Kaj vse je v decembru uspelo Luki Dončiću

Košarka 2. Jan 202411:25 0 komentarjev
Luka
Foto: profimedia

Za Luko Dončićem je izjemen mesec december. Končal ga je s povprečjem več kot 37 točk, ob tem pa na tekmo vknjižil še po 11 asistenc.

Dončićeva decembrska statistika: 37,5 točke, 8,9 skoka, 11,1 asistence, 1,5 ukradene žoge na tekmo. Mesec, ki si ga bomo za vedno zapomnili.

Dončić se je pridružil legendarnemu Oscarju Robertsonu, ki je bil pred slovenskim reprezentantom edini, ki je v enem mesecu v ligi NBA v povprečju dosegal po 35 točk, 8 skokov in 10 asistenc na tekmo. “Big O” je to storil davnega decembra leta 1960.

Dončić se je z Robertsonom izenačil še po enem merilu. To sta namreč edina košarkarja z več kot eno tekmo v karieri s sledečo statistiko: 35 točk, 15 skokov, 15 asistenc.

Oscar Robertson
Foto: AP Photo/Paul Shane via Guliverimage

37,5 točke na tekmo je tudi nov rekord Dallasa po številu doseženih točk v enem mesecu.

Luka je prejšnji mesec zabeležil že svoj šestdeseti trojni dvojček v ligi NBA. S tem je po številu trojnih dvojčkov prehitel Larryja Birda na devetem mestu večne lestvice najmočnejše košarkarske lige na svetu. Ob tem še ena zanimivost: postal je prvi košarkar v zgodovini, ki je ob polčasu ene tekme dosegel 29 točk, 10 skokov in 10 asistenc.

Dončić je postavil nov mejnik Dallasa po številu zaporednih tekem z vsaj 30 točkami. Ta znamka zdaj znaša enajst obračunov.

Foto: Profimedia

Zablestel je tudi na božični dan. Postal je drugi košarkar v zgodovini s 50 točkami in 15 asistencami, to je pred njem uspelo Jamesu Hardenu leta 2016. Ob tem je ob Bernardu Kingu, Wiltu Chamberlainu in Ricku Barryju šele četrti, ki je na božični dan presegel 50 točk. Izenačil je tudi božični rekord po številu zadetih metov za tri točke (8).

Decembra je Dončić tudi presegel mejo 10 tisoč točk v ligi NBA.

Novega leta Dallas sicer ni začel najbolje. V postavo se je po poškodbi vrnil Kyrie Irving, Mavericksi pa so morali premoč priznati Utahu s kar 127:90. Dončić je ob ne najboljšem metu končal pri 19 točkah, podelil je še 14 asistenc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!