Angleži nad rasiste: nova zakonodaja in ostrejše kazni

Nogomet 26. Dec 202111:47 > 11:52 1 komentar
Bukayo Saka je zapravil zadnji strel z bele točke in postal tarča zmerjanja. Foto: Guliverimage.

Na Otoku se klubi že več let borijo proti vse bolj razširjenemu rasizmu na družbenih omrežjih, ki vsakič znova ostaja nekaznovano. Spomin na minulo evropsko prvenstvo, ko so bili tarče zmerjanja in groženj trije temnopolti člani treh levov, je še zelo svež. Politika bo zdaj končno poskrbela, da bodo odgovorni primerno kaznovani.

Vsaj tako boleč, kot je spomin Angležev na poraz po enajstmetrovkah v finalu na domačih tleh, je spomin na dogodke, ki so sledili.

Po dolgih letih razočaranj so se končno vrnili v finale velikega tekmovanja. Do letošnjega evropskega prvenstva so na sklepnem dejanju zaigrali le enkrat – leta 1966, ko so postali svetovni prvaki. Tudi takrat so sklepno dejanje odigrali na Wembleyju.

Prvaka na obračunu proti Italiji so naposled določile enajstmetrovke. Loterija je osrečila naše zahodne sosede. Angliji je po dveh serijah kazalo dobro, uspešna sta bila Harry Kane in Harry Maguire. Nato je vratnico nastreljal Marcus Rashford, Jadonu Sanchu in Bukayu Saki pa je Gianluigi Donnarumma obranil strel.

Neuspeh Angležev je imel še precej bolj črno plat od samega poraza. Nogometaši so bili po dvoboju podvrženi toči zmerljivk, deležni so jih bili predvsem po družbenih omrežjih.

Na tnalu so se znašli Rashford, Sancho in Saka, trije nesrečniki, ki so zapravili enajstmetrovko. Vsi trije so temnopolti Angleži in vsi so bili predvsem tarče rasističnih napadov. Policija je sicer nemudoma sprožila preiskavo, odzval se je tudi premier Boris Johnson.

Gianluigi Donnarumma je obranil zadnji dve enajstmetrovki Anglije, foto: Guliverimage.

Kazni tudi za rasiste

Klubi elitne Premier lige so v preteklosti z raznoraznimi akcijami že spodbujali politike in upravljalce družbenih omrežij k zaščiti uporabnikov ter pozivali, da prestopniki nosijo odgovornost. To se bo v Angliji zdaj končno tudi zgodilo, poroča Sky Sports.

Članica britanske vlade Priti Patel pripravlja zakonodajo, ki bo določila, da je rasizem na spletu podvržen enaki obravnavi kot nasilje, rasizem in homofobija na stadionih.

Zakon naj bi potrdili že v začetku novega leta, poroča Sky Sports. “Letošnje poletje je našo čudovito igro pokvaril brezsramen rasizem spletnih trolov, ki se skrivajo za svojimi tipkovnicami in terorizirajo nogometaše. Rasizem je nesprejemljiv in predolgo že nogomet razjeda ta sramota,” je dejala sekretarka Patel.

Tistim, ki bi jih spoznali za krive, se obeta prepoved obiska vseh športnih prireditev do deset let in denarna kazen, za katero ne obstaja zgornja omejitev. Kršitev odloka lahko vodi tudi v zaporno kazen.

Trenutno je v Angliji in Walesu izdanih 1.300 odlokov o prepovedi obiskov stadionov, v dolžini od treh do desetih let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje