Čeferin: Vrnitev ruskih mladinskih ekip bi lahko pomagala preseči sovraštvo

Nogomet 10. Jun 202417:40 3 komentarji
Aleksander Čeferin
FOTO: Profimedia

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa pozdravil razpravo o vrnitvi mladinskih ruskih reprezentanc v mednarodna nogometna tekmovanja, saj bi to lahko pripomoglo k preseganju naraščajočega vzdušja sovraštva. Poudaril je, da obžaluje nasilne geopolitične razmere pred EP.

Šestinpetdesetletni Slovenec na čelu evropskega nogometa je za dpa dejal, da hkrati ni splošnega pritiska za vrnitev Rusije, čeprav pozdravlja razpravo o tem.

Uefa in Mednarodna nogometna zveza Fifa sta kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajino februarja 2022 vsem ruskim ekipam prepovedali udeležbo na mednarodnih dogodkih. To stališče se ni spremenilo, predlogi Uefe iz septembra 2023, da bi se ruske mladinske ekipe ponovno sprejele kot nevtralne, pa se je ustavil po tem, ko je več kot deset nacionalnih zvez izjavilo, da proti njim ne bodo igrale.

Kot pravi Čeferin, bi vrnitev mladinskih ekip lahko imela pozitivne učinke. “Otroci v Rusiji so vzgojeni pod propagando, da jih ne maramo, jih sovražimo, jih ne sprejemamo. V trenutku, ko bi prišli v Nemčijo in bi jih objeli vrstniki iz Nemčije, Slovenije ali od koderkoli, bi razmišljali drugače. Trenutno celotne generacije vzgajajo v še večjem sovraštvu. Stanje v Evropi je zastrašujoče.”

“Zakaj bi to vplivalo na otroke, ki v svoji državi sploh ne volijo,” se je vprašal, a priznal, da za zdaj vrnitve vseeno ni mogoče izpeljati, saj so nekatere nacionalne zveze pod velikim vplivom ali pritiskom svojih vlad.

Čeprav bodo ruski športniki na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu pod strogimi pogoji lahko tekmovali kot nevtralni športniki, je Čeferin dejal, da Uefa trenutno nima na mizi takšnih načrtov, tudi sicer za to ni pritiskov.

V pogovoru se je dotaknil tudi bližnjega evropskega prvenstva v Nemčiji, kjer ne vidi konkretnih varnostnih groženj, čeprav je zaskrbljen zaradi geopolitičnih razmer na splošno. “Nimamo nobenih konkretnih varnostnih vprašanj. A zame so to vprašanje geopolitične razmere v svetu. Vedno več je nasilja, vedno več agresije. Razmere v svetu niso idealne,” pravi Čeferin.

Uefa
Foto: Profimedia

Dnevno več kot dvajset tisoč policistov

“Z nemškimi organi dobro sodelujemo. V Berlinu sem obiskal ministrico za notranje zadeve Nancy Faeser, s katero sva se že nekajkrat pogovarjala. Vsi dobro sodelujemo,” je še dejal 56-letni predsednik.

Faeser je sicer minuli konec tedna dejala, da bo 22.000 policistov vsak dan na delu zgolj zaradi EP in dodala obiskovalcem, naj se udeležijo prvenstva in v njem uživajo, s čimer se je strinjal tudi Čeferin. “Nogomet je ena redkih stvari, ki še vedno združuje ljudi. Resnično mislim, da bi to lahko bil festival prijateljstva.”

Čeferin se je v pogovoru z dpa dotaknil tudi vprašanj prihodnosti nogometa, pri čemer je izpostavil vprašanje vzdržnega vlaganja v šport in nevarnosti vmešavanja politike kot ključni temi.

Po njegovih besedah mora šport imeti jasno avtonomijo, ob tem pa delovati pod svojimi pravili s posebnim ustrojem na podlagi dosežkov, kar je dokazano učinkovito že 100 let. Po njegovih ocenah je evropska zakonodaja in ureditev športnih organizacij medsebojno kompatibilna.

Opozoril je pred vse večjimi apetiti vlagateljev, ki šport vidijo zgolj kot vir zaslužka, in poudaril, da je čar klubskega nogometa v sistemu napredovanja. “Šport je močan zaradi svoje ureditve. Lahko napreduješ iz četrte v tretjo ligo in vse do najvišje lige, kjer se lahko uvrstiš v evropska tekmovanja. Če bo to omogočeno zgolj elitam, ostali klubi pa ne bodo mogli več napredovati, je to konec nogometa,” je znova opozoril proti predlogom za zaprta tekmovanja.

Glede vlagateljev predsednika Uefe skrbijo predvsem skupine in skladi špekulativnih vlagateljev, ki nimajo preglednega lastništva. “Tu je tudi vprašanje prepletenosti lastništva klubov, kar predstavlja nevarnost za pravičen potek igre.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje