Hrvati še drugič zapored na kolenih, Španci osrečili tudi Škote (VIDEO)

Nogomet 15. Okt 202322:46 0 komentarjev
Španija Norveška
Foto: Profimedia

Začetek osmega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 je minil v znamenju novega poraza hrvaške reprezentance. Po Turčiji v četrtek so tokrat kockaste ugnali še Valižani in našim južnim sosedom močno otežili pot do Eura. Tja so se že uvrstili Škoti, pa čeprav so bili v petčlanski skupini A prosti.

Španci so z minimalno zmago na Norveškem, v 49. minuti je gol dosegel Gavi, že ’dvignili’ vstopnico za nastop na prvenstvu stare celine prihodnje poletje. Čeprav so zadetek zaradi morebitnega prepovedanega položaja Alvara Morate (podobna situacija se je zgodila v prvem polčasu, ko je napadalec preprečil vodstvo furie) v VAR sobi pregledovali skoraj pet minut, je ta obveljal. In na koncu odločil srečanje v Oslu.

Izid iz Skandinavije je osrečil tudi nocoj proste Škote, ki imajo s tekmo manj od tretjih Norvežanov zadostno prednost, da jih ti v zaključku kvalifikacij ne morejo več ujeti. V isti skupini je Gruzija pričakovano nadigrala Ciper (4:0).

Močno pa se je zapletla situacija v skupini D. Hrvati so še drugič v treh dneh tekmecu morali priznati premoč, tokrat so z 1:2 klonili v Walesu. Oba gola za domače je dosegel Harry Wilson, kockastim pa ni pomagal niti zadetek Maria Pašalića.

Ker so Turki ugnali Latvijo, s katero so se sicer mučili do samega zaključka (4:0), so zdaj Hrvati padli na tretje mesto tabele, šest točk za Turki in izenačeno z Walesom. Zato bo zaključek kvalifikacij še kako razburljiv tudi za izbrance Zlatka Dalića. Turčija pa si je že zagotovila mesto med 24-erico na Euru prihodnje leto.

V skupini E ostaja na vrhu Albanija, pa čeprav nocoj ni igrala. Najbližji zasledovalci so zdaj Čehi, ki imajo po minimalni zmagi (1:0) proti Ferskim otokom dve točki manj. Poljska je z Moldavijo zgolj remizirala (1:1) in je prav tako pred težko nalogo v zaključku kvalifikacij.

Do spremembe na vrhu pa je prišlo v skupini I. Romuni so odpihnili Andoro (4:0), Švica pa je točko proti Belorusom rešila v infarktnem zaključku. V dobrem položaju ostaja Izrael, ki pa ga zaradi vojnega stanja tekmi tega kvalifikacijskega okna še čakata.

Kvalifikacije za EP 2024, 8. krog:

Nedelja, 15. oktober:

Skupina A:

Gruzija – Ciper 4:0 (0:0)

Norveška – Španija 0:1 (0:0)

Skupina D:

Turčija – Latvija 4:0 (0:0)

Wales – Hrvaška 2:1 (0:0)

Skupina E:

Češka – Ferski otoki 1:0 (0:0)

Poljska – Moldavija 1:1 (0:1)

Skupina I:

Švica – Belorusija 3:3 (1:0)

Romunija – Andora 4:0 (3:0)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!