Konec Zlate lisice, kakršno smo poznali

Alpsko smučanje 29. Maj 202410:40 1 komentar
Petra Vlhova in Mikaela Shiffrin, zadnji zmagovalki v Kranjski Goti in Mariboru. Foto: Aleš Fevžer

Vse kaže, da se organizatorji ženskih tekem svetovnega pokala v Kranjski Gori letos z mariborskim Branikom ne bodo pogajali o uporabi blagovne znamke Zlata lisica. Ta se torej po šestih desetletjih poslavlja od najvišje tekmovalne ravni.

Razplet se je pravzaprav napovedoval že v pretekli sezoni, ko je Smučarska zveza Slovenije oziroma zavod Sloski v zameno za denarno nadomestilo, domnevno v višini 20 tisoč evrov, za eno leto odkupila blagovno znamko Zlata lisica. Ta je tako jubilejnih 60 let praznovala s tekmama svetovnega pokala v Kranjski Gori, a na račun tega organizatorji niso zaznali omembe vrednega števila štajerskih kupcev vstopnic, pravih učinkov pa ni bilo niti pri trženju, je pa po drugi strani zaradi tega prišlo do razdora v mariborskem Braniku in številnih negativnih čustev v jedru nekdanjih dolgoletnih organizatorjev.

Mednarodna smučarka zveza je v začetku tega meseca obelodanila koledar svetovnega pokala za sezono 2024/25 in v ženskem delu Kranjski Gori namenila pričakovani datum (4. in 5. januar 2025). Nosilci slovenskih tekem so zdaj potrdili, da ne razmišljajo o novih pogovorih z ASK Branik oziroma o organizaciji veleslaloma in slaloma pod okriljem Zlate lisice. Ob tem ne izključujejo možnosti oblikovanja novega krovnega poimenovanja.

Svetovni pokal v Mariboru: le še arhivski spomin. Foto: Aleš Fevžer

Celostna podoba ženskih podkorenskih tekem bo torej drugačna, po lanskoletni uspešni izvedbi, ki je sicer minila v znamenju slabega vremena, pa ne gre pričakovati večjih sprememb v novem organizacijskem odboru. Poraja se le vprašanje vodje tekmovanja. V pretekli sezoni je to nalogo uspešno opravljal Janez Slivnik, ki je bil obenem tudi vodja slovenskih reprezentanc, zdaj pa se je preselil v Avstrijo, kjer bo deloval v ekipi evropskega pokala. Njegova razpoložljivost bo zdaj odvisna tudi od novega delodajalca, v zavodu Sloski pa bi ga vsekakor radi videli v vlogi prvega moža priprave prog.

Zlata lisica je v Mariboru sicer luč sveta ugledala daljnega leta 1964. V 60-letni zgodovini je Zlata lisica po enkrat gostovala v Badgasteinu in Sarajevu, kar dvanajstkrat pa v Kranjski Gori. Nazadnje so bile lisičke doma na Štajerskem v sezoni 2018/19, kar je bila ena od zgolj treh domačih izvedb v zadnjem desetletju. Usodne so bile kronične težave s pripravo zadostnih količin snega. Tudi ideje o nadomestni progi niso bile dokončno uresničene. In če je bila sprva Kranjska Gora rezervna rešitev v zadnjem trenutku, so v zadnjih treh koledarji pri FIS že sami prečrtali Maribor. Zdaj je popkovina dokončno prerezana, od odgovornih pri ASK Branik pa bo odvisno, ali bo Zlata lisica ostala le del zgodovine ali pa se bo tako imenovalo pohorsko tekmovanje na nižji tekmovalni ravni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje