Temnejša stran arabske sramote Lionela Messija

Katar 2022 24. Nov 20227:00 4 komentarji
Lionel Messi ob prvem obisku Savdske Arabije novembra 2012. FOTO: Profimedia.

Lionel Messi je z Argentino presenetljivo izgubil uvodno tekmo letošnjega svetovnega prvenstva proti Savdski Arabiji in doživel enega najbolj sramotnih porazov v karieri. Še precej manj je lahko ponosen na pogodbo, ki jo je prav s to bogato arabsko državo podpisal nekaj mesecev pred tem.

Ko je Lionel Messi v deseti minuti uvodnega nastopa v Katarju z enajstih metrov Argentino popeljal v vodstvo z 1 : 0 in dosegel sedmi gol na svetovnih prvenstvih, se je zdelo, da je na stadionu Lusail, kjer ga svet 18. decembra pričakuje tudi v velikem finalu, pred njim lep dan.

Razpletlo se je povsem drugače. Po treh razveljavljenih golih slovenskega sodnika Slavka Vinčića, enega je argentinski zvezdnik dosegel tudi sam, je Savdska Arabija v drugem polčasu v petih minutah dvakrat zadela in senzacionalno zmagala z 2 : 1.

Enega najbolj sramotnih porazov v zgodovini argentinskega nogometa je v živo videl tudi savdski princ Mohammed bin Salman. Kot najvplivnejši človek Savdske Arabije je bil velike zmage zagotovo zelo vesel, a trpljenja argentinskemu kapetanu verjetno ni privoščil.

Veliko razočaranje po porazu proti Savdski Arabiji. FOTO: Guliverimages.

Vezi s Savdsko Arabijo trajajo že desetletje

Bin Salman sedemkratnega dobitnika zlate žoge v torek v živo še zdaleč ni videl prvič. Srečala sta se že večkrat in si tudi segla v roke. Messi je v zadnjem desetletju s Savdsko Arabijo in njenimi vodilnimi ljudmi namreč stkal tesne vezi.

Prvič je največjo državo na Bližnjem vzhodu obiskal leta 2011, ko je tam gostoval z Argentino in odigral prijateljsko tekmo proti domači reprezentanci. Messi, ki je bil malo pred tem tretjič v nizu okronan za najboljšega nogometaša na svetu, je ob prihodu na letališče v Riad povzročil pravcato histerijo in se v spremstvu oboroženih vojakov – s puško, ki mu jo je pod brado nehote pomolil eden od njih – prestrašeno prebijal skozi množico oboževalcev.

Pozneje se je v eno najbogatejših držav na svetu vrnil večkrat. Leta 2019 je z Argentino v Riadu odigral južnoameriški superclasico, prijateljsko tekmo z Brazilijo, leto za tem je z Barcelono tam igral španski superpokal.

S Turkijem Al Sheikhom, enim od najbližjih svetovalcev savdske kraljeve družine, ki je tudi delni lastnik španskega prvoligaša Almerie, sta si v tem času večkrat izkazala naklonjenost. Ne nazadnje mu je Messi javno čestital za 40. rojstni dan in bil skupaj s še nekaj argentinskimi prijatelji gost na njegovem razkošnem domu. Letos spomladi je dokončno postalo jasno, zakaj.

Med prijateljsko tekmo proti Savdski Arabiji leta 2012. FOTO: Profimedia.

Prijatelj najvidnejših članov kraljeve družine

“Počaščen sem, da lahko Lionela Messija pozdravim v Savdski Arabiji. Navdušeni smo, da bo lahko razkrival zaklade Rdečega morja, festivala v Džedi in naše preteklosti. To ni njegov prvi in niti zadnji obisk našega kraljestva,” je 9. maja letos na Twitterju zapisal savdski minister Ahmed Al Khateeb in ob tem prilepil fotografijo Messija, ki je v Savdsko Arabijo prišel v družbi rojaka, s katerim si deli garderobo v PSG, Leandra Paredesa.

“Raziskovanje Rdečega morja” je isti dan fotografijo, na kateri s čolna zre v sončni zahod, med skoraj 400 milijonov sledilcev na Instagramu delil tudi Messi. Šlo je za plačano objavo vladne turistične organizacije Visit Saudi. V naslednjih mesecih jih je bilo še nekaj.

Messi, ki ob donosni plači pri PSG žepe polni tudi z naslova bogatih sponzorjev, kot so Adidas, Pepsi, Budweiser, Louis Vuitton, Pro Evolution Soccer, je namreč podpisal novo donosno pogodbo.

Argentinec, ki je leta 2021 zaslužil 130 milijonov ameriških dolarjev in (p)ostal največji športni zaslužkar na svetu po pisanju revije Forbes, je nastopil v službo Savdske Arabije. Ni uradno potrjeno, a za desetletno ambasadorsko vlogo naj bi prejel 25 milijonov na leto.

Messi, čigar podoba je že lani krasila reklamne oglase za veliki festival zabave v Džedi, ki se je pojavljal tudi na londonskih ulicah, je tako pred pol leta tudi uradno naznanil sodelovanje z eno najbolj zloglasnih držav novejše zgodovine.

V Katarju je spornega zaveznika že imel

Zanimivo, da je Messi po novem povezan z dvema avtoritativnima režimoma. Prvemu se je zavezal lani, ko je iz Barcelone prestopil v PSG in se priključil še enemu državnemu projektu s podobnimi načrti glajenja ugleda v tujini. V Parizu je to seveda Katar, ki, zanimivo, s Savdsko Arabijo ni v najboljših odnosih.

Tamim bin Hamad al Thani, Gianni Infantino in Mohammed bin Salman. FOTO: Guliverimages.

Odnosi so se zaostrili leta 2017, ko je Savdska Arabija, skupaj z Egiptom, Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom, prekinila politične stike in zaprla vse meje s Katarjem. Savdijci so Katarcem očitali sodelovanje z raznimi terorističnimi skupinami, ki naj bi želeli destabilizirati regije. Zahtevali so, da bi Katar prerezal diplomatske odnose z Iranom, ukinil medijsko hišo Al Jazeero in prekinil vojaško sodelovanje s Turčijo.

Katarci v to niso privolili, a so se razmere v začetku letošnjega leta umirile. Savdska Arabija od takrat počasi odpira meje in ponovno vzpostavlja odnos s Katarjem. Dokaz so tudi prizori z otvoritvene tekme letošnjega svetovnega prvenstva, ko je ob predsedniku Fife Gianniju Infantinu in savdijskem princu bin Salmanu sedel katarski emir šejk Tamim bin Hamad Al Thani.

Savdska Arabija, država tisočerih kontroverz

Savdska Arabija, v kateri živi 38 milijonov ljudi, je pri vrhu lestvic najbogatejših držav na svetu. Na žalost je najvišje tudi ob kazalcih kršenja človekovih pravic. Messi, dolgoletni Unicefov ambasador, je s to potezo segel v roke avtoritativnemu režimu, ki je sokrivec za štiristo tisoč žrtev, med njimi je več deset tisoč otrok. Toliko naj bi jih namreč že umrlo v državljanski vojni, ki v Jemnu s podporo Savdske Arabije divja od leta 2014.

V zameno za denar je sprejel sodelovanje z vodilnimi ljudmi države, v kateri mrgoli političnih zapornikov in je leta 2018 veliko prahu dvignila z brutalnim umorom do režima kritičnega novinarja Jamala Ksashoggija. Združeni narodi so za umor obtožili kraljevo družino na čelu z bin Salmanom.

Savdska Arabija je v zadnjih letih ogromno vlagala v šport, da na tak način zgladi svoj ugled. “Sportswashing”. Termin, ki ga je v zadnjih letih populariziral Amnesty International. Z njim je pojasnil uporabo športa zatiralskih vlad za legitimizacijo svojih režimov in odvračanje pozornosti od njihovih zlorab človekovih pravic.

Savdska Arabija je nedavno podpisala 650 milijonov evrov vredno pogodbo s formulo ena, odštela prek 300 milijonov evrov za nakup angleškega nogometnega kluba Newcastle United in investirala številne milijone v veliko serijo turnirjev golfa LIV. Če omenimo le njene največje športne projekte.

V družbi katarskega predsednika PSG Nasserja Al Khelaifija. FOTO: Guliverimages.

Na čigavi strani bo v lovu na SP 2030?

V Messiju, ki ga obožujejo povsod po svetu, je dobila novo, morda celo najmočnejše orožje. Še bolj zaradi projekta, ki ga v prihodnosti pripravlja in bo Argentinca predstavil v še bolj slabi luči. Vizija 2030, kot se glasi načrt edinstvene gospodarske in socialne reforme, s katerim naj bi se Savdska Arabija odprla svetu, bo, če bo šlo po načrtih, vrhunec doživela leta 2030.

Uradno je Fifa, ki bo prireditelja tega mundiala izbrala leta 2024, za svetovno prvenstvo 2030 do zdaj prejela le eno kandidaturo. V začetku leta so jo skupaj vložile Španija, Portugalska in Ukrajina. Toda v ozadju se rojevata še dve. Prvo pripravlja Savdska Arabija skupaj z Egiptom in Grčijo, spogledovanja z drugo pa že nekaj časa ne skrivajo Argentinci, ki bi prvenstvo radi organizirali skupaj z Urugvajem, Paragvajem in Čilom.

Messi bi kot njen najboljši nogometaš vseh časov moral biti prvi obraz argentinske kandidature, kar je zvezdnik PSG tudi sprejel. Leta 2017 sta skupaj z velikim urugvajskim prijateljem Luisom Suarezom pred prijateljsko tekmo med Argentino in Brazilijo v ta namen stala na igrišču v dresih s številkama 20 in 30.

Messi je resda le promotor njenega turizma in zagotovo ne bo obraz Savdske Arabije v lovu na mundial 2030, a je jasno, da bo njegova ambasadorska vloga v veliko pomoč. V Argentini ga zato mnogi že zdaj označujejo za izdajalca. Ko bodo kandidature postale uradne, bo še huje. Še ena težava, ki si jo je eden najbolj opevanih športnikov vseh časov s pogodbo, ki jo je podpisal s “hudičem”, nakopal.

Poziranje z Luisom Suarezom pred prijateljsko tekmo v Montevideu avgusta 2017. FOTO: Guliverimages.

Vprašanje, na katero ni težko odgovoriti

“Navdihuješ milijone. Vse, kar rečeš in narediš, je pomembno. Imaš ogromno moč, s katero pa prihaja tudi odgovornost. Nasprotnike režima v Savdski Arabiji množično zapirajo, mučijo in spolno zlorabljajo. Vse, ki se borijo za demokracijo in človeške pravice, lahko doleti dolgotrajna zaporna kazen ali celo smrt. Če rečeš da Visit Saudi, boš prikimal vsem kršitvam, ki se dogajajo v državi. Če boš ponudbo zavrnil, boš poslal enako močno sporočilo. Lionel Messi, si junak milijonov. Prosimo, ostani tak za vedno. Zavzemi se za človeške pravice, zavrni klavce Jamala Khashoggija in krvnike miroljubnih aktivistov v Savdski Arabiji,” je pisalo v javnem pismu, ki so ga na Messija naslovili sorodniki številnih političnih zapornikov v Savdski Arabiji. Prvič je bilo javno objavljeno leta 2021.

Njegov veliki tekmec z nogometnih zelenic Cristiano Ronaldo je, resda za precej manjšo vsoto, podobno snubitev pred leti zavrnil. Ameriškemu golfistu Tigerju Woodsu so bin Salman in druščina nudili kar 800 milijonov. Tudi on je rekel ne. Messi, ki je z do zdaj zasluženim denarjem omogočil luksuzno življenje več rodovom družine, je ponudbo sprejel.  Ob tem se poraja le eno vprašanje: “Leo, zakaj?” Odgovor pa je verjetno preprostejši, kot bi si milijoni njegovih oboževalcev želeli, da bi bil …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje