Aleksandru Čeferinu na Cipru izvolili novo ‘desno roko’

Evropa 26. Sep 202316:38 0 komentarjev
Armand Duka; FOTO: Profimedia

Evropska nogometna zveza (Uefa) je sporočila, da bo naslednja izvedba evropskega superpokala na osrednjem poljskem stadionu. Odločitev je krovna zveza sprejela na zasedanju izvršnega odbora na Cipru, na katerem so med drugim določili gostitelje nekaterih tekmovanj v mlajših kategorijah in izbrali novega podpredsednika Uefe.

Namesto Španca Luisa Rubialesa, ki je odstopil s tega položaja po odmevni aferi s poljubom po koncu finalne tekme ženskega svetovnega prvenstva, bo odslej v tej vlogi 60-letni Albanec Armand Duka.

Gre za predsednika albanske nogometne zveze, ki je na stolček državne izbrane vrste črnih orlov pred štirimi leti pripeljal Edoarda Rejo, potem pa poskrbel za še eno odmevno ime na čelu strokovnega štaba reprezentanca, ko je letos v vodenje rdeče-črnih prepričal Brazilca Sylvinha. Albaniji gre v kvalifikacijah za nastop na EURU 2024 odlično, saj so v svoji skupini E na prvem mestu pred Češko, Moldavijo in Poljsko na prvem mestu.

Superpokal v Varšavi

“To je dokaz, da nam Uefa zaupa. Pomeni, da smo dobri in zaupanja vredni partnerji. Tekmo med zmagovalcem lige prvakov in evropske lige bodo spremljali vsi, za nas je gostiteljstvo velik uspeh,” je odločitev Uefe o Varšavi kot gostiteljici superpokala prihodnje leto ocenil predsednik tamkajšnje zveze Cezary Kulesza.

FOTO: Guliverimage

Za Varšavo bo to druga velika evropska klubska tekma na novem nacionalnem stadionu, leta 2015 je bil tam že finale evropske lige, ko je Sevilla premagala Dnipro. Pred tem pa je bil stadion, ki so ga odprli pred 11 leti, tudi eno od prizorišč skupnega evropskega prvenstva Poljske in Ukrajine leta 2012.

Ohlapnejša pravila za Rusijo

Uefa je na zasedanju izvršnega odbora podelila nekaj prvenstev mlajših selekcij. Žensko EP do 17 let bosta gostili Severna Irska 2026 in Finska 2027, moška v isti starostni kategoriji Albanija 2025, Estonija 2026 in Latvija 2027, žensko EP do 19 let Bosna in Hercegovina 2026 in Madžarska 2027, moško v tej starostni kategoriji pa Wales 2026 in Izrael 2027.

Uefa je tudi nekoliko omilila prepoved nastopanja za ruske ekipe in reprezentance, ki jo je sprejela po ruskem napadu na Ukrajino februarja lani. Zdaj bodo ruski nogometaši pod določenimi pogoji lahko nastopali na mednarodnih tekmah, a izjema velja le za mlajše selekcije do 17 let.

FOTO: Guliverimage

Uefa je sporočila, da bo preučila možnosti, kako bi ti reprezentanci v moški in ženski konkurenci naknadno vključili v tekmovanja, čeprav so žrebe že opravili brez Rusije. Na tekmah ti igralci sicer ne bodo smeli uporabljati nacionalnih simbolov, zastav in himne, tekem pa tudi ne bodo smeli igrati v Rusiji. Za vse druge klube in reprezentance prepoved nastopanja ostaja, dokler bo trajala vojna v Ukrajini, je poudarila Uefa.

“Uefa s prepovedjo nastopov za članske ekipe Rusije dokazuje svojo odločenost in trdno stališče proti nasilju. Ostala bo v veljavi, dokler ne bo miru. A s prepovedjo nastopov mladim kršimo njihove pravice in jih diskriminiramo. Ponujamo jim možnost, da se merijo s svojimi vrstniki in s tem možnost za boljšo in lepšo prihodnost,” je o tej temi za spletno stran zveze dejal predsednik Aleksander Čeferin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!