Kaj bo s protestnikom, ki je vdrl na igrišče ob bok Ronalda?

Katar 2022 29. Nov 20229:55
Foto: Profimedia

Kmalu po začetku drugega polčasa sinočnje tekme svetovnega prvenstva med Portugalsko in Urugvajem je na igrišče pritekel moški, oblečen v posebno majico, na kateri je imel zapisani dve politični sporočili, v rokah pa je nosil mavrično zastavo. Obračun je bil za kratek čas prekinjen, v obeh reprezentancah pa so po tekmi poudarili, da so razumeli sporočilo.

V 51. minuti sinočnjega obračuna med Portugalsko in Urugvajem, ki je sicer z 2:0 pripadel evropski reprezentanci, je potek dogodkov zmotil protestnik, ki je pritekel na zelenico. Na sebi je imel oblečen modro majico, ki jo je na sprednji strani krasil znak filmskega junaka Supermana, pod njim pa napis ‘Save Ukraine’ oziroma ‘Rešite Ukrajino’. Podobno sporočilo je imel moški izpisano tudi na hrbtni strani, kjer je pisalo “Respect for Iranian Woman”, kar bi lahko prevedli kot ‘Spoštovanje za iranske ženske’.

Protestnik je med tekom v roki imel še mavrično zastavo, s katero je verjetno želel opozoriti na pravice skupnosti LGBT+, ki so v Katarju, kar je javno znano, močno kršene. Režiser tekme na stadionu v Lusailu, kjer bo tudi finale svetovnega prvenstva, je pozornost kamer hitro preusmeril stran od moškega, medtem ko so ga varnostniki pospremili z igrišča. Glavni sodnik, Iranec Alireza Faghani, je zastavo pobral, nato pa zelo hitro nadaljeval s tekmo. Po njej so v taborih Portugalske in Urugvaja sporočili, da so razumeli sporočilo.

“Vemo, kaj se je dogajalo okrog tega svetovnega prvenstva. Normalno je, da se take stvari dogajajo. Jasno, v takšnih situacijah smo z njimi. Držimo z njimi. Tudi z Iranom, saj sem videl napis. Upam, da se s fantom nič ne zgodi. Razumeli smo njegovo sporočilo, mislim, da smo ga vsi razumeli,” je po tekmi dejal vezist Portugalske Ruben Neves.

Manj pozoren je bil junak nekdanjih evropskih prvakov Bruno Fernandes, ki je dosegel oba gola: “Če sem iskren, nisem vedel, kaj je imel napisano na majici. Toda o tem smo se že velikokrat pogovarjali. Spoštujemo vse človekove pravice, pri tem pa gre za politične težave, kjer na žalost nimamo veliko moči, kjer ne moremo veliko spremeniti.”

Danes se je oglasil tudi protestnik, Italijan Mario Ferri. Na svojem instagram profilu je zapisal, da je svoboden in da jo je odnesel brez sankcij.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Komentari

Vaš komentar