Katarci podrli neslavni rekord, izpadli že po dveh tekmah

Katar 2022 25. Nov 202219:50
Foto: Profimedia

Pričakovanja domačinov so bila pred prvim nastopom na svetovnem prvenstvu visoka. Toda po vsega dveh tekmah je jasno, da Katar ne bo nastopil v izločilnih bojih, kar je nov negativni rekord za domačine - potem ko so kot prvi izgubili uvodno tekmo, so sedaj kot prvi gostitelji izpadli že po dveh tekmah.

Katar je moral na prvo tekmo svetovnega prvenstva na domačih tleh čakati 4371 dni, potem ko je FIFA 2. decembra 2010 katar uradno razglasila za gostitelja turnirja leta 2022.

In zdaj je turnir, na katerega so tako dolgo čakali, praktično končan že po vsega šestih dnevih.

Domačini so najprej izgubili uvodno tekmo svetovnega prvenstva, potem ko jih je z 2:0 ugnal Ekvador.

Tako so morali na drugi tekmi turnirja proti Senegalu, aktualnemu afriškemu prvaku, doseči pozitiven rezultat, ki pa ga, kljub nekoliko boljši predstavi, niso uspeli doseči. Katarci so izgubili s 3:1, kasneje pa Nizozemska ni izgubila proti Ekvadorju, kar je končalo tudi teoretične možnosti o napredovanju v izločilne boje.

Ostal zgolj boj za čast in slavo

Katar je z drugim porazom ostal na dnu skupine A z nič točkami. Nizozemska in Ekvador imata po štiri točke, Senegal pa tri.

Čeprav bi Katar na zadnji tekmi lahko premagal Nizozemsko, je ne bo mogel prehiteti. Prav tako ne morejo prehiteti Ekvadorja, in če Senegal premaga Ekvador in osvoji drugo mesto, ga Katar prav tako ne bo mogel ujeti.

Tretje mesto je največ, na kar lahko Katar zdaj upa.

Gostitelj še nikoli ni izpadel tako zgodaj

Katarci so tudi uradno najslabši gostitelji v zgodovini svetovnega prvenstva, vsaj kar zadeva uspešnosti.

Južnoafriška republika je postala prva država gostiteljica, ki se ni uspela prebiti iz skupinskega dela, ko je gostila turnir leta 2010. V njihovo obrambo lahko omenimo, da so bili tistega leta izžrebani v skupino smrti skupaj z Urugvajem, Mehiko in Francijo.

Južnoafriška republika se je kljub temu izkazala. Z Mehiko je remizirala z 1:1, z Urugvajem izgubila s 3:0, proti Franciji pa dosegla nepozabno zmago z 2:1 in zasedla tretje mesto, a izpadla zaradi slabše razlike v golih.

Komentari

Vaš komentar