Kaos v vrstah svetovnih prvakinj se nadaljuje

Nogomet 19. Sep 20237:33 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Škandal s poljubljanjem, v katerega je vpleten predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales, ki je medtem odstopil, je španski nogomet po nedavnem svetovnem naslovu pahnil v kaos. Nova selektorica je za prvi dve tekmi lige narodov nominirala reprezentanco, a so igralke isti večer sporočile, da bodo nadaljevale mednarodno stavko.

Najbolj groteskno pri tem je, da je nekaj ur pred tem, preden so španske reprezentantke pod vodstvom najboljše nogometašice na svetu Alexie Putellas potrdile namero o stavki, nova selektorica Montse Tome novinarjem v Madridu zagotovila, da se je pogovorila z igralkami.

Te so nato potrdile namero, da se ne bodo udeležile tekem lige narodov proti Švedski in Švici, dokler se razmere v španskem ženskem nogometu ne bodo izboljšale.

Tome je v ponedeljek v reprezentanco vpoklicala 15 zmagovalk nedavnega svetovnega prvenstva, od katerih je večina izjavila, da ne želijo igrati za svojo državo, dokler v zvezi RFEF ne pride do nadaljnjih sprememb.

Rubiales je igralko Jennifer Hermoso poljubil na usta brez njenega dovoljenja po zmagi Španije na mundialu 20. avgusta v Sydneyju, kar je sprožilo veliko ogorčenja po vsem svetu.

Hermoso Rubiales
Foto: Profimedia

Mednarodna nogometna zveza Fifa je 46-letnika suspendirala za 90 dni in sprožila preiskavo. Rubiales je pod pritiskom igralk in javnosti pred kratkim odstopil s položaja predsednika RFEF, preiskavo proti njemu je odprlo tudi špansko pravosodje.

Nogometašicam pa to ni bilo dovolj. Kar 21 reprezentantk zmagovite ekipe s SP ter še 18 drugih vrhunskih igralk je med drugim zahtevalo odstavitev začasnega šefa RFEF Pedra Roche in drugih, ki so blizu Rubialesu. Da bi potrdile svoje zahteve, so igralke napovedale mednarodno stavko.

Grozi jim denarna kazen in večletna prepoved igranja

Po imenovanju 15 igralk s SP in zagotovitvah nove selektorice so v Španiji domnevali, da so igralke stavko prekinile. Vendar so igralke malo pred polnočjo sinoči preko najboljše igralke SP Aitane Bonmati objavile sporočilo, da stavka ostaja.

Hermoso ni bilo med vpoklicanimi reprezentantkami nove selektorice Tome, ki je dejala, da je s tem skušala zaščititi igralko.

Montse Tome
Montse Tome (Foto: Profimedia)

Po poročanju medijev je zveza RFEF stavkajočim v nedeljo ponudila kadrovske spremembe v organizaciji, a jim hkrati postavila tudi ultimat, ki se je iztekel opolnoči v noči z nedelje na ponedeljek.

V skladu s tem je španska zveza igralkam zagrozila z denarnimi kaznimi in večletno prepovedjo igranja, če ne bodo hotele igrati za la rojo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na nevpoklic v reprezentanco in domnevne grožnje RFEF se je prek družbenega omrežja X, nekdanjega Twitterja, odzvala tudi Hermoso. Špansko zvezo je obtožila, da želi “ustrahovati in groziti igralkam, zmagovalkam SP tako, da jih je proti njihovi volji poklicala na dve tekmi lige narodov”.

“Igralke so prepričane, da je to še ena strategija manipulacije. Želijo nas ustrahovati in nam grozijo s pravnimi posledicami in z gospodarskimi sankcijami,” je v izjavi dejala Hermoso, ki trenutno igra za mehiški klub Pachuca.