Kek zadovoljen, a ima tudi nekaj pripomb. “Nekateri bodo prebedeli noč.”

Nogomet 8. Sep 20236:00 2 komentarja
FOTO: Aleš Fevžer.

Selektor Slovenije Matjaž Kek je bil po zmagi s 4:2 v Stožicah nad Severno Irsko na peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 zadovoljen, a je imel na igro svojih varovancev tudi nekaj pripomb. Podobno velja za njegovega kolega na strani gostov Michaela O'Neilla.

“Zadovoljen sem, da smo dobili to tekmo. Misim, da popolnoma zasluženo. Vse čestitke igralcem,” je bilo vse, kar je v uvodnem nagovoru na novinarski konferenci po tekmi povedal Matjaž Kek.

V nadaljevanju, ko so prišla na vrsto novinarska vprašanja, je bilo ravno obratno. Bil je zelo gostobeseden in se dotaknil tudi stvari, ki mu v igri Slovenije niso bile všeč.

“Za nami je tekma za analizo. Danes ponoči bodo ljudje, ki pri nas skrbijo za to, bedeli in analizirali vse, kar se je zgodilo na današnji tekmi,” je povedal selektor Slovenije, ki ni bil najbolj zadovoljen z igro v obrambi, toda na koncu mora biti ne glede na vse zelo vesel. Cilj je dosegel.

Na peti tekmi v vlogi selektorja je proti Severni Irski prišel do druge zmage in je zdaj v položaju, ko spet lahko sanja uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024. Po četrtkovem večeru je Slovenija v skupini H skupaj z Dansko na drugem mestu, že po nedeljskem gostovanju v San Marinu pa bi lahko skočila celo na prvega.

V družbi dvakratnega strelca Andraža Šporarja. FOTO: Aleš Fevžer.

O čem je še govoril Matjaž Kek?

O štirih golih in odlični igri v napadu:
“Sama postavitev in ideja pred tekmo je bila, da bremenimo njihovo zadnjo linijo. Dobra igra v napadu je morda tudi zakrila kako napako na sredini igrišča in v obrambi. Oni imajo težavo z obrambo, čeprav njihovi rezultati na prejšnjih tekmah, ko so izgubljali z le enim prejetim golom, morda kažejo drugače. Sem pa z napadom seveda zelo zadovoljen, ampak nogomet se igra v obe smeri. Nekajkrat smo naredili napake v srednji in zadnji vrsti. Nekatere reakcije bi morale biti boljše.

To samo potrjuje dejstvo, o katerem smo že govorili. Imamo super kakovost v napadu, a ta potencial mora biti podkrepljen s pravočasnostjo, kakovostnejšo igro v obrambi. Kar nekaj stvari je bilo, zaradi katerih smo lahko veseli. Za gledalce je bila tekma spektakularna, za trenerje malo manj. Damo gol, pa ga dobimo. Lahko bi zadeli za 4:1, pa prejmemo gol za 3:2. Sem pa vesel, da so igralci sprejeli idejo, da poskušamo z nekaj več rizika. Zabili smo štiri gole. To je super in prinaša zadovoljstvo v garderobo.”

O Benjaminu Šešku in Andražu Šporarju:
“To je kakovost, ki jo imamo. To mora biti podprto z asistenco, dobljenim dvobojem za njima. Res ne bi kogarkoli izpostavljal. Vesel sem, ker Slovenija potrjuje, da lahko igra spektakularno. Nisem pa povsem zadovoljen, saj imam rad red, odločnost. Enostavno pa ta kakovost zahteva nekaj prilagoditev. Včasih s čim zadeneš, včasih ne. Nekateri igralci so bili zelo kakovostni, nekateri malo manj.

Poanta vsega je ekipa. Tudi strokovni štab. Vidi se pozitivno jedro, ki se tvori. Prav velikokrat Severne Irske do zdaj nismo premagali. Za nami je težka tekma. Ravno zato sem vesel, ker smo v kratkem času uspeli zbuditi ekipo. Nisem želel veliko menjati. Enostavno sem postavil to, kar je bilo proti Danski relativno solidno. Nekateri bi lahko igrali tudi dosti bolje, sem pa vesel ofenzivnega dela. Razigranost teh dveh fantov s pomočjo preostalih.”

O Janu Oblaku:
“Vidi se, kdo je on. Skorajda se ni rabil metati. Je kot magnet. Jasno je, da obstaja hierarhija. Njegov klubski status in položaj, ki ga ima v svetovnem nogometu, o njemu povesta vse. Če ima pri Atleticu Madridu tak status, kako ga potem ne bi imel v reprezentanci. Jasno je, da v določenih trenutkih njegova mirnost pride še kako prav. Njegova preudarnost je kakovost, ki pride prav v momentih, ko nasprotnik trikrat pride na tri metre. V prvem polčasu smo imeli kar nekaj težav na levem boku, a včasih je pri nekaterih treba tudi potrpeti. Erik Janža se je v nadaljevanju dvignil.

Vse to so kamenčki, ki sestavljajo mozaik. Tudi zadovoljstvo občinstva. Ni zdaj čas za neko veselje, ampak prepričanje. Jaz sem prvi, ki bo, ko bo šel iz te sobe, začel razmišljati v San Marinu in bom naredil vse, da to prenesem na fante. Zmagovalno miselnost, ko nikomur ne poznaš, da je boljši, niti v 95., 100. minuti. Za nami je tekma za analizo. Danes ponoči bodo ljudje, ki pri nas skrbijo za to, bedeli in analizirali vse, kar se je zgodilo na današnji tekmi. Padali so goli, prečke … Za top igro bo treba biti v obrambi precej boljši.”

O navijačih Slovenije:
“Zelo sem se strinjal s tistimi, ki ste ves čas govorili, da nekaj manjka. Včasih sem rekel, da je zelo okej, če si spodaj, pa se kdaj tudi kaj zakadi, kaj poči. Pomembno je, da se sliši. Gre na bolje, ampak bilo bi zelo narobe, če bi se s tem zadovoljili. Prvi, ki smo za to odgovorni, smo mi. Pomembno je igrišče. Jasno je, da smo zadovoljni. Upamo, da bo le še raslo. Prepričan sem, da bo tekma proti Finski razprodana. Mora biti. Brez glasnega navijanja je drugače.

Vesel sem, da so med navijači tudi mladi ljudje. Ko smo se peljali na tekmo, smo ob cesti videli ogromno zastav, dresov … Čutila se je pozitivna energija, tudi če je kdo od naših igralcev napačno podal. Pred letom, dvema je v takih primerih prišlo tudi do žvižgov.

Situacija v slovenskem nogometu ni idealna. Pa če si priznamo ali ne. Tudi mi to čutimo. Reprezentanca bo naredila vse, da v naš nogomet prinese pozitivno energijo. Vedno ni lahko, ampak vsi se moramo boriti, da bo bolje. Vesel sem, da je vzdušje iz tekme v tekmo boljše. Včasih pomaga bolje, kot si mislite. Pa če verjamete ali ne.”

O poškodbi Benjamina Verbiča:
“Na ogrevanju zadnje prvenstvene tekme v dresu Panathinaikosa je začutil mišico, zato ni igral. Ko je prišel, je opravil magnetno resonanco, ki ni pokazala hujše poškodbe. Pripravljen je bil igrati, a smo bili raje pazljivi. Dodatna dva dneva terapije mu bosta koristila. Za San Marino bo pripravljen.”

Selektor Severne Irske: Odločila sta napadalca Slovenije

Še pred selektorjem Slovenije je pred novinarje sedel selektor Severne Irske, ki je po četrtem porazu v nizu izgubila realne možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024.

Michael O’Neill ni bil preveč razočaran. FOTO: Aleš Fevžer.

“Pestra tekma, v kateri smo videli kar šest golov. Težave smo imeli s sijajnima napadalcema Slovenije, na katera smo opozarjali že pred tekmo. Na koncu je to tudi odločilo. Razočarani smo z rezultatom, a smo zadovoljni s tem, kar smo pokazali. Kar veliko dobrih stvari. Pokazali smo največ v napadu do zdaj. Najbolj sem razočaran, da se nismo pravilno odzvali pri rezultatih 1:1 in 2:3. Iskali smo pot nazaj v tekmo, a je vratar Slovenije z nekaj odličnimi obrambami poskrbel, da nam ni uspelo,” je svoje videnje tekme predstavil Michael O’Neill.

Goli s tekme Slovenija – Severna Irska:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje