Mlada upa slovenskega kolesarstva kronala delo celotne ekipe (FOTO&VIDEO)

Kolesarstvo 26. Sep 202314:28 0 komentarjev

Da se nam za prihodnost slovenskega kolesarstva, tudi ko bodo svoje izjemno uspešne kariere končali Primož Roglič, Tadej Pogačar, Matej Mohorič in drugi, ni treba bati, sta minuli konec tedna dokazala Anže Ravbar in Žak Eržen. Na cestni dirki evropskega prvenstva sta v kategoriji mladincev osvojila zlato in bronasto kolajno, po vrnitvi v domovino pa sta stopila pred zbrane novinarje.

Nizozemski Cul du Vame je bil minulo soboto srečen dan za slovensko kolesarstvo. Če so nas v zadnjih letih s sijajnimi rezultati razvadili kolesarji v članski kategoriji na najvišji ravni, pa sta tokrat deželo s sončne strani Alp osrečila mladinca Anže Ravbar in Žak Eržen.

“Malo je neverjetno, nisem si predstavljal, da imam možnost tudi za zmago. Zdaj sem že realiziral, gremo naprej. Lani nisem nastopil niti na eni dirki za reprezentanco, saj me je celo leto bolelo koleno. Spomladi sem to saniral in se vrnil. Čez celo sezono sem stopnjeval, na koncu mi je vendarle uspelo. Zaslužen sem tudi sam, ker nisem odnehal,” je ob druženju z mediji dejal novi evropski prvak Anže Ravbar.

V zaključnem krogu je na tlakovanem odseku sprožil napad, ki mu ni uspel nihče slediti, v sprintu preostalih kolesarjev pa je do bronastega odličja prišel Žak Eržen. Kolesar, ki je letos osvojil kolajni tudi na svetovnem oziroma evropskem prvenstvu na velodromu, si je boljšega razpleta lahko le želel. “Da bi nekdo zmagal, nekdo pa bil tretji, se za Slovenijo še ni zgodilo. Zelo sem vesel še ene kolajne, ki jo lahko dodam v svojo zbirko. Pokazali smo, da se ta tudi v mladinski kategoriji marsikaj doseči,” je dejal Eržen, sin glavnega šefa moštva Bahrain Victorious Milana Eržena.

Oba sta navdušeno poudarila, da je za njun uspeh v prvi vrsti zaslužna cela ekipa, sploh Erazem Valjavec, ki se jima je po neuspešnem begu povsem podredil in ju v zaključku dirke pripeljal na vodilne položaje. Že prej pa so Slovenci prevzeli vodilne vloge v glavnini.

“Dirka je šla od starta na polno. Tudi mi Slovenci smo takoj nadzirali situacijo. V začetku je bil Jakob v begu, kar nam je ustrezalo. Ko smo jih ujeli, je bil še en beg, v katerem je bil Erazem. Za trenutek smo mislili, da bodo uspešno prišli do cilja. Ko smo jih dva kroga pred ciljem ujeli, smo se pripravljali na sprint. Ritem so narekovali Francozi, da ne bi spet uspel beg, kar nam je prav tako ustrezalo. Erazem je naredil izjemno delo, pripeljal naju je na izvrstne pozicije, kar je bilo na tej trasi zelo pomembno. Od starta do cilja smo imeli vse pod kontrolo,” je potek opisal Eržen.

Dokazali, česa so sposobni

Tako z rezultatskim kot taktičnim nastopom na dirki je bil zadovoljen tudi selektor mladincev Nace Korošec. Omenil je, da je Slovenija tekmovala kot iz učbenika. “To je plod dela zadnjih dveh let vseh, ki so pomagali in sodelovali z mladinsko reprezentanco. Pogovarjali smo se s fanti, da je treba kronati to sezono, saj nam je manjkala le zmaga. Vesel sem, da nam je to uspelo na velikem odru. Dve kolajni z evropskega prvenstva sta nepredstavljiv dosežek. Že spomladi smo na klasikah dosegali druga in tretja mesta. Vedel sem, zraven pa sem prepričeval fante, da smo sposobni še več. Anže je na tlakovanem odseku, Žak pa je le sledil njegovim zasledovalcem in bolj svež prišel v zaključek, kjer je dokazal, da je eden najhitrejših sprinterjev v mladinski konkurenci.”

Korošec se ni pozabil zahvaliti Kolesarski zvezi Slovenije in Fundaciji Mateja Mohoriča, ki sta v zadnjih dveh letih močno povišali vložek v mladinsko reprezentanco. S tem so lahko nastopili na številnih dirkah z močno konkurenco v tujini. “S temi kilometri so se fantje zgradili – tako osebno kot vsi skupaj kot ekipa. Nekje se je to moralo pokazati in uspelo jim je na največjem odru.”

Brez najboljših

Dogajanje na Nizozemskem je v družbi predsednika KZS Pavla Marđonovića povzel še direktor reprezentanc Martin Hvastija. Izrazil je razočaranje, ker so utrujenost, forma in drugačni klubski programi preprečili, da bi se evropskega prvenstva med člani udeležil kakšen kolesar tudi iz svetovne serije. “Škoda, proga se je izkazala za zahtevno, bili bi konkurenčni,” je dodal nekdanji kolesar in dodal, da ga posebej veseli napredek v mladinski kategoriji deklet, kjer je Sara Pestotnik s 26. mestom postavila nov mejnik za naprej.

Fotogalerija z novinarske konference:

Anže Ravbar Anže Ravbar
Foto: Denis Sadiković
Anže Ravbar Žak Eržen Anže Ravbar Žak Eržen
Foto: Denis Sadiković
Anže Ravbar Žak Eržen Anže Ravbar Žak Eržen
Foto: Denis Sadiković
Žak Eržen Žak Eržen
Foto: Denis Sadiković
Anže Ravbar Anže Ravbar
Foto: Denis Sadiković
Anže Ravbar Žak Eržen Anže Ravbar Žak Eržen
Foto: Denis Sadiković
Anže Ravbar Žak Eržen Nace Korošec Anže Ravbar Žak Eržen Nace Korošec
Foto: Denis Sadiković
Anže Ravbar Žak Eržen Nace Korošec Anže Ravbar Žak Eržen Nace Korošec
Foto: Denis Sadiković
Anže Ravbar Anže Ravbar
Foto: Denis Sadiković
Anže Ravbar Anže Ravbar
Foto: Denis Sadiković
Korošec Ravbar Eržen Marđonović Korošec Ravbar Eržen Marđonović
Foto: Denis Sadiković
Martin Hvastija Martin Hvastija
Foto: Denis Sadiković
Nace Korošec Nace Korošec
Foto: Denis Sadiković
Pavel Marđonović Pavel Marđonović
Foto: Denis Sadiković