni tekmi v zgodovini lige NBA.

“Čeprav sem začel igrati pozno, je bil Kobe Bryant od trenutka, ko sem ga videl igrati, moj najljubši igralec in razlog, da sem sploh začel igrati košarko. Neverjetno, da je na isti dan dosegel 81 točk. Po njem sem se zgledoval,” je po tekmi dejal Embiid.

Vse točke Joema Embiida proti San Antoniu:

Po tekmi je Wembanyama dejal, da je zanj tokratna predstava Embiida velika inspiracija. Besede so prišle nazaj do Joela, ki je odvrnil: “Če tako pravi, upam, da bo čez nekaj let, ko me ne bo več v ligi in mi ga zato ne bo treba pokrivati, tudi sam ponovil dosežek in podrl vse mogoče rekorde. Tudi Wiltovih 100 točk.”

Chamberlain do 100 s Philadelphio, a ne s 76ers

Absolutni rekorder seveda ostaja Chamberlain, ki je vsaj 70 točk na eni tekmi dosegel kar šestkrat. Rekordnih 100 točk je 2. marca 1962 resda vpisal v dresu Philadelphie, a šlo je za franšizo Warriors, ki se je že pol leta pozneje preselila v San Francisco. Wilt se je nato vrnil v Philadelphio, potem ko je tam leta 1963 nastala nova ekipa – 76ers. Decembra 1967 je 68 točk dosegel proti Chicago Bulls in tako postavil rekord franšize, ki je veljal več kot 56 let.

“Wilt je dosegel ogromno. Da se me omenja v isti sapi z njim, je nekaj izjemnega. Res čudovit večer. Vse je šlo. Samo dajali so mi žogo, jaz pa sem zaključeval akcije,” je nadaljeval Embiid, ki je bil kljub zmagi in 70 točkam samokritičen in dodal, da bi lahko zadel še kakšen met več, saj je zgrešil nekaj preprostih poizkusov.

V zadnjem letu so mejnih 70 točk prebili kar trije košarkarji. Januarja lani je Donovan Mitchell Chicagu nasul 71 točk, dva meseca pozneje je enak dosežek ponovil še Damian Lillard, takrat še v dresu Portlanda proti Houstonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!