Benjamin Šeško, talent, ki ga želi pol Evrope

Nogomet 21. Maj 202421:15 0 komentarjev
Benjamin Šeško
Foto: Ulrik Pedersen/DeFodi Images

O slovenskem nogometnem biseru Benjaminu Šešku se iz dneva v dan glasneje govori kot o napadalcu, ki ga želijo največji evropski klubi. Slovenija takšnega talenta še ni imela, zagotovo bo kmalu znova podrl tudi rekord za najdražji prestop Slovenca, ki je že tako v njegovi lasti.

Nadaljuje se vzpon Benjamina Šeška. Podobno, kot mu je uspelo že v Lieferingu v drugi avstrijski ligi in nato tudi s Salzburgom med elito severnih sosedov Slovenije, mu je to sezono še z Leipzigom na naslednji stopnički višje. Govora je o ekspresnem preboju od statusa rezervista do prvega napadalca svojega kluba.

Po prestopu v Nemčijo, ki je bil s 24 milijoni evrov že tako rekorden, si je vrednost na nogometnem tržišču z eksplozijo v zadnjih mesecih vsaj podvojil. Odškodnina, če bo 20-letni reprezentant Slovenije že letos poleti znova menjal klubske barve, bo skoraj zagotovo močno presegla 50 milijonov evrov.

Slovenski nogometni dragulj je po zimskem premoru postal standarden član prve enajsterice bundesligaša. Do novega leta je v prvenstvu in ligi prvakov vpisal 19 nastopov, od tega je le petkrat začel v udarni postavi. Zabil je pet zadetkov.

V drugi polovici sezone je zgodba nasprotna. Na 20 tekmah na domačih in evropskih tleh je le štirikrat vstopil s klopi, ob tem pa se je podpisal pod 11 zadetkov in dodal še dve asistenci. Danes zato o njem govori vsa Evropa. To je posledica, če napadalec z zgolj 20 leti v nemški Bundesligi zabija kot po tekočem traku. Šeško je postal slovenski nogometni fenomen.

Že letos v velikana?

Od Leipziga naprej ni več veliko stopničk. Zadnje dni je precej o Šešku poročala slovita italijanska La Gazzetta dello Sport, predvsem naj bi bil močno zagret AC Milan. Njegov zastopnik Elvis Bašanović je sicer za Sportklub v oddaji Pod prečko razkril, da bi si klubi iz Italije težko privoščili odškodnino za odkup njegove pogodbe.

Šeško Pogačar
Naslovnica izdaje Gazzette dello Sport. Foto: Gazzetta dello Sport

Po nekaterih špekulacijah naj bi imel Šeško v pogodbi aktivno klavzulo, ki snubcem omogoča odkup ob plačilu 65.000.000 evrov na račun Leipziga.

Seznam klubov, ki si lahko privoščijo takšen izdatek, je kratek. Če odštejemo tiste iz Savdske Arabije, ki Slovenca niti približno ne zanimajo, ostanejo večinoma Angleži, PSG v Franciji, Bayern v Nemčiji, ki je lani v konico napada pripeljal Harryja Kana, in potem morda še španski trojček Real Madrid, Barcelona in Atletico. Vsaj za Katalonce lahko sicer glede na trenutno finančno stanje podvomimo v takšen prestop.

Če bo torej Šeško menjal klub, je naslednja stopnička evropski in svetovni nogometni velikan. Kdo vse se zanima za Šeška? Že več mesecev se kot velik snubec omenja londonski Arsenal, ki je v minuli sezoni le za las ostal brez angleškega naslova in išče zgolj še zadnjo piko na i sicer strahospoštovanja vredni zasedbi, ki jo vodi trener Mikel Arteta.

Po poročanju Manchester Evening News je med interesenti tudi Manchester United, ki z Nizozemcem Erikom ten Hagom išče pot iz krize, a tam so lani za velik denar že pripeljali klasičnega napadalca, Danca Rasmusa Höjlunda. Tudi Chelsea se je že pojavljal v govoricah, četudi se morda trenutno zdijo manj verjetna destinacija. Ne pozabimo še na Liverpool.

Leipzig se sicer trudi, da bi Benjamin ostal vsaj še eno sezono. Bo pa odločitev sprejeta že pred evropskim prvenstvom, je v ponedeljkovi oddaji Pod prečko še dejal Bašanović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!