Z novim trenerjem se je vrnil tudi Zoran Dragić

Košarka 2. Jan 202415:05 0 komentarjev

Medtem ko se mora vodstvo Cedevite Olimpije z dosedanjim trenerjem Simonejem Piangianijem še dogovoriti o finančnih posledicah prekinitve triletne pogodbe, pa je njegov naslednik Zoran Martič v Stožicah že zavihal rokave in med drugim na treningu pozdravil Zorana Dragića.

”Verjamem, da tukaj niste zaradi mene, temveč zaradi Cedevite Olimpije. To je znak, da klub še nekaj pomeni. To sem zaznal tudi ob številnih sporočilih, ki sem jih prejel, ko je postalo jasno, da se vračam v Stožice,” je večje število novinarjev ob robu odprtega treninga slovenskih prvakov komentiral Zoran Martič in se pošalil, da je deloval že v Smeltu, Unionu in Petrolu Olimpiji. Zdaj je s Cedevito Olimpijo popisal pogodbo do konca sezone, v klubu pa zdaj še nočejo špekulirati, kaj bo nato prinesla pomlad.

Martič je bil kot ”gasilec” ideja športnega direktorja Vlada Ilievskega. To pa ne drži za dosedanjega trenerja. Direktor kluba Davor Užbinec je namreč potrdil, da je Simone Pianigiani v Ljubljano prišel po tem, ko ga je kot prvi nagovoril tedaj že poslavljajoči se športni direktor Sani Bečirović. ”Ilievski je zdaj športni direktor in ve se, kaj je njegova odgovornost. Zato je tudi zdaj on predlagal Zorana, kot bo lahko v prihodnje predlagal igralce,” na vprašanje o hierarhiji odgovarja Užbinec. ”Stojimo za igralci, ki so v Olimpiji. Okrepitev zdaj ne gre pričakovati,” pa je ob tem pristavil Ilievski.

Davor Užbinec in Zoran Martič. Foto: Aleš Fevžer

Zanimiva je ob tem uradna razlaga, da Pianigiani v prvi vrsti odhaja zaradi zdravstvenih težav, čeprav Užbinec ne skriva, da je evropskih 0-13 pospešilo razhod. Ta sicer še ni povsem formalno zaključen. Nekdanji italijanski selektor je namreč na začetku poletja podpisal triletno pogodbo. ”Okviri prekinitve pogodbe res še niso znani. Upam, da se bo razpletlo tako, kot smo načrtovali, ko smo se lotili tega. Na ta način prekinitev pogodbe ne bi vplivala na prihodnjo sezono,” pravi Užbinec.

Posledično bo Martič obdržal dosedanje trenerske pomočnike. Danes je z njihovo pomočjo v Stožicah že opravil prvi trening, na katerem smo lahko videli znan reprezentančni obraz. To je bil Zoran Dragić, ki je dres Olimpije nazadnje nosil na zadnji tekmi finala državnega prvenstva, nato pa je bil kljub veljavni pogodbi potisnjen na stranski tir. Užbinec ob tem nekoliko presenetljivo vztraja, da Dragićeva vrnitev ni povezana s trenersko zamenjavo.

”On ni bil odločitev trenerja, temveč kluba. Želeli smo, da najde novo klubsko okolje, saj bi bilo to za nas finančno bolj ugodno. Res pa je, da bi ga imeli v ekipi, če bi vedeli, kako se bo sezona odvijala. Gre zgolj za naključje, da se vrača zdaj, ko je Simone odšel. Smo se morali pa z Zoranom tudi pred vrnitvijo pogovoriti o določenih finančnih prilagoditvah,” pojasnjuje direktor ljubljanskega kluba.

Trener Martič je ob tem dodal, da bo Dragića v igralni sistem vključeval postopoma, saj je zadnjo tekmo odigral septembra. ”Težko ocenim, kaj lahko da ekipi. Tudi on se je, tako kot jaz, na prvem treningu učil. Spoznaval se je s soigralci. Ne bom ga kar vrgel v ogenj. Najmanj vreden je namreč poškodovan igralec. Ne vem pa, ali to pomeni, da bo na prvi tekmi igral pet minut ali več,” o vrnitvi Dragića, ki jo bo pred februarskimi kvalifikacijami za EuroBasket 2025 prav gotovo pozdravil tudi reprezentančni selektor Aleksander Sekulič, dejal Martič.

Novega trenerja krst na klopi čaka že v sredo, ko se bo Cedevita Olimpija v četrtfinalu slovenskega pokala pomerila s kranjskim Triglavom, v soboto pa v Tivoli prihaja Crvena zvezda. O predhodnem delu ob tem ni želel prav podrobno govoriti, se je pa strinjal z oceno, da danes ne bi stal, kjer stoji, če bi bilo v Stožicah vse v najlepšem redu.

”Faktorjev je več. Nekateri so subjektivni, nekateri objektivni. Ne vem, kako so delali na treningu. Videl sem zunanjo sliko. Na podlagi te lahko rečem, da je ekipa, ki igre ne bazira na obrambi in skoku ter je odvisna izključno od napada, zelo izpostavljena. Trdim pa, da ni bilo vse slabo. Od košarkarjev zahtevam, da vsak pri sebi naredi korak naprej, jaz pa moram sposobnosti vkomponirati v skupni cilj,” meni Zoran Martič, ki ob robu treningov že izvaja tudi številne individualne pogovore s košarkarji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!