Henriques: Če bi bil gol priznan, bi se tekma odvila povsem drugače (VIDEO)

Joao Henriques
Foto: Profimedia

"Ponosen sem na ekipo," je bila ena od uvodnih povedi trenerja Olimpije Joaa Henriqueja po porazu proti Galatasarayju na prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za nogometno ligo prvakov. Čeprav so slovenski prvaki v domačih Stožicah izgubili z 0:3 in še pred povratnim obračunom prihodnji teden v Carigradu ostali brez realnih možnosti za napredovanje, pa so bili za borbeno, pogumno in všečno predstavo nagrajeni z gromkim aplavzom sicer razvajene ljubljanske publike.

Še pred prvim piskom sodniške piščalke so se nogometaši Olimpije še kako dobro zavedali, da bi morebitna zmaga proti velikanu, kakršen je Galatasaray, predstavljala pravcato senzacijo. Kljub temu je tako med njimi kot 15.000 navijači v Stožicah potihoma tlelo upanje na presenečenje.

Z mislijo na zmago so Ljubljančani tudi vstopili v tekmo in s hrabro, borbeno in tudi kombinatorno igro navdušili predvsem v prvem delu, pa čeprav jim je načrte z golom po le devetih minutah pokvaril zadetek zelo razigranega Kerema Akrtürogluja. A če so se zmaji v prvih 45 minutah s tekmecem še kosali enakovredno, je v drugi polovici obračuna postajalo vse bolj postajalo jasno, zakaj Galatasaray velja za najuspešnejšo turško zasedbo.

Gosti so po le treh minutah po vrnitvi iz slačilnice prek Driesa Mertensa povišali na 2:0, končni izid pa je v 91. minuti po strelu z glavo postavil Halil Dervisoglu. “Če se ne motim, je Galatasaray že 16-krat igral v ligi prvakov, osvajal je mednarodne lovorike, njihovi igralci pa so vajeni igrati v takšnem okolju. Gre za zelo izkušeno ekipo, ki čaka na napake nasprotnika in v vsakem trenutku ve, kaj mora storiti,” je moč nasprotnika po tekmi komentiral trener Olimpije Joao Henriques.

Visokemu porazu navkljub pa so tako Portugalec kot njegovi igralci igrišče po tekmi bržkone zapustili z mislijo, da bi bil končni razplet lahko tudi drugačen. V največji meri zaradi situacije v 20. minuti, ko je Admir Bristrić izenačil na 1:1, vendar so sodniki zaradi domnevnega predhodnega prekrška zadetek ljubljanskega napadalca razveljavili. “Razplet po prvih 45 minutah je bil nepravičen. Izgubljali smo z 0:1, po mojem mnenju dosegli regularen zadetek, prav tako pa si priigrali nekaj priložnosti,” je bil prepričan Henriques, ki se je v nadaljevanju med drugim razgovoril o napakah in rasti njegovih varovancev, taktičnih potezah med tekmo in o sijajnem navijaškem vzdušju v Stožicah.

Kaj je po tekmi še povedal Joao Henriques:

O tekmi:

“Najprej moram pokomentirati vzdušje. Seveda smo želeli navijačem ponuditi drugačen razplet, saj so takšne tekme zelo pomembne zanje, za mesto, za klub. Biti tu in se pomeriti proti močnemu nasprotniku …, vsi so verjeli v našo ekipo. Na koncu so nam pokazali, da so z nami, da jim je bilo prikazano kljub porazu všeč.

Ponosen sem na ekipo. Kar je igralcem uspevalo v prvem polčasu, ni bilo lahko, prikazali so zelo dobro predstavo. Razplet po prvih 45 minutah je bil nepravičen. Izgubljali smo z 0:1, po mojem mnenju dosegli regularen zadetek, prav tako pa si priigrali nekaj priložnosti. A tako izkušene ekipe, kot je Galatasaray, so vajene takšnih tekem in ko nasprotnik stori napako, zadenejo. To se je zgodilo v prvem polčasu, ko se nam je na igrišču odpiral prostor. Lahko smo igrali in jim povzročali težave.

Med odmorom smo se pogovarjali, kako se izboljšati in izkoristiti prostor, ki se nam je ponujal. A v drugem polčasu smo hitro prejeli nov zadetek, kar za ekipo predstavlja precejšen udarec. Na igrišče smo stopili v želji, da spreobrnemo potek, a po drugem golu se je ravnovesje porušilo. Tekmecu smo začeli ponujati vse več priložnosti, česar si nismo želeli. Na koncu smo izgubili z 0:3.”

Foto: Profimedia

O razveljavljenemu golu in kako je odločitev vplivala na ekipo:

“Po našem mnenju je bil gol regularen. Šlo je za povsem normalno situacijo. To je bil zelo pomemben trenutek na tekmi. Izgubljali smo z 0:1, če bi bil gol priznan, bi bila tekma izenačena, ekipa pa bi zagotovo dobila krila in bila v nadaljevanju polčasa še dodatno motivirana. Vemo, da bi se v tem primeru tekma odvila povsem drugače.

V slačilnici smo se pogovarjali o tem, čutili smo, da je ekipa samozavestna. A drugega zadetka na začetku drugega polčasa nismo pričakovali. Oba gola smo prejeli v ključnih trenutkih. Med tekmo je nasprotnik zapiral prostor in nam otežil delo, a v določenih trenutkih smo le našli prostor za Bristrića in Fadido. To smo si tudi želeli, a nam ni vedno uspevalo tega dosegati na želeni ravni. Prav to želimo v prihodnosti izboljšati.

Rastemo kot ekipa, nekateri fantje sploh prvič igrajo v kvalifikacijah za ligo prvakov. V drugem polčasu je zaigral fant (Aldin Jakupović, op. p.) ki je še pred nekaj meseci nastopal na evropskem prvenstvu do 17 let. Prvič se mu je ponudila priložnost, da je zaigral v takšnem okolju. Razlika med našimi izkušnjami in Galatasarayevimi je ogromna – tako individualno kot kolektivno. Ko smo naredili napako mi, so zadeli, ko so jostorili oni, tega nismo izkoristili.

Kljub temu želimo v Carigradu nastopiti z identično miselnostjo. Tja odhajamo po zmago.”

João Henriques
Foto: Aleš Fevžer

O zamenjavi Saara Fadide med polčasom:

“Šlo je za taktično odločitev. Imeli smo svoj načrt. En del tega načrta je bil tudi Fadida. Za drugi del pa ni vajen nalog, ki so bile potrebne glede na položaj, v katerem smo se znašli. Nekoliko smo se morali prilagoditi zaradi odsotnosti Agustina Doffa. Timi Max Elšnik se je moral pomakniti nekoliko nižje, zato smo ga pogrešali v ospredju. A tako je. Tudi zato smo Svita Sešlarja postavili med linijama, enega krilnega igralca pa nekoliko globlje.”

O tem, kaj je po tekmi dejal igralcem:

“Da smo lahko zelo ponosni na doslej doseženo. Prehodili smo sijajno pot. Ekipa raste, igralci pa zdaj verjamejo, da lahko premagajo kogarkoli. Na začetku tekme lahko vršimo pritisk in nadziramo potek tudi proti tako dobremu tekmecu kot je bil današnji.

Za klub, za igralce, zame in osebje je zelo pomembno, da se učimo. Ni še konec, čaka nas še povratna tekma, po njej pa nadaljujemo z nastopi v Evropi. To je dobra učna krivulja za nas, da se še izboljšamo in rastemo skozi evropske tekme.

Olimpija je doma velik klub, a Evropa za vse nas predstavlja nekaj novega. Prav zato moramo iti počasi, korak za korakom. Ne smemo misliti, da je po današnjem porazu vse narobe, ne nazadnje tudi pred tem ni bilo vse dobro. Potrebujemo takšne tekme, kot je bila ta proti Galatasarayju, če želimo biti v prihodnosti še boljši. Želimo si kontinuitete, zato moramo sedaj trpeti, čeprav si tega ne želimo.

Danes smo izgubljali več medsebojnih dvobojev kot običajno, a prepričan sem, da bo že v Carigradu bolje in da bomo tudi kolektivno nastopili še bolje.”

Novinarska konferenca Joaa Henriquesa po tekmi proti Galatasarayju (v angleščini):