“Kako ustaviti Pedra? Kako pa bodo oni Jakupovića, Kolarja, Iličića?”

Nogomet 1. Dec 202313:28 0 komentarjev
nogomet NK Maribor Ante Šimundža
Foto: Jure Banfi

Bo prihajajoči večni derbi točka, na kateri se bo rezultatska krivulja NK Maribor znova obrnila navzgor? Odgovor bomo dobili v nedeljo okrog 17.00 ure na zelenici Ljudskega vrta, ki tokrat gosti dvoboj obeh največjih slovenskih rivalov. Po dolgem času bo tekmo vseh tekem s klopi vijolic znova vodil Ante Šimundža, ki je na novinarski konferenci pred tekmo strnil svoje misli pred dvobojem z ljubljansko Olimpijo.

Četrto mesto na prvenstveni lestvici in štirinajst točk zaostanka za vodilnim Celjem ter devet za ljubljansko Olimpijo ni izhodišče, ki bi pred derbijem v NK Maribor skrbelo za pretirano optimistično atmosfero.

A derbi je derbi in za takšne tekme pravimo, da so vsa izhodišča pred obračunom povsem nepomembna. Da šteje le 90 minut na zelenici. In v vijoličastem taboru ostajajo prepričani, da je lahko ravno tekma z zmaji tista tekma, ki bo obrnila krivuljo znova v smer, ki so je v Mariboru vajeni. To pa je smer, ki pelje proti vrhu.

“Vsi derbiji na svetu so v luči navijačev in medijev nekaj več. Štejejo pa tri točke. S psihološkega vidika pa je pred nami zagotovo pomembna tekma. Pomembno je, da jo igralci dojamemo kot tekmo, v kateri bomo tisti Maribor, kakršnega si želimo. V derbiju moramo biti takšni, kakršni si želimo biti vselej. Začenši od mene pa do zadnjega igralca,” poudarja mariborski strateg Ante Šimundža, ki že vse od svoje vrnitve na klop vijolic kot mantro ponavlja pomembnost dojemanja, kakšen klub je Maribor in kaj je temelj njegovih uspehov.

Foto: Jure Banfi

O čem je pred derbijem še govoril Ante Šimundža?

O pričakovanjih pred derbijem

Vemo, da gre za največji derbi v Sloveniji, ne glede na položaj na lestvici je to vedno derbi. Pričakujem dobro atmosfero in tekmo, ki v navijaških očeh pomeni marsikaj. Fokus pa je na nas samih. Ostati moramo mirni in poiskati pomanjkljivosti nasprotnika ter naše kreposti.

O grajenju karakterja ekipe

Vemo, kako in kaj je prišel Maribor do svojih mejnikov. Zelo pomembno je, da igralci besede, kakšen klub je Maribor dojamejo. Lahko jih slišijo, ampak če jih ne dojamejo, jim gre to hitro iz glave. To ni pomembno samo pred derbijem, to je pomembno na vsakem treningu in na vsaki tekmi. Prvenstvo je maraton.

Kot vselej na derbiju bodo imeli tudi tokrat vijoličasti sijajno podporo s tribun. FOTO: Jure Banfi

O cilju, kako onemogočiti Olimpijo

Naš cilj je, da se nasprotnik v Ljudskem vrtu ne počuti dobro. In navadno se ne. Tudi tokrat je naš cilj ta, da se Olimpija pri nas ne bo dobro počutila.

O tem, ali bo četrtkova tekma težava za Olimpijo

Imel sem privilegij, da sem igral v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Je obremenitev, ampak je tudi privilegij. Kako bo to vplivalo nanje, ne vem, dejstvo je, da so prvič v tem položaju.

Olimpija je včeraj odigrala izjemno težko tekmo v ‘blatnih’ Stožicah. Foto: Aleš Fevžer

O tem, kakšen je recept, da Maribor vendarle dobi tekmo proti rivalu z vrha lestvice

Če bi obstajal recept, bi si ga napisali in se ga držali. Z moje strani ne bi bilo pošteno, če bi zdaj gledal na celotno sezono. Proti Celju si po mojem mnenju nismo zaslužili poraza.

O tem, da je Maribor stabiliziral obrambo, ne pa še napada

Iščemo kontinuiteto. Če zadaj zadržiš ničlo, si v kontekstu tekmovalnosti blizu uspeha. Napredek je viden. Fantje so bolj samozavestni v igri. Da pa pride tudi do kapitalizacije v napadu, pa je odvisno od več dejavnikov. Dnevne forme, nasprotnika in tako naprej. Zagotovo pa stvari niso enake, kot so bile. Napredujemo, to vidim tudi na treningih. V zadnjih dveh tretjinah smo precej boljši, v napadu pa moramo dodati še nekaj kvalitete, kakšno individualno potezo. Lažje se je braniti kot napadati.

O tistih, ki lahko odločijo tekmo

Kako lahko ustavimo Ruija Pedra? Kako pa lahko oni ustavijo Jakupiovića, Kolarja, Iličića? Učinkovitost lahko pridobimo samo skozi treninge. Vedno pa ekipa izvrže posameznika, tako tudi pri Olimpiji ni nevaren samo Rui Pedro.

Gol Ruija Pedra na zadnjem večnem derbiju, ki je sicer končal z 2:1 za Ljubljančane:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!