Albert Riera: To je škandal, ki me lahko stane službe

Nogomet 21. Feb 202312:27 1 komentar
Foto: Jure Banfi

Če se je morda zdelo, da je trener Olimpije Albert Riera z objavo na Twitterju malce umiril strasti po večnem derbiju, je bil njegov današnji nastop na novinarski konferenci pred tekmo z Gorico dokaz, da v Špancu še vedno vre ogenj razočaranja. Predvsem nad sistemom VAR in napako tehnologije, ki bi lahko, kot meni strateg zmajev, v malce drugačnem kontekstu vplivala celo na to, da izgubi svojo službo.

Novinarske konference Alberta Riere nikoli ne razočarajo. Če smo bili v slovenskem nogometnem prostoru v preteklosti (pre)pogosto vajeni suhoparnih ocen prejšnjih tekem in napovedi naslednjih, v tem je blestel recimo Dino Skender, pred vsako tekmo Olimpije zdaj dobimo kar manjši javni nastop trenerja zmajev, ki vselej brez dlake na jeziku pove tisto, kar mu leži na duši.

Nobenega dvoma ni, kaj v teh dneh najbolj jezi Alberta Riero. Napaka sistema VAR, ki je po mnenju Španca Olimpijo oropala priložnosti, da se vrne v tekmo z Mariborom in pride do ugodnega rezultata.

“To je škandal! V Sloveniji se kaj takšnega še ni zgodilo. Dobili smo opravičilo in moramo ga sprejeti. Nimamo druge možnosti, čeprav smo izgubili možnost, da preobrnemo tekmo. Tehnologija, ki naj nam bi pomagala, nam ne pomaga. Seveda se te stvari lahko zgodijo, zgodilo se je tudi v Angliji, v najboljši ligi na svetu. A nekdo je prevzel odgovornost in izgubil službo. Zakaj govorim o tem? Ker me lahko pokliče predsednik kluba in reče, tvoja služba je, da zmaguješ. Ker nisi zmagal, si odpuščen,” je vrelo iz trenerja zmajev.

Foto: Zajem zaslona

O čem je še pred tekmo z Gorico še govoril Albert Riera? Preverite, kaj meni o prihajajoči tekmi vrtnicami, ki za Olimpijo po njegovem mnenju še zdaleč ne bo enostavna. Znova je trener zmajev poudaril tudi to, da Maribor na derbiju ni bil boljši od Olimpije. Je pa trener vodilne ekipe Prve lige Telemach razkril, kdo bo v prihodnosti izvajal enajstmetrovke, kako nepravično zgoščen je urnik njegove ekipe v naslednjih tednih, opravičil pa se je tudi novinarju, s katerim se po derbiju ni želel pogovarjati.

FOTO: Jure Banfi

Albert Riera je na polurni novinarski konferenci govoril o …

O sodniškem kriteriju na derbiju

Včasih se mi zdi, da mediji in navijači ne razumejo tistega, kar želim povedati. Želim, da spoštujejmo drug drugega. Moja prva beseda, ki sem jo izrekel tu v mesecu juliju je bila – nogomet. Takrat je bil klub v težki situaciji, sam pa težko govorim o klubski politiki in stvarem, na katere se ne spoznam. Spoznam se na nogomet.

Tako je tudi pri sodnikih. Nisem sodnik in težko ocenjujem njihovo delo. So ljudje in delajo napake. Tudi po rdečem kartonu Aljažu Kreflu nisem odreagiral. Takšna je bila pač interpretacija sodnika. Morda je to rdeči karton v Sloveniji, v Španiji ali na Kitajskem pa ne.

O napaki sistema VAR in narobe povlečenih črtah

Govorimo o stroju, ki naj bi pomagal nogometu. Svojemu pomočniku sem, ker sem bil blizu VAR monitorja, takoj rekel – ta črta ni ravna. S sodnikom se o tem ne moreš pogovarjati, ker si kaznovan. Kje je spoštovanje, da se lahko normalno pogovarjamo s sodniki? Žal ga ni.

To je škandal! V Sloveniji se kaj takšnega še ni zgodilo. Dobili smo opravičilo in moramo ga sprejeti. Nimamo druge možnosti, čeprav smo izgubili možnost, da preobrnemo tekmo. Tehnologija, ki naj nam bi pomagala, nam ne pomaga. Samo pomislite, kaj bi bilo, če bi se to zgodilo na odločilni tekmi za naslov. Zato je to škandal.

Seveda se te stvari lahko zgodijo, zgodilo se je tudi v Angliji, v najboljši ligi na svetu. A nekdo je prevzel odgovornost in izgubil službo. Zakaj govorim o tem? Ker me lahko pokliče predsednik kluba in reče, tvoja služba je, da zmaguješ. Ker nisi zmagal, si odpuščen. To se lahko zgodi, takšen je nogomet. Moja odgovornost je zmagati tekmo. In če ne bom, bom odpuščen, četudi se to zgodi na nepošten način.

Dobili smo sporočilo zveze, da se odgovorni opravičujejo za napako. Ampak to nam bolj malo pomaga. Seveda to sprejmejo, ampak kaj se bo zgodilo zdaj? Nič. VAR mora pomagati nogometu, a tega trenutno ne počne. Naj bi pomagal pri enakih možnosti in pravičnosti za vse, a tega ne počne. Zdaj nikoli ne bomo vedeli, ali bi morda lahko dobili to tekmo.

Foto: Jure Banfi

O tem, da ali po nekaj prespanih nočeh misli, da je bil Maribor boljši

V čem je bil boljši? Je izkoristil svoje priložnosti? Je. Ampak želim si konkretne številke, v čem je bil boljši. Imajo fantastičnega napadalca, odlično ekipo, fantastičnega trenerja, ki je za povrhu še gentelman, izjemno atmosfero in so v odlični formi. Z vsem tem se strinjam. Ampak v čem konkretno so bili boljši na tej tekmi?

Video vrhunci večnega derbija

O tem, kako se bo ekipa proti Gorici odzvala po porazu na derbiju

Če pogledamo ekipe na dnu lestvice, vidimo, da igrajo z novo energijo. Nikomur ne bo enostavno proti njim, tudi nam ne. Gorica je spremenila zasedbo, vzdušje v ekipi se je popravilo. In to vzdušje je zelo pomembno, poglejmo samo, kako se je dvignil Maribor.

Sam vedno zagovarjam tezo, da lahko imaš en slabši rezultat, dva pa ne. Tako bo tudi tokrat. Pripravljeni bomo.

O tem, da je Gorica Olimpiji jeseni povzročala precej težav

Če pogledamo zadnjo tekmo proti Kopru, so delovali bolj organizirano in samozavestno v napadu kot jeseni. A nekaj se bo vprašalo tudi nas. Če jih bomo pritisnili pred njihov kazenski prostor, bodo težko nevarni za naš gol. Jasno, paziti moramo na protinapade.

Zelo pomembno bo, kako bomo začeli tekmo. Če bomo počasni v podajah in reakcijah, če ne bomo dovolj intenzivni, potem bomo imeli težave. Tu bomo morali biti pravi.

O spremembah, ki jih načrtuje v ekipi po porazu na derbiju

Ne bom vam povedal, kakšna bo začetna enajsterica, tega ne vedo niti igralci. Želim v njih zadržati željo, da začnejo tekmo. Zelo redko jim postavo povem že dan po tekmo. Vedo pa, kako bomo igrali.

Igralci so navajeni na to, da se morajo znajti na različnih pozicijah, ker naš sistem in način igre variirata glede na nasprotnika. Stvari spreminjam tudi med tekmo. Ni pa vse v pozicijah in imenih na igrišču. Tekmo z Bravom je odigrala ista ekipa v isti formaciji kot odličen drugi polčas na naslednji tekmi proti Muri. Igralci imajo vse informacije, učim pa jih, da so vajeni igranja na različnih pozicijah. Tako se bodo lažje prilagodili tudi ob odhodu v drugo ligo, k drugemu trenerju …

O zdravstenem kartonu

Po derbiju nimamo novih težav. Atmosfera v ekipi je dobra. Crnomarković in Karamatić sta blizu vrnitvi na igrišča, a prehitro ne bomo tvegali.

O tem, kdo bo izvajalec enajstmetrovk

Mario Kvesić. Zdaj, naslednjič in še naslednjič. On je zadolžen za to.

O tem, da je po tekmi odkorakal z intervjuja za radijsko postajo Val 202

Opravičujem se novinarju in vsem vam. Včasih rečem stvari, ki jih ne mislim. Imela sva različni mnenji, celotna atmosfera in rezultat sta po mojem mnenju malce zmedla ljudi in so bili prepričani, da je Maribor boljši. Ključni tretnutki tekme so šli v našo škodo. Enajstmetrovka, izključitev, ko smo želeli zamenjati dva igralca in zaigrati še bolj napadalno …

Potem pa sem slišal ta komentar in malce se mi je stemnilo pred očmi. Moja reakcija ni bila primerna, še enkrat se opravičujem. A še vedno mislim, da Maribor ni bil boljši. Jim pa čestitam za zmago.

O koledarju tekem

Vse ekipe bodo zdaj igrale tudi med tednom. Mi smo edini, ki imamo tri dni med dvema tekmama. Ne vem, če kje to naključje. Celje ima dvakrat po štiri dni premora, Maribor štiri in nato tri. Celje štiri in nato tri. To so dejstva, številke, realnost. Imeli bodo dan več za počitek, da bodo pripravljeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje