Idealen scenarij? S Slovenijo v Nemčijo, potem pa prestop v vrste velikana

Nogomet 20. Jun 202312:30 > 12:33 1 komentar
Jaka Bijol. Foto: Profimedia.

Jaka Bijol je bil po drugi tekmi v vlogi kapetana slovenske reprezentance precej bolj zadovoljen kot po petkovem gostovanju na Finskem. Navdušen je bil nad vzdušjem v Stožicah in odzivom ekipe po porazu v Helsinkih. O klubskem statusu ne razmišlja in pravi, da bi se iz Udineseja najraje selil, potem ko bi se s Slovenijo uvrstil na evropsko prvenstvo 2024.

“Zgodilo se je nekaj pomembnega za slovenski nogomet. Vzdušje je bilo posebno,” je bil po koncu tekme z vzdušjem v polnih Stožicah, kjer se je zbralo več kot 14 tisoč gledalcev, zadovoljen Jaka Bijol.

Še bolj vesel je bil zaradi tega, ker se je Sloveniji uspelo pobrati po petkovem porazu na Finskem.

“Sami pri sebi smo vedeli, da nam je spodrsnilo. Bili smo boljša reprezentanca. Škoda, da smo zapravili tri točke, ampak kvalifikacije so dolge. Danes smo dali vse od sebe. Verjamem, da bomo na naslednjih tekmah pokazali še več in se lahko uvrstimo na evropsko prvenstvo,” je povedal 24-letni slovenski branilec.

“Definitivno je bilo lepo odigrati tako tekmo po porazu na Finskem. To smo potrebovali, da gremo pozitivno naprej,” je dodal.

Po Helsinkih je ostal grenak priokus

Še na drugi tekmi v nizu je nosil kapetanski trak in se v tej vlogi počutil zelo dobro. Razplet je bil tokrat precej boljši kot ob debiju v tej pomembni vlogi.

“Definitivno sem bil po prvi tekmi s kapetanskim trakom razočaran. V Helsinkih se nismo prikazali v najboljši luči. Tista tekma ni bila prava. Ostal je grenak priokus. Še vedno je prisoten, zato sem toliko bolj vesel, da je bilo zdaj drugače. Vzdušje v Stožicah je bilo takšno, kot ga v reprezentanci še nisem doživel. Ob predvajanju himne pred začetkom tekme so mi šle kocine kar pokonci. Res lepo je bilo. Ponosen sem na ekipo in na to, kako smo igrali. Kvalifikacije so dolge. Upam, da se na koncu uvrstimo na evropsko prvenstvo,” se je razgovoril Bijol, ki ne skriva ambicij po uvrstitvi na veliko tekmovanje.

Če Slovenija septembra, ko jo čakata domača tekma s Severno Irsko in gostovanje v San Marinu, osvoji šest točk, bo poletju 2024 v Nemčiji veliko bližje.

“Predvsem mora biti na teh tekmah naš cilj, da se predstavimo v takšni luči, kot smo se danes. Da igramo naš nogomet, da vsak iz sebe iztisne vse. Potem bo prišel tudi rezultat. Vsi se zavedamo, kako pomembne bodo te točke. Najprej moramo gledati nase in biti pozitivni, tako kot smo bili danes. Potem se ni za bati,” je povedal o tem.

Za njim je 39. reprezentančni nastop. Drugi v vlogi kapetana. FOTO: Profimedia.

Škoda, da niso zdržali še par minut

Na teh tekmah bo, upamo, kapetanski trak predal Janu Oblaku, čigar prisotnost je tokrat zelo pogrešal. “On je naš vodja. Normalno, da ga pogrešamo. Z nami je bil tudi v tem kvalifikacijskem ciklu. On je naš kapetan. Gremo s pozitivno energijo naprej na naslednji zbor,” je dejal o zvezdniku madridskega Atletica, ki ga zaradi poškodbe tokrat ni bilo zraven.

Nad akcijo za vodilni slovenski gol je bil tudi Bijol navdušen. “Da, res lepa akcija. To se trenira. To je dokaz samozavesti in tega, da smo z glavo pri stvari. Da vsak ve, kaj dela. Gol je pokazatelj tega. Je bila pa tudi tista akcija ob priložnosti Jana Mlakarja lepa. Vse te stvari vplivajo na končni rezultat,” je pohvalil soigralce.

Za gol Dancev, ki so izenačili tik pred odhodom na polčas, seveda velja obratno. “Škoda, da nismo zdržali še tistih par minut, saj smo se potem v drugem polčasu dvignili in bili boljši. Malce nas je zmanjkalo tistih deset minut. Preveč smo se spustili, kar so Danci hitro kaznovali,” je povedal o zadetku Rasmusa Hojlunda v 42. minuti.

Vzdušje v reprezentanci je odlično, Aljaž Ivačič ga ni pokvaril

Nekaj besed je namenil tudi vratnici, ki jo je v drugem polčasu zadel prvi zvezdnik Danske Christian Eriksen.

“Tisto je bila malo tudi moja napaka, ampak to so igralci najvišje, svetovne ravni. Eriksen nogomet vidi malce drugače kot preostali. Smo ga pa sicer dobro pokrili. Danci niso imeli veliko priložnosti. Dobro smo stali na igrišču. Imeli smo tudi svoje priložnosti. S točko moramo biti zadovoljni. Predvsem pa z energijo na stadionu. Se mi zdi, da so se zadeve malce spremenile. Res lepo je bilo danes igrati v Stožicah,” je še enkrat pohvalil vzdušje na največjem slovenskem stadionu.

Lepe besede pa je našel tudi za vzdušje v slovenski reprezentanci in zanikal, da bi bilo, potem ko je ekipo samovoljno zapustil vratar Aljaž Ivačič, v ekipi kaj narobe.

“Ne vem, kje ste to slišali. Da, Aljaž je odšel domov, to je bila njegova odločitev, ki pa ni vplivala na preostali del reprezentance. Nenazadnje je bil prvič zraven. Vemo, da smo prava ekipa. Na Finskem se ni zgodilo nič katastrofalnega. Gremo naprej,” je dejal.

Z govoricami o selitvi v velikane se ne obremenjuje

Za konec smo malce pokramljali tudi o njegovem klubskem statusu. V prvi sezoni v prvi italijanski ligi je v majici Udineseja navdušil, zato so se pojavila namigovanja o zanimanju nekaterih največjih italijanskih klubov. Mar to pomeni, da se bo že letos poleti selil?

Za Udinese je v prejšnji sezoni odigral 33 tekem. FOTO: Profimedia.

“Vedno se veliko piše, a se s tem ne obremenjujem. Še eno leto pri Udineseju bo zame pozitivno. Da napredujem, imam še veliko prostora za napredek. Bomo videli, kaj se bo zgodilo,” se s klubsko prihodnostjo ne obremenjuje preveč nogometaš Udineseja, s katerim ima podpisano dolgoročno pogodbo do leta 2027.

“Nogomet je nogomet. Če dobro igraš, je vedno veliko takšnih govoric. Ne razmišljam v tej smeri. Nikoli nisem, tudi zdaj ne. Najbolj pomembno je, da na igrišču daš svoj maksimum. Potem si lahko tudi nagrajen. Idealno bi bilo, da se z reprezentanco uvrstimo na evropsko prvenstvo, potem pa se morda zgodijo tudi nekatere druge stvari. V nogometu nikoli ne veš,” je še povedal o tem in namignil, kakšen bi bil zanj idealen scenarij. Najprej nastop na evropskem prvenstvu, potem pa selitev v kakšnega od evropskih velikanov. Nihče se ne bi pritoževal, če bi se kaj takega res zgodilo …

Vrhunci tekme Slovenija – Danska:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje