Kako so igrali: Superlativi za Šeška, številnim pohvale

Liga narodov 25. Sep 202216:30 > 16:35 1 komentar
Benjamin Šeško, junak sobotnega večera v Stožicah. FOTO: Guliverimages.

V naši novi, zdaj že stalni rubriki v sodelovanju s Sofascore ocenjujemo predstave slovenskih nogometnih reprezentantov. Kako so pri včerajšnji odmevni zmagi v Ligi narodov proti Norveški z 2:1 igrali varovanci selektorja Matjaža Keka?

Najboljši na igrišču:

Benjamin Šeško (ocena Sofascore 8,4): Ni presenečenje, da je 19-letni napadalec RB Salzburga, ki bo s 24 milijonov evrov vrednim prestopom v RB Leipzig prihodnje poletje postal najdražji slovenski nogometaš v zgodovini, najbolje ocenjeni igralec ne samo Slovenije, ampak nasploh na igrišču. Domači reprezentanci je v zadnji tretjini tekme prinesel preobrat in zmago.

Najprej je v 69. minuti pobegnil norveški obrambi in z leve strani z levico zelo natančno podal za gol Andraža Šporarja, ki je žogo le porinil v gol, potem je v 81. minuti poskrbel za mojstrovino, kakršne ne vidimo pogosto. Resda gre gol za zmago Slovenije tudi na dušo neprepričljivega norveškega vratarja, a zaustavljanje žoge, strel, natančnost in sploh ideja, da iz takšnega položaja poskusi, o njegovem talentu povedo vse.

Na igrišču je prebil 90 minut, v tem času dvakrat streljal v vrata Norvežanov, se 27-krat dotaknil žoge, z 69-odstotno uspešnostjo prispeval 11 podaj, uspeli sta mu tudi dve ključni in ena dolga podaja. Ustvaril je eno veliko priložnost. Dobil je pet od osmih dvobojev v zraku in dva od štirih na tleh. Izgubil je osem žog. Igral je od začetka do konca.

Začetna postava:

Jan Oblak (7,0): V zadnjem letu, dveh je postal to, kar bi moral biti že od samega začetka – nesporni vodja reprezentance in tudi tisti, ki jo velikokrat rešuje. To je počel tudi včeraj, ko je, sploh ob rezultatu z 0:0, poskrbel za nekaj izjemnih obramb. Na koncu je zbral štiri, tri od teh so prišle po strelih nasprotnika znotraj kazenskega prostora. Izkazal se je predvsem s tisto, ko je ustavil strel z glavo Lea Ostigarda z nekaj metrov. Pri zadetku, ki ga je prejel, ni mogel postoriti prav veliko.

Gregor Sikošek (6,8): Edini predstavnik slovenske lige, ki igra pomembno vlogo v zdajšnji reprezentanci. Tudi včeraj jo je. Še šestič v sedmih tekmah, ki jih je Slovenija odigrala letos, je nastopil od prve minute in očitno postal rešitev za, sploh v naši reprezentanci, že dolgo časa ranljivo levo stran obrambe.

Tudi tokrat je zadovoljil. Enkrat je uspešno razčistil, dvakrat je uspešno posredoval, preigrali ga v obrambi niso niti enkrat. Dobil je tri od štirih dvobojev na tleh, edinega v zraku je izgubil. Izgubil je 13 žog in ob 76-odstotni uspešnosti poskrbel za 26 podaj. Ena je bila ključna. Uspešen je bil pri treh od petih dolgih podaj, edini poskus predložka je “zgrešil”. Igral je od začetka do konca.

Jaka Bijol (6,2): V borbi z robustnimi Norvežani tokrat ni blestel. Dobil je le enega od treh dvobojev na tleh in enega v zraku. Enkrat so ga gostje preigrali. Pri podajah je bil sicer 77-odstotno uspešen, uspelo mu jih je 33. Le tri od 13 dolgih podaj, s katerimi je poskusil, so bile uspešne, a je bila zato ena zelo pomembna. S podajo čez polovico igrišča je namreč zaposlil Šeška in ga poslal v ogenj za akcijo, iz katere je Slovenija prišla do izenačenja. Čeprav je star šele 23 let, je za njim že krepko čez 30 reprezentančnih nastopov. Učvrstil se je v začetni enajsterici Slovenije in postaja steber njene obrambe. Igral je od začetka do konca.

Miha Blažič (6,7): Še ena dobra tekma osrednjega branilca, ki je iz sezone v sezono boljši in bi moral biti zdaj, ko nabira izkušnje v prvi francoski ligi, še boljši. Vrnil se je v enajsterico po kazni zaradi kartonov in bil suveren, ne nazadnje je z dolgo podajo zaposlil Šeška, ki je potem dosegel zmagoviti gol.

Petkrat je uspešno razčistil, en nasprotnikov strel je blokiral. Dobil je edini dvoboj na tleh in enega od treh v zraku. Izgubil je sedem žog. Pri podajah je bil zelo natančen, 81-odstotno uspešen (29 podaj) in poskrbel za tri uspešne dolge podaje od osmih, ki jih je želel. Napaka? Zamudil je pri priložnosti Erlinga Haalanda v 36. minuti, ko je zvezdnik Manchester Cityja z leve stekel proti Oblakovim vratom, a k sreči ni zadel. Igral je od začetka do konca.

Žan Karničnik. FOTO: Guliverimages.

Žan Karničnik (6,2): Če bi Slovenija izgubila, bi bil tragični junak večera. Z netočno podajo je v 47. minuti Norvežanom omogočil, da so iz “ničesar” prišli do vodstva. K sreči se to ni zgodilo, saj bi bil – tako kot so marljivi in nič kaj zvezdniški nogometaši vedno – lahka tarča za napade in ogorčenje.

Po obrazni mimiki je bilo videti, da se zaveda velike napake, a se je do konca tekme zbral in odigral korektno. Pa čeprav za njim res ni najboljši večer. Zamudil je tudi pri priložnosti Ositgarda v 24. minuti in bil zraven, ko je bil v priložnosti v 36. minuti Haaland. Vidi se, da v zadnjem času v klubu ne igra. Odigral je 93 minut.

Benjamin Verbič (7,0): Čeprav je do tekme z Norvežani v tej sezoni odigral vsega 250 minut, se je na presenečenje marsikoga znašel v začetni enajsterici in bil med najboljšimi na igrišču. V 71 minutah so mu uspela kar tri od treh preigravanj. Enkrat je streljal v okvir norveških vrat, enkrat mimo njega. Zbral je 12 podaj ob 63-odstotni uspešnosti in dobil pet od osmih dvobojev na tleh. Oba v zraku je izgubil. Prestregel je dve žogi. Bil je med najbolj nevarnimi slovenskimi reprezentanti in dokazal, da je lahko dodana vrednost. Včeraj je to zagotovo bil.

Jasmin Kurtić (6,9): Kot vedno glasen in borben je bil na sredini igrišča tudi tokrat. Eden izmed glavnih vodij med tekmo, ki je veliko pri žogi, dober v skoku in tudi nevaren, ko pride do strelov. Tokrat je poskusil le z enim, ki je zletel mimo norveških vrat. Pri podajah, uspelo mu jih je 25, je bil 73-odstotno uspešen. Zbral je kar pet dolgih podaj (poskusil je desetkrat) in en uspešen predložek v edinem poskusu.

V statistiko je vpisal tudi eno ključno podajo. Dobil je dva od štirih dvobojev na tleh in dva od treh v zraku. Dvakrat je razčistil, eno žogo prestregel in enkrat uspešno posredoval. Enkrat so ga nasprotniki preigrali. Zamudil je pri priložnosti Norvežanov tik pred koncem prvega polčasa, ko je ob njem z glavo do strela prišel Ostigard. Igral je od začetka do konca.

Adam Gnezda Čerin (6,4): V zadnjem letu se je učvrstil v začetni enajsterici Slovenije in svojega mesta ne izpušča iz rok. Tokrat ni blestel, a je vseeno opravil svoje delo in vnovič potrdil, da je prihodnost slovenske reprezentance. Pred dvema mesecema je namreč dopolnil šele 23 let.

Proti Norveški si je privoščil nekaj neuspešnih podaj (30 podaj ob 68-odstotni uspešnosti). Dvakrat je neuspešno poskusil s predložkom, uspeli sta mu dve od petih dolgih podaj. Dvakrat je skušal preigrati nasprotnika, obakrat neuspešno. Dobil je dva od sedmih dvobojev na tleh in tri od petih v zraku. Izgubil je kar 21 žog. Enkrat je uspešno razčistil in dvakrat uspešno posredoval. Preigrali ga Norvežani niso niti enkrat. Igral je 93 minut.

Andraž Šporar. FOTO: Guliverimages.

Petar Stojanović (6,4): Tokrat je zaigral na desni strani zvezne vrste, kjer je selektor računal predvsem na njegovo prodornost in jo tudi dobil. Zbral je kar štiri preigravanja, kar je največ na tekmi, le enkrat je bil v tej prvini neuspešen. Dobil je sedem od 14 dvobojev na tleh in enega od treh v zraku. Izgubil je kar 29 žog. Pri podajah, uspešnih je bilo 19, je bil vsega 54-odstotno uspešen. Uspele so mu tri od devetih dolgih podaj. Pri vseh štirih poskusih predložkov je bil neuspešen. V statistiko je vpisal tudi eno ključno podajo. Igral je od začetka do konca.

Andraž Šporar (7,0): Čeprav njegove številke niso spektakularne, po 40 nastopih je kot napadalec pri vsega šestih golih za reprezentanco, v napadu vedno daje vse od sebe, je velik borec in tudi srčen igralec. Včasih za to tudi nagrajen. Tokrat je bil, ko je v mrežo pospravil sijajno Šeškovo podajo. Znašel se je na pravem mestu in žogo spretno preusmeril v gol.

Pri žogi je bil sicer bolj malo, dotaknil se jo je le 16-krat in bil točen pri vseh devetih podajah, ki jih je od sebe dal. Dobil je enega od treh dvobojev na tleh in enega od sedmih v zraku. Izgubil je tri žoge, bil enkrat preigran in enkrat uspešno razčistil. Igral je 93 minut.

Rezervisti:

Sandi Lovrić (6,7): Čeprav se je v reprezentanci že večkrat dokazal, dobro formo pa kaže tudi pri hitu italijanske Serie A, se je tokrat moral sprijazniti z mestom na rezervni klopi. “Žrtev” selektorjevega sistema 4-4-2, v katerem zanj ni bilo prostora. Kljub temu je kot edini slovenski rezervist, ki je dobil malce več minut za igro, potrdil, da je lahko Sloveniji v pomoč.

Enkrat si je lepo pripravil strel in od daleč skorajda presenetil norveškega vratarja. V 19 minutah, kolikor je bil na igrišču, se je 13-krat dotaknil žoge in bil 86-odstotno uspešen pri podajah (zbral jih je šest). Ena od teh je bila ključna. Dobil je edini dvoboj na tleh in edinega v zraku izgubil. Izgubil je pet žog in enkrat uspešno posredoval.

Domen Črnigoj (6,5): Odigral je le nekaj minut, s klopi je vstopil v 88. minuti. V tem času se je le dvakrat dotaknil žoge in jo obakrat izgubil. Dobil je enega od dveh dvobojev na tleh. Taktična menjava, ki je tekmo pomagala pripeljati do želenega konca.

Jon Gorenc Stanković (igral premalo za oceno): V igro je namesto Šporarja vstopil šele v 93. minuti.

David Brekalo (igral premalo za oceno): V igro je namesto Karničnika prišel v 93. minuti.

Vrhunci tekme:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje