Iran ugnal Maroko in poskrbel za presenečenje

Alex Livesey/Getty Images

Iran je na prvi tekmi svetovnega prvenstva v Rusiji v skupini B z 1:0 ugnal Maroko in poskrbel za veliko presenečenje v St. Peterburgu.

Tekmo je pričakovano bolj pogumno začel Maroko, ki je hitro izpeljal nekaj obetavnih akcij, a so bili Afričani ob zaključkih premalo zbrani. Največjo priložnost so si priigrali v 19. minuti, ko se je žoga kot pri fliperju odbijala pred iranskimi vrati, a so se Iranci po treh strelih Maročanov čudežno ubranili.

Iran je na drugi strani pretil predvsem iz protinapadov. V 42. minuti je proti vratom nasprotnika sam stekel Sardar Azmoun, a se je Munir izkazal z obrambo in preprečil vodstvo Irana. Po odbiti žogi je poskusil še Alireza Džahanbahša, a je Munir žogo odbil v kot. Prvi polčas se je končal z izrazito terensko močjo Maroka, kljub temu pa je Iran prišel do večjega števila strelov (8:7).

Maročani so bili tudi v drugem polčasu več pri žogi, a nikakor niso uspeli ogroziti iranskih vrat. Igra je večinoma potekala med obema kazenskima prostoroma, prvi pa je šele v 80. minuti zapretil Maročan Hakim Ziječ, ki je močno sprožil z roba kazenskega prostora, a se je s krasno obrambo izkazal Beiranvand. V končnici so tako eni kot drugi precej zavlačevali s poležavanjem, zato je turški sodnik Cüneyt Čakir tekmo podaljšal za šest minut, v dodatku pa je sledil šok za Maroko. Iranci so v 95. minuti izvedli prosti strel, lastno mrežo pa je zatresel Aziz Bouhaddouz.