Kariera Alberta Riere na novi prelomnici, Olimpije še ni pozabil

Nogomet 18. Maj 202416:30 > 16:36 1 komentar
Albert Riera
Foto: Jure Banfi

Kje bo v naslednji sezoni deloval Albert Riera? To je vprašanje, ki visi v zraku. Ne glede na to, kakšna bo njegova usoda pri francoskem Bordeauxu, pa je jasno, da Špančev duh še vedno živi v ljubljanski Olimpiji.

Sezona francoskega Bordeauxa se je končala na način, na katerega bi si navijači želeli, da se je večkrat razpletla tudi skozi sezono druge lige.

Žirondinci so na sklepni tekmi s 3:2 ugnali Pau in sezono končali na 12. mestu prvenstvene lestvice. Torej mesto višje, kjer jih je sredi oktobra prevzel Albert Riera. Španec je na klopi Bordeauxa doslej vodil 32 tekem, 14-krat je zmagal, 6-krat remiziral in 12-krat izgubil.

Cilj žirondincev je bil seveda uvrstitev nazaj med francosko elito. Cilj, ki ni izpolnjen, kar priznava tudi Riera. A hkrati poudarja, da si želi moštvo voditi tudi v naslednji sezoni. V isti sapi pa dodaja, da usoda ni v njegovih rokah.

“Razumem odziv navijačev, takšna je pač naša situacija. Seveda nam ne bodo ploskali. Sprejemam kritiko, to je del našega posla. A gledam samo naprej. Ta teden se bom pogovoril s predsednikom in športnim direktorjem. Če bomo šli naprej skupaj, moramo biti na isti poti. V istem čolnu. Odločiti se moramo, kam želimo priti in s kom želimo tja priti,” je po zadnji tekmi sezone poudaril Albert Riera.

Albert Riera
Albert Riera. Foto: Profimedia

Ekipa bo osvežena

Odločitev o tem, kako naprej, kar se tiče dela in službe nekdanjega trenerja Olimpije in Celja, bo torej padla v naslednjih dneh, Riera pa, če bo ostal trener žirondincev, napoveduje tudi velike spremembe v moštvu.

“S športnim direktorjem bova začela pogovore z zastopniki igralcev. Imamo seznam. Nekateri igralci bodo zapustili klub, ker zanje ne bo priložnosti naslednje leto. Osvežiti moramo ekipo. So nogometaši, ki bi jih rad zadržal, a razumem, da mora klub prodajati igralce. Več bomo prodajali kot kupovali. Želim si kvalitete ne kvalitete. Moja naloga je, da igralci napredujejo, tudi sam pa se bom pogovoril z nekaterimi igralci brez pogodb od drugod in jih prepričal v naš projekt,” izpostavlja Španec, ki bo v naslednji sezoni bržkone želel sodelovati tudi s slovenskim reprezentantom Žanom Vipotnikom, z desetimi prvenstvenimi goli najboljšim strelcem Bordeauxa v tej sezoni.

Žan Vitpotnik
Foto: Profimedia

Osvojitev naslova v Sloveniji ni bila enostavna

Ob zaključku sezone se je Riera dotaknil tudi svoje kariere v Sloveniji, kjer je z Olimpijo v lanski sezoni osvojil dvojno krono, Celjane pa v tej odpeljal na šampionska pota, ko so na koncu tekmovalnega obdobja postali državni prvaki.

“Niti malo nisem utrujen, šele začel sem svojo kariero. V Sloveniji nisem imel ‘Messija’, osvojitev naslova je bila težka naloga. Vedno poudarjam, naša služba je druga najboljša na svetu, lepše je biti samo igralec. Šele začel sem svojo kariero, ne obremenjujem se z ničemer. Vse, kar lahko vpliva name, je to, če bi igralci začeli slabo govoriti o meni,” še dodaja Riera, ki se ga je v Sloveniji držal sloves, da je znal s svojimi igralci stkati izvrstne odnose in znotraj moštva ustvariti odlično klimo.

FOTO: Twitter/@11RIERA11

Odvetnik Riere pojasnil spor z Olimpijo

Duh Alberta Riere medtem še vedno živi v ljubljanski Olimpiji, ki je leto dni po slovesu Španca v popolnoma drugačnem stanju, kot je bila ob lanski dvojni kroni. V zadnjih tednih se je tako razpletal boj med Riero in zmaji na razsodišču Fife, ko je bil po eni strani trener iz Majorke prepričan, da je dobil sodni spor z Ljubljančani, slednji pa so v izjavi za javnost zapisali svojo resnico. Za dodatna pojasnila smo se obrnili na odvetnika Alberta Riere Blaža Bolcarja.

“Albert Riera nikoli ni nastopal v vlogi toženca v kakršnemkoli postopku pred FIFA oziroma UEFA. Tudi sicer se spori v nogometu rešujejo izključno pred FIFA in ne UEFA. Predvsem pa se postopek pred FIFA ni začel v jeseni leta 2023, ko je NK Olimpija že podajala izjave glede svojega uspeha v domnevnih postopkih proti Abertu Rieri,” poudarja Bolcar.

Blaž Bolcar. Foto: MaPa

In dodaja.

“V kolikor je res potekal “prove postopek” v katerem je NK Olimpija tožila Alberta Riero in v katerem je s svojim zahtevkom uspela, naj predloži odločitev organa, ki je presodil v njeno korist. Edini spor, ki je potekal med Albertom Riero in NK Olimpijo, je potekal pred FIFA Nogometnim razsodiščem pod številko FPSD-13330, in sicer na podlagi tožbe bivšega trenerja kluba, ki je bila vložena dne 11. januarja 2024. V slednjem je bilo dne 3. maja 2024 razsojeno, da je NK Olimpija dolžna plačati Albertu Rieri vtoževani znesek iz naslova neizplačanih plač.”


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje