Z glavo je že bil v Muri, potem pa je prišel Albert Riera

Nogomet 31. Avg 202310:00 0 komentarjev
Tamar Svetlin. Foto: Aleš Fevžer

Še pred dvema mesecema je bil Tamar Svetlin odrinjen v kot celjske garderobe, kjer je pozabljen čakal na to, da ga klub leto dni pred iztekom pogodbe znova pošlje na posojo. A v knežje mesto je prihrumel vihar po imenu Albert Riera in Ljubljančanu ponudil novo priložnost za dokazovanje. 22-letnik je to priložnost sprejel z obema rokama.

Ko je v poletju 2021 Tamar Svetlin za približno 300 tisočakov iz Domžal prestopil v Celje, smo dobili signal, da bo nogometni projekt v knežjem mestu zaživel na visokih finančnih obratih. Toda sezona 2021/2022 je bila za grofe porazna, ekipa je prvenstvo končala na skromnem 8. mestu prvenstvene lestvice, produkt nogometne akademije Brava pa je bil eden tistih, ki so plačali ceno za celjsko nogometno polomijo. Le leto dni po prihodu v mesto ob Savinji se je tako mladi slovenski reprezentant vrnil v domače okolje in kot posojen nogometaš Celja lansko sezono preživel v majici kluba iz spodnje Šiške.

“To je bil korak nazaj, ki pa sem ga naredil zavestno. Čutil sem, da pri prejšnjem trenerju ne bom dobil minut za dokazovanje. Bil je trener, ki ni rad rotiral in tu priložnosti zame ni bilo. Razpletlo se je, kakor se je. Sezona ni bila najboljša oziroma če sem pošten, je bila slaba. A v nogah sem imel minute, kar je bilo najbolj pomembno. Letošnje poletje pa je bilo zelo pestro. Z glavo sem bil že v Muri, nato se je obrnilo, kot se je. Zame je bilo najbolj pomembno to, da sem vedno dal vse od sebe na treningih, čeprav sem bil odpisan. Vseeno se je prejšnji trener odločil, da me želi zadržati, nato pa vemo, kakšen preobrat je sledil. Nov trener, nova priložnost. Izšlo se je tako, kot sem si lahko le želel,” se na zadnje leto dni ozira Tamar Svetlin.

V lanski sezoni je nosil Brava. Foto: Aleš Fevžer

Riera je drugačen o tega, kar je bil vajen

V slovenski nogometni javnosti zdaj že vemo, da je Albert Riera trener, ki ga ne zanima preteklost, ampak sedanjost in prihodnost. In ker je ena izmed Svetlinovih odlik ta, da se dobro znajde na različnih igralnih mestih, je v špančevem nogometnem laboratoriju hitro našel svoje mesto. V tej sezoni je že odigral sedem tekem v celjskem dresu ter dosegel tudi dva zadetka.

“Gre za trenerja, ki ima zares drugačen odnos, kot sem ga bil vajen. Tako do taktike kot do nogometašev. Je izredno pošten, vsak igralec se počuti pomembnega. Ko veš, da boš dobil priložnost za dokazovanje, imaš v glavi neko popolnoma drugo sliko kot če čutiš, da bo ne glede na vse nekdo pač igral pred tabo in da nimaš možnosti za preboj med prvokategornike. Glede nogometnega vidika pa igrišče in rezultati govorijo sami zase. Sicer še nismo nivoju, na katerem želimo biti. Morda je bila na zadnji tekmi Olimpija celo boljša v posesti. Mi pa smo bili tisti, ki smo dosegli več zadetkov, kar je na koncu najbolj pomembno,” poudarja naš sogovornik.

Zadetek Svetlina proti Olimpiji

Zdaj so pripravljeni na vse

Rierov pristop temelji na odlični pripravi na nasprotnika. Glede na specifike ekipe, ki stoji na nasprotni strani, Španec pripravi svoje moštvo in izbere v tistem trenutku najbolj primerne nogometaše. Njegove začetne enajsterice so iz tekme v tekmo drugačne. Kako to vpliva na nogometaše, ki vse do zadnjega ne vedo, kakšna bo njihova vloga na naslednji tekmi?

“Zdaj sem malce spremenil svoj pogled o tej temi. V preteklosti sem imel v glavi, da moraš že lep čas pred tekmo vedeti, ali boš začel od prve minute, da se nanjo pripraviš. Spremenil sem mišljenje, zdaj pri nas nihče ne ve, kdo bo igral in vsi smo v glavi pripravljeni na vse scenarije. Tudi če vstopimo s klopi za zadnjih 30 ali 20 minut, smo na tekmo pripravljeni, kot da bi začeli v prvi enajsterici. To, da smo vsi v ekipi pomembni, ustvarja pozitivno atmosfero v garderobi. Težko je, da bo zadovoljnih ravno vseh dvajset igralcev, to je nogomet, karakterji smo različni, ampak s tem pristopom se možnosti za širitev tega nezadovoljstva zmanjšujejo,” razmišlja Svetlin.

Albert Riera; FOTO: Jure Banfi

Ne smemo si dovoliti, da nase gledamo kot na favorite

Dober začetek sezone je v nogometno Celje prinesel zvrhano mero optimizma. Grofje so že pred sezono veljali za ene izmed glavnih favoritov v boju za naslov prvaka, po petih odigranih tekmah, na katerih so zbrali trinajst točk, so ta status še utrdili. Tudi po mnenju Tamarja Svetlina?

“Strinjam se s tem, da se lestvica že deli na zgornji in spodnji del. Ampak prezgodaj je govoriti o tem, da smo prvi favoriti za naslov. Če tako razmišljaš že po nekaj krogih, to ne prinese nič dobrega. Šli bomo trening za treningom, tekmo za tekmo in bomo videli, kam nas bo to pripeljalo,” poudarja 22-letni vezist.

Z zmago proti Olimpiji so Celjani še utrdili status prvih favoritov sezone. Foto: Aleš Fevžer

Iskati morajo prvi, drugi, tretji zadetek …

A še pred nadaljevanjem prvenstvenih bojev grofe čaka evropska preizkušnja. Zdi se, da bo domača tekma z Maccabijem za Celjane zadnja mednarodna tekma v letošnjem poletju, a ekipo iz knežjega mesta smo vsaj ‘na pol’ odpisali že pred povratno tekmo z Vitorio Guimaraes, pa so nam zaprli usta. Lahko to ponovijo?

“Upanje vedno ostane. Zagotovo bo težko, nasprotnik je kvaliteten. A če bomo že vnaprej tarnali nad tem, kako je to težko, potem nas to ne bo pripeljalo nikamor. V tekmo moramo iti napadalno in z zavedanjem, da nimamo česa izgubiti. Iskati moramo prvi zadetek, potem pa drugega, tretjega in tako naprej. Takšen mora biti naš pristop,” v napovedi današnjega evropskega spektakla v Celju napoveduje Svetlin.

Tekmo med Celjem in Maccabijem si boste lahko danes od 20.00 v živo ogledali na Sportklubu!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!