Kdo bo zmagovalec največjega posla v zgodovini nogometa?

Nogomet 9. Mar 202210:52 > 11:14 2 komentarja
FOTO: Guliverimages.

Era Romana Abramovića se končuje. Chelsea pred in Chelsea po obdobju ruskega oligarha sta pravzaprav dva različna kluba. Prvi je bil ujet v anonimnost sredine prvenstvene lestvice Premier lige, drugi je evropski prvak. Dejstvo je, da institucije, kakršna je postal londonski klub v zadnjih letih, Abramović ne bi prodal, če ga v to ne bi prisilile dobro znane okoliščine. Dejstvo pa je tudi, da se obeta posel, kakršnega v zgodovini nogometa še ni bilo.

Nogometni svet je svet denarja. Številke, ki se pojavljajo ob prestopih nogometašev in njihovih plačah so enormne. Še višje pod nebo pa segajo zneski, ki jih morajo super bogati poslovneži plačati za to, da prevzamejo nadzor nad določenim nogometnim klubom. Sploh, če ta igra v nogometnem in finančnem raju po imenu Premier liga.

Pred nami je največji posel v zgodovini nogometa

Čeprav smo torej v zadnjih letih vajeni pregrešno dragih prevzemov klubov, pa je že zdaj jasno, da bo prevzem Chelseaja z naskokom največji posel v svetu nogometa. 800 milijonski posel, s katerim je družina Glazer leta 2004 postala lastnica Manchester Uniteda in je bil vrsto let nepredstavljiv mejnik v finančno-nogometnem svetu, bo kmalu pozabljen.

Čeprav so Glazerji za nakup Manchester Uniteda plačali skoraj milijardo evrov, je vrednost kluba v zadnjih letih še precej zrasla. Foto: Guliverimages

Ko bo Roman Abramović prodal Chelsea, bo na številka namreč dobila nekaj kratnik. Rus je namreč letvico postavil na kar 3 milijarde funtov. A finančni strokovnjaki že predvidevajo, da bo v izogib dodatnim sankcijam Velike Britanije, ki v teh dneh zasega lastnino ruskih oligarhov, Abrambović klub želel prodati čim prej in ceno vendarle spustiti za kakšno milijardo. Poglejmo si, kdo so najresnejši kandidati za nakup londonskega velikana in kakšna bo prihodnost moštva iz Stamford Bridga.

Švicarsko-ameriški konzorcij že poslal uradno ponudbo

V zadnjih dneh je največ pozornosti javnosti zbudilo ime Hansjorg Wyss. Švicarski milijarder, ki je obogatel v poslu z medicinsko opremo, je bil namreč prvi, ki je javno spregovoril o tem, da mu je Abramović ponudil prevzem Chelseaja. Kmalu zatem je sledilo uradno sporočilo ruskega oligarha, da je klub res naprodaj.

A Wyss, katerega premoženje je ocenjeno na približno pet milijard dolarjev, je takoj priznal, da je cena zanj previsoka. V isti sapi pa je poudaril, da ga nakup sicer še kako zanima, v kolikor bo uspel najti ustreznega partnerja. In očitno ga je. Na Abramovićev naslov naj bi namreč že prispela prva uradna ponudba, ki jo je skupaj s Švicarjem poslal ameriški poslovnež Todd Boehly.

Tod Boehly, delni lastnik bejzbol ekipe LA Dodgers, se po Abramovičevi košarici leta 2019 očitno ni predal. Foto:
Guliverimages

Boehly je ameriški poslovnež, ki že leta išče priložnosti za zaslužek na področju športa. Pravzaprav to ni njegov prvi poizkus, da prevzame lastništvo Chelseaja, Abramoviću je že leta 2019 poslal ponudbo, vredno tri milijarde evrov, ki pa jo je Rus brez premisleka zavrnil. A zdaj so se okoliščine spremenila in čeprav je vrednost kluba še narasla, bi ga lahko zdaj podjetni Američan dobil celo ceneje, kot je sprva nameraval.

Wyss in Boehly sta po poročanju angleških medijev na Abramovićev naslov tudi že poslala uradno ponudbo. Glede na to, kako se sedanjemu lastniku Chelseaja mudi s prodajo, ni izključeno, da ne bo tudi “zmagovalna”.

Skrivnostni Turek ni želja navijačev Chelseaja

Resen kandidat za nakup londonskega kluba prihaja tudi iz Turčije. Mushin Bayrak je 8 milijard funtov vreden turški poslovnež, ki je obogatel v gradbeniškem poslu, ukvarja pa se tudi s turizmom in kriptovalutami. Zanemarljivo seveda ni niti dejstvo, da ima tesne povezave s turškimi oblastmi oziroma predsednikom Recepom Erdoğanom.

V zadnjih dneh naj bi Abramović tako že odletel v Turčijo in se sestal z Bayrakom in njegovimi sodelavci. Turek je sicer precej skrivnostna osebnost, o njegovi preteklosti ni prav veliko informacij, tako pravzaprav ni niti podatka o njegovi starosti. To je tudi dejstvo, da angleška javnost, še posebej pa navijači Chelseaja, niso najbolj navdušeni nad tem, da bi klub dobil turške lastnike.

A Bayrak se prav veliko za to ne zmeni, za Sky Sports je že potrdil, da je Abramoviću poslal uradno ponudbo. Več ni želel povedati, se pa je nekoliko bolj razgovoril v pogovoru za turški portal OdaTV: “Prevzem moramo izpeljati zelo previdno, sicer bomo v tej bitki izgubili. Obstaja precej držav, ki ne želijo, da klub prevzamejo Turki. Ostali bomo nekoliko skrivnostni. So pa pogovori stekli, naša pravna in finančna služba se pogovarjata z londonsko. Mislim, da imamo 90 % možnosti, da izpeljemo ta posel in tako meni tudi Abramović.”

Boksarski šampion ni resen kandidat, velik navijač Chelseaja je ponudbo že zavrnil

V javnosti krožijo še številna druga imena, ki jih resni in manj resni mediji ponujajo kot potencialne nove lastnike Chelseaja. Boksarski super šampion Connor McGreggor se je ponudil kar sam, a njegovo 200 milijonsko premoženje ni niti blizu tistega, kar za prevzem kluba zahteva Abramović.

Je pa Rus bolj resnega sogovornika našel v Egiptu. Loutfy Mansour je 33-letni naslednik investicijskega podjetja Mansour Group, katerega vrednost je ocenjena na 3 milijarde funtov. Kar je še bolj pomembno, je dejstvo, da je lastnik sezonske vstopnice v VIP ložah Chelseaja in je v dobrih odnosih z Romanom Abramovićem. A v luči številnih vprašanj, ki so v povezavi z morebitnim prevzemom londonskih modrih priromala na njegov naslov, se je Mansour že odzval in pojasnil, da ga trenutno lastništvo Chelseaja ne zanima. A saj veste, kako je v poslu, za zaprtimi vrati se verjetno dogaja marsikaj …

Kakšna bo usoda izjemne direktorice kluba?

Kakorkoli, usoda londonskega velikana naj bi bila znana že kmalu, Chelsea je namreč rok za oddajo ponudb postavil na 15. marec. V procesu prodaje bo imela ključno vlogo Abramovićeva pooblaščenka Marina Granovskaia, direktorica Chelseaja, ki jo mnogi vidijo kot eno ključnih figur pri nedavnih uspehih Londončanov.

Foto: Guliverimages

Njena nadaljnja usoda pa je vendarle nejasna. Novi lastniki navadno precej prevetrijo pisarne in zamenjava direktorjev je bolj ali manj samoumevna. A morda bo v tem primeru vendarle drugače, celoten nogometni svet se namreč dobro zaveda, kako dobro se v tem poslu znajde Granovskaia, ki ima tudi odličen odnos s trenerjem Chelseaja Thomasom Tuchlom. V luči sprememb, ki se obetajo na Stamford Bridgeju, bi bilo morda smiselno razmisliti o tem, da bi tako pomembno figuro vendarle nekako “obdržali v hiši”.

Abramovičeva saga:

Abramovič potrdil, kar se je dolgo časa špekuliralo

Poziv, da Abramoviću zasežejo vso premoženje

Oglasil se je Roman Abramovič in šokiral, ampak …

Po umiku Abramovića se je odzval tudi Chelsea

Na rusko-ukrajinskih pogajanjih tudi Abramovič

Abramovičev sobotni manever naletel na težave

V drobovju (nogometne) zgodbe Romana Abramoviča

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje