Fifa v spremembo pravilnika, ki bo razjezila evropske navijače

Nogomet 15. Maj 202412:04 1 komentar
Gianni Infantino
Foto: AP Photo/Jorge Saenz via Guliver

Mednarodna nogometna zveza je danes začela preučevati pravila, ki preprečujejo, da se tekme v domačih ligah lahko igrajo tudi v tujini.

Morebitna uvedba sprememb, ki bi omogočala, da klubi prvenstvene tekme lahko igrajo v več tisoč kilometrov oddaljenih krajih, bo bržkone naletela na močno nasprotovanje navijačev zlasti na stari celini. Po drugi strani bi se spremembe močno razveselili v ZDA in Savdski Arabiji, kjer ne skrivajo želje, da bi najboljši evropski klubi gostovali na njihovih stadionih.

Prav tako bi bila nova politika, ki jo želi voditi Mednarodna nogometna zveza (Fifa), zelo privlačna za vse večje število mednarodnih lastnikov v evropskih klubih, vključno z valom ameriških vlagateljev v angleški premier ligi, italijanski serie A in francoski ligue 1 ter za vrsto moštev s podporo države, kot so Manchester City, ki je v lasti Abu Dabija, PSG, ki je v lasti Katarja in Newcastla, ki je v rokah Savdijcev.

Kot poroča tiskovna agencija AP, bo Fifa oblikovala komisijo, ki bo zastopala vse interesne skupine v nogometu, svoj predlog pa bo komisija nato predstavila v naslednjih mesecih.

Fifa je sicer pravilnik nazadnje spremenenila leta 2014, vse odtlej pa so bili že številni neuspešni poskusi, da bi se prvenstvene tekme evropskih klubov igrale tudi v tujini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje