“Če bi se bal, da bo Iličić zrušil atmosfero, nimam tu kaj iskati”

Nogomet 29. Maj 202416:52 7 komentarjev
Matjaz Kek
FOTO: Aleš Fevžer.

Prvič po objavi seznama nogometašev, na katere računa na pripravah za Euro 2024, je pred novinarske mikrofone stopil selektor Slovenije Matjaž Kek.

Na Brdu pri Kranju se je zbrala slovenska nogometna reprezentanca.

Tokratni zbor je nekaj posebnega. Pred Slovenijo je namreč največji, a hkrati najlepši izziv. Nastop na velikem tekmovanju. Euro 2024 je edinstvena priložnost, da se Slovenija še močneje vpiše na evropski nogometni zemljevid. Da je uvrstitev šele temelj, na katerem velja graditi, izpostavlja tudi slovenski selektor.

“Ne morem se zadovoljiti samo s tem, da navijači zaradi nas množično potujejo v Nemčijo. Prepričan sem, da se tudi fantje ne bodo zadovoljili. Vesel bom, če se bodo ti navijači veselili tudi v Nemčiji. To je izziv, ki zdaj potrebuje še potrditev,” poudarja Matjaž Kek.

V nadaljevanju preverite, kako Mariborčan na klopi slovenske reprezentance komentira začetek nove reprezentančne akcije, kakšen je načrt priprav na Euro 2024, dotaknil pa se je tudi ponovnega vpoklica Josipa Iličića, izzivov, ki so pred reprezentanti, ki se vračajo v izbrano vrsto in na sploh podrobno razmišljal o tem, kako, s kom in zakaj na evropsko prvenstvo.

Matjaž Kek
Matjaž Kek. FOTO: Profimedia.

Nekaj poudarkov prvega medijskega nastopa Matjaža Keka ob zboru slovenske reprezentance

O pričakovanjih pred Eurom:

“Vesel sem, da je Slovenija na Euru, da je nogomet znova tema slovenskih športnih uspehov. Gremo pa v Nemčijo s prepričanjem, da se bo moralo v tej skupini kaj vprašati tudi Slovenijo.”

O razširjenem seznamu izbrane vrste:

“V nekaterih državah še potekajo prvenstva. Liga MLS, norveško prvenstvo, Švicarji so si izmislili, da igrajo pokal nekaj dni pred Eurom. Tako da nas je 27. Brekalo, Celar in Žugelj pridejo po končanih klubskih obveznostih. Potem je tu še poškodba Lovrića, ki sicer že nekaj časa trenira individualno. Opravili smo magnetno resonanco, zdravniki bodo pregledali izvide. Del ekipe je včeraj že treniral v Stožicah. Manjšo težavo ima tudi Stojanović, z Bijolom moramo biti pazljivi. Potem so tu še štirje vratarji, naj se malce ‘pomenijo’ med sabo.

Po človeški plati mi bo selekcija zagotovo delala stres. Ko se moraš odločiti, kdo gre in kdo ostane doma. Upam, da bo to moja odločitev in da ne bo zaradi kakšne poškodbe. Nekateri pravijo, da je kdo tu po starih zaslugah, drugi so imeli dobre sezone za sabo … V življenju me je vodilo prepričanje, da marsikatero informacijo pove trening. Slovenija ni en igralec, je ekipa, prepričanje, samozavest, optimizem, da se lahko v Nemčiji nekaj naredi. Da se odrekanje po koncu sezone usmeri v to, da naredimo rezultat.”

Matjaž Kek
Foto: Aleš Fevžer

O hierarhiji v reprezentanci:

“Hierarhija obstaja, to je logično v vsaki ekipi. Tisti, ki so nosilci, so si to na igrišču zaslužili. Upam, da bo standardizacija kadra prinesla tudi kakšen avtomatizem več, kar se bo poznalo na kvaliteti kadra.

Zdaj imamo na voljo kakšen trening več kot običajno, tudi dve pripravljalni tekmi. Bom pa od prvega dne zahteval visoko raven dela. Danska, Srbija in Anglija niso nasprotniki, proti katerim si lahko dovolimo, da bi proti njim izgledali, kot smo proti Malti.”

O strategiji priprav in treningov:

“Vesel sem, da so fantje že do zdaj, tisti, ki so individualno trenirali, to počeli na najvišjem možnem nivoju. Nekateri so sezono končali že 10. maja, drugi bodo z obveznostmi končali 3. junija in nanje ne morem računati niti za tekmo z Armenijo.

Zanima me Slovenija, ki bo tekaško, fizično na najvišji ravni. Potem imamo možnosti, sicer bomo v težavah. Verjamem, da se fantje tega zavedajo. Vsi imajo za seboj fizično naporne sezone, tudi stres zaradi boja za rezultat, po drugi strani pa bodo maksimalno motivirani pred tem, kar je pred nami. So pa že toliko izkušeni, da lahko to unovčijo v pripravi. Sprehajali pa se tu po Brdu ne bodo, to že vedo.”

O vrnitvi Josipa Iličića:

“Prevečkrat v slovenskem športu poudarjamo, kdo je koliko star in pozabimo učinek na igrišču. To pomlad je na igrišču zgledal dobro, nekdo bo rekel, ja, samo v slovenski ligi, ampak v njej igrata tudi Karničnik in Elšnik pa vemo, kako sta pomembna za reprezentanco.

Tu ni starih zaslug, hierarhija reprezentance je postavljena, zanj in za ostale. Da bi se bal zrušene atmosfere, kot nekateri izpostavljajo, potem tu nimam kaj iskati kot selektor. Hierarhija se ne ruši s presenetljivimi potezami, kvečjemu je to lahko dodatna kvaliteta ali nepredvidljivost. Če si bo Josip to zaslužil skozi treninge in pripravljalne tekme. Važno, da je zdrav.

Slovenija si ne more privoščiti, da bi kogar koli izpustila iz rok, ki hoče igrati skozi slovensko reprezentanco. Kevin Kampl je lepo povedal, da njegovo telo ne zdrži več teh naporov in to moram sprejeti. Osnovno vodilo je, da si igralec želi igrati za ta grb, zastavo in državo.”

O tem, ali je imel z Josipom Iličićem pred vpoklicem kakšen sestanek:

“Iz zaupljivih virov so nekateri sporočili, da sva se sestala v Mariboru. S kom se vse sestajam, vam ne bom razlagal, ker bi bili tu zelo dolgo. V skupnem paketu, ki se imenuje slovenska reprezentanca, je eden od kandidatov za nastop na Euru tudi Josip Iličić.”

Josip Iličić
Foto: Aleš Fevžer

O tem, da so imeli nekateri nogometaši za seboj odlično sezono:

“Vedno so te zadeve klubskih zaključkov prvenstva nosile pozitivo in negativo. Lahko dodajo optimizem, zagon za priprave. Specifičnost priprav je različen termin zaključkov prvenstev, pa razpoloženje zaradi rezultata in pa prestopov, ki so nekateri bombastično napovedani, drugi se odvijajo v tajnosti. Vse to je danes del nogometa.

Na vrhu pa mora biti vedno reprezentanca Slovenije, vse ostalo pri meni ne pride v poštev. Upam, da se tu ne bo kdo opekel.”

O tem, ali je zadovoljen z možnostjo razširitve seznama na 26 nogometašev:

“Že pred časom sem vedel, da se bo to zgodilo, s tem se nisem pretirano obremenjeval. Daje pa to možnost širšega pogleda. Zame je bolj pomembno, ali gredo lahko vsi na klop. Včasih je precej težje nekomu povedati, da mora na tribuno, kot da izberem začetno postavo.

Sem selektor, na eni strani trener in na drugi človek. Predpogoj uspešnosti je dobra komunikacija, ki je obojestranska. Od stroke do igralcev in obratno.”

O tem, ali se bodo morali povratniki v reprezentanco, torej Matevž Vidovšek, Luka Zahović in Miha Zajc, dokazovati bolj kot ostali:

“Vsi imajo stvari, ki jih pri takšnih odločitvah ne moreš pozabiti. Ve se, kdo je vlekel reprezentanco skozi kvalifikacije. Ne moreš odvrniti pogleda od dobrih iger. Jaz bi vzel vseh 30 oziroma še 10 zraven.

Ampak 26 je 26. Upam pa predvsem, da bo to moja odločitev in da me bo bolela glava od preveč možnosti. Da to ne bo pogojeno s poškodbami. Imamo igralce, ki so tu nekje na meji, pred nekaterimi so še leta in leta kariere. Naša reprezentanca je mlada, sploh ta udarni del, ki se je izoblikoval skozi tekme in dobro predstavo proti Portugalski.

Dve pripravljalni tekmi nam bosta prišli še kako prav, ne bo pa lahko nekoga poklicati na stran in mu reči – hvala lepa. Če kdo misli, da je to enostavno, pri meni ni tako.”

Luka Zahović
Foto: Aleš Fevžer

O tem, ali lahko nogometaši ponoči gledajo tekme Luke Dončića:

“Sam sem bil danes razočaran. Mislil sem, da bo vse rešeno in imam problem manj. Nisem selektor, ki rad vpliva na individualne navade igralcev. Ne hodim po sobah in štejem, kdo spije pivo več in kdo manj. Pri tej svobodi lahko od njih zahtevam tudi določeno odgovornost. To so moje izkušnje. Vsak ve, kdaj je naslednji dan trening. Ko stopijo na igrišče, potem so moji. Navijam pa za Dallas.

Fotogalerija z Brda:

slovenska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
Josip Iličić Josip Iličić
Foto: Aleš Fevžer
Verbič Benjamin Verbič Benjamin
Foto: Aleš Fevžer
Petar Stojanović Petar Stojanović
Petar Stojanović. Foto: Aleš Fevžer
Vanja Drkušić Vanja Drkušić
Foto: Aleš Fevžer
Šporar Gnezda Čerin Šporar Gnezda Čerin
Foto: Aleš Fevžer
slovenska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer
Jasmin Kurtić Jasmin Kurtić
Foto: Aleš Fevžer
Oblak Belec Oblak Belec
Foto: Aleš Fevžer
Mlakar Zajc Mlakar Zajc
Foto: Aleš Fevžer
Gorenc Stanković Horvat Gorenc Stanković Horvat
Skupaj s Horvatom je avstrijski naslov osvojil tudi Jon Gorenc Stanković. Foto: Aleš Fevžer
Žan Karničnik Žan Karničnik
Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje