Bron zlatega leska posvetil Ćiru Blaževiću, ta ob koncu jokal

Katar 2022 17. Dec 202218:24
Foto: Guliverimage

Z drugo uvrstitvijo med najboljšo trojico na svetovnem prvenstvu se je selektor hrvaške nogometne reprezentance Zlatko Dalić dokončno zapisal med nesmrtne pri naših južnih sosedih. Varaždinec je zmago s tekme za tretje mesto proti Maroku (2:1) poklonil legendarnemu Ćiru Blaževiću.

Francija 1998, Rusija 2018 in Katar 2022. Svetovna prvenstva, na katerih je hrvaška nogometna reprezentanca osvojila mesto med najboljšo trojico. Pot je ognjenim pokazal selektor Ćiro Blažević, ki je s svojo ekipo pred 24 leti osvojil tretje mesto.

Že pred štirimi leti ga je po uspehu presegel zdajšnji selektor Zlatko Dalić, ki je s kockastimi klonili šele na zadnji stopnički proti Franciji in se v domovino vrnil s srebrno kolajno. Štiri leta pozneje je znova navdušil in po zmagi nad Marokom okoli vratu obesil še bronasto odličje.

“To je bron zlatega leska. Za nami je težka tekma, to je medalja za cel hrvaški narod, za vse, ki navijajo za nas. V dveh letih smo osvojili dve medalji. Zmago bi rad poklonil Ćiru Blaževiću, človeku, ki je vse to začel. Šef, to je za vas. Lahko jaz osvojim pet kolajn, a vi boste za vedno trener vseh trenerjev,” je v prvi izjavi po tekmi dejal Dalić.

Po posvečeni zmagi se je dotaknil še končnega rezultata: “Malokdo je to pričakoval. 18 novih igralcev, štirje iz prve hrvaške lige. Vsa čast fantom, trudili so se in igrali na rezultat. Osvojili smo bronasto medaljo v takšni konkurenci, fantastično. Danes so igrali vsi, ki so zdravi. Vedeli smo, da ima Maroko na svoji desni strani težave. Ziyech ni mogel slediti Perišiću, tudi Oršić je naredil ogromno kaosa. Sedma tekma, zmaga in domov gremo kot zmagovalci!”

Za hrvaški Index se je na besede Dalića že odzval tudi Blažević: “To je vrnilo v življenje. Zadnjih 15 minut tekme sem jokal od sreče, saj sem videl, da nam Maročani nič ne morejo in da bomo zmagali. S tem pa si dokončno zagotovili mesto med največjimi nogometnimi velesilami na planetu. To smo si zaslužili. Želim se zahvaliti Daliću in njegovim herojem, vitezom, ki so tretje mesto osvojili na ponosen, hrvaški način. Slišal sem, da mi je Zlatko posvetil zmago, to mi veliko pomeni. Jaz sem svoje počel v svojem času, on je to zdaj nadaljeval. Hvala za posvetilo,” je dejal legendarni hrvaški nogometaš in trener.

Mislav Oršić. Foto: Profimedia

Maroko se želi vrniti še močnejši

“Ne zavedam se še povsem, kaj smo naredili. Mogoče bom dojel šele pozneje. Odigrali smo odlično tekmo in zasluženo zmagali. Bilo je razburljivo, saj smo vedeli, da bodo tudi Maročani imeli svoje priložnosti. Čakali so na protinapade, a jim jih nismo dali. To je najvrednejši zadetek v moji karieri. Posvečam ga svoji družini, ki je vedno ob meni. Zdaj bomo skupaj proslavili ta uspeh,” pa je po tekmi dodal strelec odločilnega gola iz 42. minute Mislav Oršić. 

Manj zadovoljni so bili pričakovano v taboru Maroka. “Razočaran sem po drugem zaporednem porazu, storili smo vse, kar smo lahko. Vseeno sem srečen, da smo prišli do četrtega mesta. Fizično je bil turnir zelo zahteven, igralci so imeli malo časa za regeneracijo. Ljudem smo želeli prinesti čim več veselja. Iz tega prvenstva se želimo čim več naučiti, nato pa bomo trdo delali, da se vrnemo še močnejši,” je po tekmi dejal maroški selektor Waild Regragui. 

O ekipi, ki je Arabce tokrat premagala (v skupinskem delu sta se razšli brez golov), pa je dejal: “Hrvaška ima več izkušenj, čestitam jim. Osvojili smo mesto med najboljšo četverico na svetu, uspeli smo prekiniti evropski niz na prvenstvih. Tudi proti Franciji in Hrvaški bi lahko napravili kaj več in dosegli še kaj boljšega.”