Josipu Iličiću se odpirajo vrata Eura 2024

Nogomet 21. Maj 20245:00 > 9:14 17 komentarjev
Josip Iličić
Josip Iličić. Grafika: Uroš Kokol

Eno izmed največjih odprtih vprašanj slovenske nogometne pomladi bo kmalu dobilo odgovor. Bo Josip Iličić del slovenske reprezentance na Euru 2024? V Mariboru se je te dni zgodil sestanek, ki odpira vrata njegove vrnitve v izbrano vrsto.

14. novembra 2021 je Josip Iličić na tekmi s Ciprom (2:1), ki v kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Katarju ni več odločala o ničemer, odigral svojo (doslej) zadnjo tekmo za slovensko nogometno reprezentanco.

Sledilo je obdobje padca Kranjčanove kariere, ko je nov zagon iskal z vrnitvijo v Maribor, od koder se je krepko pred desetletjem izstrelil med evropsko nogometno elito. A tudi vrnitev v Ljudski vrt se je sprva zdela vse prej kot sanjska. Sezona 2022/2023 je minila v znamenju njegove fizične nepripravljenosti in poškodb, začetek sezone 2023/2024 pa je prinesel še odmeven spor s takratnim trenerjem vijolic Damirjem Krznarjem.

Damir Krznar
Odnos Damirja Krznarja in Josipa Iličića še zdaleč ni bil rožnat. Foto: Uroš Skaza

Preporod in šušljanje o reprezentanci

Potem pa je prišel Ante Šimundža. Slednji je preporodil NK Maribor in s tem tudi Josipa Iličića. Slovita 72-ica je znova začela kazati podobe svoje nogometne genialnosti in predvsem izrazite kvalitete, s katero veteran na igrišču dela razliko, vijoličastim pa je pomagal do izjemnega zaključka sezone ter osvojitve končnega 2. mesta v Prvi ligi Telemach. Sezono je končal z osmimi goli in enajstimi asistencami.

Z vzponom forme Josipa Iličića pa se je začelo odpirati tudi vprašanje njegove vrnitve v slovensko reprezentanco. Da je pripravljen na to, je prvič odkrito priznal v pogovoru za našo nogometno oddajo Pod prečko, a meseca marca še ni prejel vpoklica selektorja Matjaža Keka.

“Sigurno me veseli, da po vseh težavah, ki jih je imel, iz tekme v tekmo igra boljše. Ni pa tu nobenih posebnih sporočil, nič posebnega. Generalno računam na vse, ki imajo možnost za igranje v reprezentanci, od prvega do zadnjega,” je ob predstavitvi seznama za marčevsko reprezentančno akcijo situacijo okrog Josipa Iličića pokomentiral prvi mož slovenske nogometne stroke.

Matjaž Kek
Matjaž Kek ni povabil na Josipa Iličića. Foto: Uroš Skaza

Kaj je prinesel sestanek v Mariboru?

A ‘Jojo’ je na igrišču še naprej ‘izzival’ selektorja in sezono končal v izvrstni formi, predvsem pa zelo dobro fizično pripravljen. Vsega tega Mariborčan enostavno ni mogel več spregledati. Po naših informacijah se je tako prejšnji teden v Mariboru zgodil sestanek obeh najpomembnejših akterjev te zgodbe. Za isto mizo sta pod Pohorjem sedla Josip Iličić in Matjaž Kek.

Natančna vsebina sestanka je seveda skrivnost, naši viri pa so nam zaupali, da je bil pogovor zelo produktiven in naravnan v smeri, po kateri bi se izkušeni Iličić lahko vrnil v slovensko reprezentanco. Glede na besede naših sogovornikov tako ne bomo presenečeni, če se bo Kranjčan v naslednjih dneh že pojavil na treningih na Brdu pri Kranju …

Josip Iličić
Josip Iličić je nazadnje Brdo pri Kranju obiskal kot obiskovalec. Foto: Aleš Fežver

Misija Nemčija 2024 se začenja že danes

Priprave slovenske reprezentance se bodo sicer začele že danes, ko se bodo zbrali tisti izbranci selektorja Keka, ki so že končali klubske sezone. Zastopnik Benjamina Šeška Elvis Bašanović je včeraj v oddaji Pod prečko povedal marsikaj zanimivega, med drugim tudi to, da bo že od prvega dne zraven tudi vzhajajoči zvezdnik svetovnega nogometa.

Po naših informacijah bo sicer Kekov seznam na začetku priprav, te se uradno začnejo 29. maja, malce razširjen. Po vzoru drugih evropskih reprezentanc bo tako na njem več kot 26 imen, selektor pa mora svojo končno odločitev nato sprejeti do 7. junija, ko bo uradni seznam izbrane vrste poslan na Uefo. Bo na njem tudi Josip Iličić? Scenarij, ki je vse bolj verjeten.

Naše informacije, da se bo Josip Iličić vrnil v reprezentanco, so se izkazale za točne z današnjo objavo razširjenega seznama selektorja Matjaža Keka.

Kar nekaj odmevnih vabil v reprezentanco

Josip Iličić je sicer v zadnjih tednih dobil že kar nekaj odmevnih vabil v reprezentanco. Tam ga tako ali tako vidi njegov trener pri Mariboru Ante Šimundža, po zadnjem večnem derbiju pa ga je v reprezentanco ‘povabil’ celo kapetan Olimpije Timi Max Elšnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje