Kako so igrali: selektor je dobil nekaj potrditev in tudi novih rešitev

Nogomet 20. Jun 202319:30 > 19:40 1 komentar
FOTO: Aleš Fevžer.

Kako so se slovenski nogometaši odrezali ob remiju proti zvezdniški Danski z 1:1 na četrti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v Stožicah? Kdo je bil najboljši in kako so igrali, ugotavljamo tudi s pomočjo algoritma Sofascora.

Najboljši pri Sloveniji:

Andraž Šporar (7,1): Avtor edinega slovenskega gola, ki je dva dni pred tekmo prvič postal očka (čestitke!) je z efektivnim strelom zaključil akcijo tekme in Slovenijo sredi prvega polčasa popeljal v vodstvo. Še tretjič po tekmah s Poljsko in Norveško je zabil pomemben gol na reprezentančni tekmi v ’’svojih’’ Stožicah in potrdil, da postaja vse pomembnejši člen Slovenije. Razen gola za nasprotnikova vrata ni bil preveč nevaren, zamerimo mu lahko zapoznel odziv po veliki napaki danskega vratarja, ki mu je podal žogo v noge. Sicer pa spet borben in tekaško razpoložen. Dobil je dva od petih dvobojev na tleh in šest od 12 v zraku, v katerem se je vseskozi boril z danskimi nogometaši. Trikrat je uspešno razčistil pred slovenskimi vrati in v obrambi naredil veliko dela. Ob odhodu z igrišča je zasluženo prejel glasen aplavz.

Začetna enajsterica:

Matevž Vidovšek (6,5): Vratar, ki ga še pred letom ni bilo nikjer na nogometnem zemljevidu, je zanj sanjsko sezono 2022/23, v kateri je z Olimpijo osvojil dve lovoriki in bil izbran za najboljšega v prvi slovenski ligi, kronal na najlepši možen način. Z reprezentančnim debijem na tekmi leta na slovenskih tleh v polnih Stožicah. Skupaj z nami lahko ugotovi, da je bil uspešen. Prav veliko dela sicer ni imel. V njegova vrata je šel le en strel. Izkazal se je z dobro obrambo po nevarnem poskusu danskega zvezdnika Christiana Eriksena, ki je meril tik pod prečko. Nogometaš Manchester Uniteda ga je enkrat tudi premagal, a je na srečo žoga namesto v njegovi mreži končala v prečki. Pri zadetku Rasmusa Hojlunda bi lahko posredoval tudi bolje, a danski gol nikakor ne gre na njegov račun. Med vratnicama Slovenije je deloval samozavestno in bil suveren. Svoj status vratarja, ki si pri 23 letih lahko obeta lepo prihodnost, je v ponedeljek zvečer še utrdil. Sloveniji se za vratarje res ne gre bati …

Žan Karničnik (6,8): Eden od treh nogometašev iz slovenske lige, ki so nastopili od prve minute, je selektorja v zadnjem času očitno povsem prepričal in postal eden najbolj standardnih reprezentantov. Odigral je solidno in precej ponudil tudi v ofenzivi, v obrambi pa nasprotniku na trenutke dopuščal preveč prostora … Enkrat je uspešno razčistil, eno žogo prestregel, dobil dva od štirih dvobojev na tleh in enega od dveh v zraku. Pri edinem poskusu predložka je bil neuspešen, uspeli pa sta mu dve od petih dolgih podaj. Enkrat je nasprotnika uspešno preigral. Pri podajah je bil 83-odstotno uspešen (40/48).

Jaka Bijol (6,8): Če bi Christian Eriksen v drugem polčasu ob njegovem nespretnem in tudi nesrečnem posredovanju namesto vratnice zadel gol, bi bil morda celo tragični junak večera, tako pa spet lahko ugotovimo, da je za njim še en uspešen večer. Steber slovenske obrambe je dokazal, da vse bolj postaja tudi steber celotne slovenske reprezentance. Da je takšen tudi v očeh Matjaža Keka, pa potrjuje tudi kapetanski trak, ki mu ga je selektor v odsotnosti Jana Oblaka nadel. Petkrat je uspešno razčistil pred slovenskimi vrati, prestregel tri žoge, dobil vse tri zračne dvoboje in dva od petih na tleh. Uspešen je bil tudi pri dolgih podajah (3/5) in bil pri podajah praktično nezgrešljiv (34/36). Zameri si lahko, da so ga nasprotniki dvakrat preigrali.

David Brekalo (7,0): Tudi tokrat je pri golu nasprotnika, podobno kot na Finskem, zamudil, tudi tokrat pa, podobno kot v Helsinkih, sploh ni igral slabo. Po porazu proti Finski je bil zelo prizadet, po tekmi naj bi se v garderobi za napake celo opravičeval soigralcem, proti Danski pa bil med boljšimi na igrišču in potrdil, da je mentalno zelo čvrst. Ne pozabimo, da je bil to šele njegov deseti reprezentančni nastop … Zaključil ga je s kar 12 uspešnimi razčiščevanji, en strel je blokiral in dobil vse tri zračne dvoboje. Na tleh je bil uspešen pri enem od treh. Pri podajah je bil praktično nezgrešljiv (40/41) in bil uspešen pri kar treh od štirih dolgih podaj. Veliko je sodeloval v igri, s 57 dotiki žoge je bil najbolj dejaven v slovenskih vrstah. Nastop za pohvalo.

David Brekalo. FOTO: Aleš Fevžer.

Erik Janža (6,3): Algoritem mu je sicer namenil bolj nizko oceno, a saj veste tisto o statistiki in bikinijih … Po letih dobrih iger v prvi poljski ligi je končno dočakal priložnost za drugi reprezentančni nastop, na katerega je čakal skoraj devet let. Selektorjevo zaupanje je upravičil in nakazal, da utegne biti rešitev za tako ranljivi levi bočni položaj v zadnji vrsti. Bo pa seveda moral zaigrati še bolje. Za prvič pa ni bilo slabo, čeprav številke v nekaterih segmentih niso najboljše. Tako statistika beleži, da je zgrešil vse štiri predložke, a so bili med njimi tudi zelo nevarni. Kot tisti, po katerem je Slovenija iztržila kot za vodstvo. Imel je eno uspešno od petih dolgih podaj in podajal s 73-odstotno uspešnostjo (16/22). Dobil je štiri od sedmih dvobojev na tleh in izgubil edinega v zraku. Trikrat ga je nasprotnik preigral. Dvakrat je uspešno posredoval in dvakrat razčistil pred slovenskim golom, eno žogo nasprotnika pa je tudi prestregel. Izgubil je 12 žog.

Jan Mlakar (6,9): Na Finskem je vstopil s klopi in za reprezentanco zaigral prvič po skoraj dveh letih, proti Danski pa štartal od prve minute. Ni razočaral. Opravil je veliko dela v obrambi in bil v napadu na koncu celo najbolj nevaren slovenski nogometaš za nasprotnikova vrata. Če bi njegov strel v drugem polčasu namesto v prečki končal v mreži, bi bil junak tekme. Enkrat je nevarno poskusil tudi po strelu z glavo, a tudi takrat ni bil dovolj natančen. V napadu mu je ob dveh strelih uspelo eno preigravanje in ena uspešna dolga žoga. Pri obeh predložkih je ’’zgrešil’’, pri podajah je bil uspešen (14/16). V obrambi je dvakrat uspešno posredoval in dvakrat razčistil pred slovenskimi vrati. Pretekel je zelo veliko, česar smo od njega vajeni. Zagotovo je dokazal, da lahko v reprezentanci v prihodnosti igra tudi pomembnejšo vlogo, kot jo je do zdaj imel.

Timi Max Elšnik (6,4): V Stožicah, kjer je letos z Olimpijo osvojil dvojno krono, je prvič od prve minute zaigral za Slovenijo. Z avtoritativno držo in samozavestjo, kot da bi imel pred tekmo z Dansko v nogah vsaj 37 reprezentančnih tekem, ne pa minut, je na sredini igrišča zagotovo zadovoljil in potrdil, da njegove želje po odhodu iz Slovenije niso kar tako. Slovensko ligo je prerasel. Zdi se, da je zrel za skok na višjo raven. Za najvišjo še verjetno ne, ampak pri 25 letih ima še dovolj časa. Po tekmi si je prislužil tudi javno pohvalo selektorja, kar je pri zdajšnjem vodji najboljše slovenske nogometne selekcije redkost. Veliko je sodeloval v igri, žoge se je dotaknil kar 50-krat. Številke sicer niso najboljše. Pri podajah je bil 70-odstotno uspešen (28/40), edini predložek mu ni uspel, pri dolgih podajah je bil le tretjinsko uspešen (1/3). Na tleh je dobil enega od treh, v zraku pa enega od dveh dvobojev. Izgubil je 15 žog. Enkrat je uspešno razčistil, enkrat uspešno posredoval in enkrat prestregel nasprotnikov napad.

Adam Gnezda Čerin. FOTO: Filip Barbalić.

Adam Gnezda Čerin (7,0): Slovenija je dobila novega Roberta Korena, ki je star šele 23 let in lahko zapuščino legendarnega nekdanjega slovenskega kapetana še nadgradi. Čestitke Simonu Rožmanu, da ga je kot zelo mladega porinil v ogenj pri Domžalah. Graja za takratnega trenerja Nürnberga, pri katerem ni igral. Pri Rijeki in Panathinaikosu, za katerega je v pretekli sezoni odigral kar 40 tekem, so le prepoznali, kar je očitno. Da gre za zelo agilnega, odgovornega vezista, ki lahko veliko ponudi tako v obrambi kot v napadu. To drugo je pokazal v 25. minuti, ko sta s Petrom Stojanovićem osmešila dansko obrambo, potem je prodrl v nasprotnikov kazenski prostor in sijajno podal za vodilni slovenski gol. Uspele so mu kar tri ključne podaje. Kako veliko je to, razkriva podatek, da nobenemu od njegovih soigralcev ni uspela niti ena. Dvakrat v treh poskusih je bil uspešen pri predložkih, enkrat v treh pa pri dolgih podajah. Uspešnost njegovega podajanja je bila sicer 85-odstotna (33/39). Dvakrat v dveh primerih je nasprotnika uspešno preigral. Minus je, da so nasprotniki njega preigrali trikrat. Tudi pri dvobojih ni bil najbolj prepričljiv. Na tleh je izgubil štiri od šestih, v zraku enega od dveh. Je pa zato uspešno razčistil pred svojimi vrati. Njegov nastop je bil tokrat boljši v napadu kot v obrambi, v vsakem primeru pa spet zadovoljiv. Postaja eden od vodij reprezentance.

Petar Stojanović (6,3): Že nekaj časa je skorajda to, kar je bil pred časom Josip Iličić. Gonilna sila slovenskih napadov. Zato tudi ne preseneča, da je sodeloval v sijajni akciji za prvi gol na tekmi, toda tokrat ni bil niti približno tako prepričljiv kot na tekmi na Finskem. Ne v napadu (trije neuspešni predložki od treh, ena uspešna dolga žoga od treh in eno uspešno preigravanje od štirih) in ne v obrambi. Na njegovi desni strani je precej puščalo, na kar je po tekmi opozoril tudi selektor. Izgubil je vse tri dvoboje v zraku in tri od štirih na tleh. Izgubil je tudi 15 žog. Enkrat je uspešno razčistil pred svojimi vrati.

Benjamin Šeško (6,3): Škoda, da Slovenci niso zdržali še nekaj minut in na odmor odšli s prednostjo. Če bi bilo tako, bi Danci verjetno z vsemi silami napadli slovenski gol in enemu najhitrejših napadalcev na svetu omogočili veliko prostora, tako pa je mladi slovenski napadalec, ki je lani navduševal z učinkovitostjo v slovenskem dresu, še tretjič v štirih tekmah teh kvalifikacij ostal brez gola ali asistence. V nasprotju s tekmo na Finskem tokrat ni imel niti priložnosti. Enkrat je poskusil s strelom z desne strani, ki ga je Kasper Schmeichel obranil. To pa je bilo v napadu tudi vse. Danci so ga dobro nevtralizirali, soigralci pa premalokrat iskali. Dotaknil se je le 24 žog in jih zapravil kar 14. Pri podajah je bil vsega 33-odstotno uspešen (3/9), neprepričljiv pa tudi pri dvobojih. Dobil je le enega od sedmih na tleh in enega od štirih v zraku. Je pa veliko dela opravil pri pritisku na zadnjo linijo Dancev in bil za Slovenijo s skokom in višino zlata vreden tudi pri številnih prekinitvah, ki so jih gostje imeli. Pred svojim golom je uspešno razčistil kar trikrat. Za njim ni najboljši nastop, a ne pozabimo – in to bomo ponavljali še dolgo časa – pred kratkim je dopolnil komaj 20 let. Nesporni slovenski napadalec številka ena, ki bo na naslednjih tekmah spet zabijal gole. Dosegel bo vsaj še enega, dva, tri, štiri …

Benjamin Šeško. FOTO: Aleš Fevžer.

Rezervista:

Žan Vipotnik (6,5): Potem ko je na marčevskih prvih dveh tekmah zabil gol in prispeval asistenco, je od junija dobil precej manj. Na Finskem je brez vidnejšega učinka odigral 25, tokrat pa le devet minut. V tem času se je le dvakrat dotaknil žoge, dobil edini dvoboj na tleh in izgubil edinega v zraku. Športni direktor Maribora Marko Šuler si je obetal nov skok cene mladega napadalca, a ga tokrat ni dočakal. Pogajanja z morebitnimi kupci bo začel z istega izhodiščnega položaja kot pred tokratnim reprezentančnim premorom.

Benjamin Verbič (brez ocene): Na igrišče je kot šele druga menjava slovenskega selektorja prišel v 93. minuti, vpisal jubilejni 50. reprezentančni nastop, njegova statistika pa je v minuti igre ostala prazna.

Vrhunci tekme Slovenija – Danska:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje