Duh Vladimirja Lenina in KGB v Mariboru

Liga prvakov 20. Jul 20227:00 > 8:17 0 komentarjev
Kip Vladimira Lenina pred parlamentom v Tiraspolu. FOTO: Guliverimages.

Vladimir Lenin, KGB, samooklicana država, vojna, skrivnostni tajkun, Slovenci ... Kaj ima našteto z današnjim evropskim nasprotnikom nogometašev Maribora? Marsikaj. Spoznajte zanimivo zgodbo najuspešnejšega predstavnika moldavskega nogometa v Evropi, Šerifa iz Tiraspola, ki zvečer gostuje v Ljudskem vrtu, lani pa je šokiral nogometno Evropo.

Tekmo med Mariborom in Šerifom si boste lahko ob 20.15 ogledali v neposrednem prenosu na SK1. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Tiraspol: Glavno mesto Pridnestrja in ne Moldavije

Šerif prihaja iz Tiraspola iz Pridnestrja, samooklicane republike na področju mednarodno priznanih mej Moldavije, ki je uradno ne priznava nobena država na svetu. Neuradno jo podpira Moskva. Pridnestrje ima svojo zastavo, na kateri sta izrisana srp in kladivo, svojo banko, valuto, predsednika in tudi svoj parlament, pred katerim stoji velik kip Vladimirja Lenina. Duh politike ustanovitelja Sovjetske zveze je v samooklicani državi močno prisoten še danes.

Tako je od leta 1992, ko se je na tem območju ob vzhodni meji z Ukrajino, ki po površini meri petkrat manj od Slovenije, končala kratka, štirimesečna vojna. Terjala je približno tisoč življenj. Konec jo je bilo predvsem zaradi pomoči, ki so jo separistom nudili Rusi. Ti imajo v državi svoje vojake še danes. Približno 1500 jih je na območju, na katerem živi nekaj manj kot pol milijona ljudi.

Glavno mesto Pridnestrja je Tiraspol s približno 130 tisoč prebivalci, njegov glavni simbol v svetu pa je najverjetneje tamkajšnji nogometni klub FC Šerif. Ni presenečenje, da je tudi ta močno vpet v tamkajšnjo družbo in povezan s tamkajšnjo politiko.

Stadion Šerifa v Tiraspolu. FOTO: Guliverimages.

Oče kluba: Nekdanji agent KGB

Prvi mož FC Šerifa je Viktor Gusan, ki je bil v času Sovjetske zveze agent zloglasne obveščevalne službe KGB, na sam vrh družbene lestvice pa se je povzpel v slogu ruskih oligarhov. Prvi kapital naj bi ustvaril s tihotapljenjem alkohola, tobaka in hrane, ki je v Pridnestrju cvetelo. Zaradi slabega nadzora meje z Ukrajino in bližine pristanišča v Odesi je to območje svoj čas slovelo kot raj za kriminalce. Nenazadnje je tudi Gusan ob neki priložnosti priznal, da je na svoji poti hodil po robu dovoljenega.

Iz rok vladajoče elite je močno pod ceno dobil verigo supermarkotov in leta 1993, leto po koncu vojne, ustanovil podjetje Šerif, ki je medtem postalo pravcati koncern. Pod sabo ima medije, telekomunikacije, številna gradbena podjetja, tovarne tekstila, celo bencinske postaje, njegov lastnik pa še naprej uživa podporo vladajočih, ki so deležni njegovih bogatih donacij, in daje vtis, da živi po nareku zakona.

Roke si je opral zagotovo tudi z istoimenskim nogometnim klubom, ki ga je pozneje ustanovil. Predvsem zaradi tega, da je denar iz ilegalnih poslov usmeril v legalne vode. Morda tudi zato se, tako kot njegov ruski “kolega” Roman Abramovič, v javnosti pojavlja res redko.

Moldavska liga: Prevlada, kot jo vidimo redkokje

No, pa smo končno pri nogometu in nasprotniku, ki danes zvečer gostuje v Mariboru. Leta 1996 je bil ustanovljen kot Tiras Tiraspol, že leto pozneje pa postal to, kar je danes. FC Šerif Tiraspol. Uradno moldavski klub, saj sicer ne bi smel nastopati v Evropi, ki pa je eden od zaščitnih znakov Pridnestrja. Na to spominja tudi peterokraka zvezda, ki krasi klubski grb.

Svojo pot je nogometni klub Šerif pred 26 leti začel v tretji moldavski ligi in ekspresno postal z naskokom najuspešnejši klub v državi. V prvo ligo je prišel v dveh letih, v njej pa v naslednjih 24 letih osvojil 20 prvenstvenih lovorik. Če odštejemo uvodni dve sezoni, ki ju je končal na četrtem in drugem mestu, je v naslednjih 22 letih brez naslova ostal samo dvakrat. Ob tem je osvojil še 11 pokalnih in 7 superpokalnih lovorik.

Domači dresi Šerifa so črne, gostujoči pa rumene barve. FOTO: Guliverimages.

Moldavski nogomet in tamkajšnja prva liga sicer nimata preveč dobrega slovesa. Razen Šerifa v tekmovanju, ki ga v povprečju na tekmo spremlja manj kot 500 ljudi, nogometaši služijo malo ali pa sploh nič. Spet raj za kriminalce in nameščanje tekem. Tamkajšnji klubi pogosto ugašajo. Pred letom dni so pred začetkom sezone od nastopanja v prvi ligi odstopili kar trije, tako da v njej danes nastopa vsega osem moštev. Zadnjeuvrščeni klub iz prejšnje sezone Floresti je na 28 tekmah doživel 28 porazov. To pove veliko o tem, za kakšno tekmovanje gre.

Tudi tamkajšnja nogometna infrastruktura je na podobni ravni. Razen pri Šerifu. Ta je pred leti zgradil več kot 200 milijonov evrov vreden športni kompleks, v katerem najdemo tri stadione, 20 pomožnih igrišč z naravno in umetno travo, olimpijski bazen, velik hotel … Leta 2002 je odprl tudi takrat zelo modern stadion, ki sprejme 12.746 gledalcev. Nogometaši Maribora ga prihodnji teden ne bodo obiskali. Povratno tekmo bodo namreč odigrali v Kišinjevu. V Tiraspolu Šerif evropskih tekem zaradi bližine Ukrajine in tamkajšnje vojne ne sme igrati.

Vse lovorike Šerifa Tiraspola:

Prvenstva: 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2003/04, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2015/16, 2016/17, 2017, 2018, 2019, 2020/22, 2021/22.
Pokali: 1998/99, 2000/01, 2001/02, 2005/06, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2014/15, 2016/17, 2018/19, 2021/22.
Superpokali: 2003, 2004, 2005, 2007, 2013, 2015, 2016.

Evropa: senzacija v sezoni 2021/22

V Moldaviji je Šerif glavni šerif, zelo dobre rezultate pa dosega tudi v Evropi. V tej se je v eni od prvih mednarodnih sezon, daljnega leta 2000, pomeril tudi z Olimpijo v kvalifikacijah za pokal Uefa. V Tiraspolu je bilo 0:0, v Ljubljani pa 3:0 in napredovala je Olimpija. Ta je v Evropi do danes ostala na približno isti ravni, medtem ko je Šerif naredil več dolgih korakov naprej.

Kar štirikrat je igral v skupinskem delu lige Europa in v prejšnji sezoni postal prvi moldavski klub, ki je nastopil v ligi prvakov. Ne samo nastopil, v njej je navdušil. Sploh v prvih dveh krogih. Začel je z domačo zmago nad ukrajinskim Šahtjorjem z 2:0 in nadaljeval s šokantno zmago nad Realom z golom v 90. minuti na Santiagu Bernabeu v Madridu z 2:1.

Potem je naslednje tri tekme, dve z milanskim Interjem in povratno z Realom, izgubil, za konec pa z golom v 93. minuti prišel do remija v Donecku in si zagotovil nadaljevanje evropske sezone v Ligi Europa. Tam je obstal na prvi stopnički izločilnih bojev, po enajstmetrovkah ga je izločila portugalska Braga.

Veliko veselje po zmagovitem golu na Santiagu Bernabeu. FOTO: Guliverimages.

Šerif danes: Povsem druga ekipa

Toda moštvo, ki je lani šokiralo evropski nogomet, je danes v Tiraspolu preteklost. Šerif 2022/23 je močno spremenjen. Ekipa, ki je poskrbela za najuspešnejšo sezono v zgodovini kluba, je  – malo zaradi velikih uspehov, malo pa zaradi vojne v bližnji Ukrajini – namreč razpadla.

Od takrat v klubu ni več strelca zmagovitega zadetka proti Realu, Luksemburža Sebastiena Thilla, najboljšega strelca ekipe Adama Traoreja iz Gvineje, najboljšega asistenta Franka Astaneda iz Kolumbije, napadalcev Bruna iz Brazilije in Nadreyja Daga iz Slonokoščene obale. Zraven ni niti nogometaša, ki je v prejšnji sezoni za Šerif zbral največ minut, branilca Moma Yansanea. Odšel pa je še kdo. Tudi trener.

Podpisnik evropskega čudeža iz Tiraspola, Ukrajinec Jurij Vernjdub, je klub zapustil po izpadu iz Evrope, kmalu za tem, ko je v njegovi domovini izbruhnila vojna. Do konca sezone ga je nadomestil zdajšnji pomočnik glavnega trenerja, Moldavec Viktor Mihailov, poleti pa je na klop prišel Stjepan Tomas.

Hrvat, ki ima na slovenski nogomet lepe spomine. Hrvaški je pomagal do zmage proti Sloveniji v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2004, ki predstavljajo enega najbolj bolečih spominov za slovenski nogomet. Držimo pesti, da so bo njegovo tokratno gostovanje na naših tleh končalo precej slabše.

Za Šerif so igrali tudi štirje Slovenci

Del zgodovine Šerifa so tudi štirje slovenski nogometaši, ki so igrali zanj. Najgloblji pečat je v Tiraspolu pustil Miral Samardžić, ki je tja prišel kot prvi. Dres Šerifa je nekdanji branilec Maribora in Olimpije nosil med letoma 2010 in 2014, v tem času pa zanj odigral 75 tekem in bil nekaj časa tudi njegov kapetan. S Šerifom je bil trikrat državni prvak.

Miralem Samardžić (levo) je bil kapetan Šerifa. FOTO: Guliverimages.

Leto za njim je v klub prišel tudi Dalibor Volaš, ki pa v Tiraspolu ni našel sreče. Za Šerif namreč ni odigral niti minute.

V sezoni 2019/20 je za Šerif igral še en nekdanji član Maribora. Tudi on se ni znašel najbolje. Matej Palčič je za Šerif zbral vsega pet nastopov.

Kot zadnji je v Tiraspolu igral Lovro Bizjak, ki je bil njegov član od začetka leta 2021 do februarja letos, in opozoril nase. Odigral je 30 tekem in dosegel 12 golov, potem pa se je težje poškodoval. Na žalot je izpustil tudi ligo prvakov. Letos pozimi je potem prišel v Celje.