Fifa v iskanju prave strani zgodovine

Nogomet 21. Maj 20245:00 1 komentar
Foto: Profimedia

Imenovanje Brazilije kot gostiteljice ženskega svetovnega prvenstva leta 2027 na nedavnem 74. kongresu Mednarodne nogometne zveze v Bangkoku na Tajskem so zasenčili pozivi Palestine k izključitvi Izraela iz nogometa.

Medtem ko število Palestincev, ki umirajo zaradi izraelske agresije na Gazo, še naprej narašča, Palestina išče načine, s katerimi bi odvrnila svojo sosedo od nadaljnjih napadov. Ena od metod, s katero želi to doseči, je nekaj, kar združuje ves svet – šport.

Njen zadnji poskus se je zgodil pretekli teden na 74. kongresu Mednarodne nogometne zveze ( Fifa) v Bangkoku na Tajskem, na katerem je predsednik Palestinske nogometne zveze (PFA) Jibril Rajoub Fifo pozval k izključitvi Izraela iz nogometa, za izraelske klube pa zahteval izločitev iz vseh tekmovanj pod njenim okriljem. Svojo namero je Rajoub napovedal že marca, saj je prepričan, da Izrael krši številne statute Fife.

“FIFA si ne more privoščiti, da bi ob kršitvah in genocidu, ki poteka v Palestini, ostala ravnodušna. Prosim vas, da se postavite na pravo stran zgodovine … Če ne zdaj, kdaj?” je v svojem govoru povedal prvi mož PFA in se nadejal, da bodo članice Fife o Izraelu glasovale že v Bangkoku.

PFA je ob tem opozorila in izrazila veliko nezadovoljstvo zaradi nekaterih hudih incidentov, ki so jih zakrivili Izraelci. Med drugim incident, ki se je zgodil lanskega decembra na stadionu Yarmouk v mestu Gaza, ko so v medijih zaokrožili posnetki na desetine pridržanih in slečenih Palestincev, vključno z otroki.

Stadion Yarmouk v Gazi.; Foto: Profimedia

Prav tako je PFA že marca Fifo pozvala, naj pod drobnogled vzame tudi vključitev nogometnih ekip, ki se nahajajo na njenem ozemlju, v izraelsko nacionalno zvezo. Vsaj pet nogometnih klubov s sedežem v izraelskih naselbinah na okupiranem Zahodnem bregu je namreč članov Izraelske nogometne zveze (IFA), čeprav so po mednarodnem pravu naselbine nezakonite.

Od terorističnega napada Hamasa 7. oktobra, v katerem je po navedbah Izraela umrlo več kot 1200 ljudi, je po podatkih ministrstva za zdravje, ki ga sicer vodi Hamas, v ofenzivi v Gazi umrlo več kot 35.000 Palestincev, poroča Deutsche Welle.

Ostro proti Izraelu tudi Jordanija

Predlog PFA, ki uživa podporo predvsem azijskih članic, pod katero tudi spada, je naletel na veliko odobravanje Jordanske nogometne zveze. Ta je v Bangkoku podprla predlog takojšnjega glasovanja o izključitvi Izraela, saj je podobno od Fife na zadnji dan preteklega leta zahtevala tudi sama. V takratni izjavi je pozvala k odločnemu ukrepanje “za zaustavitev agresije nad Palestinci v Gazi in na zasedenih ozemljih”.

Jibril Rajoub
Predsednik PFA Jibril Rajoub na kongresu Fife v Bangkoku.; (Foto: Profimedia

Prav tako je pozvala k uvedbi strogih sankcij za vse izraelske športne zveze, s čimer bi jih izolirali od mednarodnega športa. Ukrep bi vključeval prepoved udeležbe izraelskih ekip, klubov, igralcev in predstavnikov na mednarodnih tekmovanjih, “dokler država okupatorka ne izpolni mednarodnih zahtev po prekinitvi ognja.”

Izrael zavrača očitke Palestincev

Poziv PFA je pričakovano naletel na hudo neodobravanje Izraelske nogometne zveze (IFA). Njen predsednik Moshe Zuares je trdil, da njegova država ni prekršila nobenega pravila, predlog pa da nima nobene povezave z nogometom. “Še enkrat več smo priča ciničnim in sovražnim poskusom PFA, da škoduje Izraelu. Naša zveza nikoli ni prekršila pravil, ki jih določata Mednarodna in Evropska nogometna zveza. Tega ne namerava storiti niti v prihodnje,” je poudaril Zuares.

Foto: Profimedia

Pozneje je sledil oster odziv Izraelske nogometne zveze tudi na lastni spletni strani, kjer se je ta pohvalila, da je uspešno “torpedirala poskuse PFA in njenega predsednika Jibrila Rajouba, da izraelski nogomet, njene reprezentance in klube izključi iz mednarodnih tekmovanj in evropskih institucij”.

Fifa na pomoč poklicala pravne strokovnjake

Čeprav je bil predlog Palestincev na Tajskem neuspešena, pa jim je uspelo doseči, da bo Fifa v naslednjih dveh mesecih sklicala izredno sejo, na kateri bo odločala o morebitni izključitvi IFA iz mednarodnih tekmovanj.

“Zaradi očitne občutljivosti teh zadev bo FIFA pooblastila neodvisne pravne strokovnjake in ocenila zahteve, ki jih je vložila Palestinska nogometna zveza. S tem bo Fifa zagotovila, da se njeni statuti in pravila izvršujejo pravilno,” je minuli petek sporočil predsednik Fife Gianni Infantino.

Giani Infantino
Gianni Infantino, foto: Guliverimage

Podobno je Fifa storila že leta 2022 po ruski invaziji Ukrajine, Uefa pa je vsem ruskim klubom prepovedala sodelovanje v evropskih klubskih tekmovanjih.

Razvnete strasti že na kongresu pred devetimi leti

Pozivi k izločitvi Izraela iz nogometa niso novi. Podobnemu poskusu smo bili namreč priča že na kongresu Fife leta 2015 v Zürichu, ko je skupina protestnikov z mahanjem rdečih kartonov in vzklikanjem slogana “Izrael ven”, prekinila govor takratnega predsednika Fife Seppa Blatterja. Palestinci so Izrael tedaj želeli sankcionirati zaradi omejitve gibanja palestinskih nogometašev in zaradi že omenjenega nastopanja petih izraelskih klubov v izraelskem prvenstvu, čeprav so se nahajala na okupiranem ozemlju Palestine.

PFA in njen predsednik je, kot piše Deutsche Welle, domnevno zaradi hudih pritiskov zahtevo po izločitvi Izraela pozneje umaknil, nato pa se celo rokoval s takratnim izraelskim stanovskim kolegom Oferjem Einijem. “Odločil sem se, da umaknem zahtevo, a to še ne pomeni, da se bomo prenehali upirati,” je zatrdil Rajoub.

Rokovanje Oferja Einija (levo) in Jibrila Rajouba na kongresu v Zürichu.; Foto: Profimedia

Mednarodni olimpijski komite na strani Izraela

Za razliko od Rusije in Belorusije, ki sta zaradi napada na Ukrajino ostali brez pravice nastopanja na večini mednarodnih tekmovanj, podobno Izraela zaenkrat še ni doletelo. Mednarodni olimpijski komite je izključil vsakršne možnosti sankcioniranja Izraela, ki bo imel tako pravico nastopa tudi na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu.

olimpijske igre pariz 2024
Foto: Guliverimage

Podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja John Coates je tako zatrdil, da vojna v Gazi ni upravičila enakih sankcij za Izrael, kot so bile uvedene Rusiji po napadu na Ukrajino, zaradi razlik med obema konfliktoma.

Še največji korak v tej smeri je januarja naredila Mednarodna hokejska zveza, ki je tako moški kot ženski izraelski vrsti prepovedala nastopiti na svetovnem prvenstvu, vendar ne zaradi vojne, temveč varnostnih pomislekov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje