Konec ljubezni med Dinamom in Mamićem, Zagrebčani zahtevajo milijone

Nogomet 5. Dec 202314:33 1 komentar
Zdravko Mamić
Foto: Guliverimage

Na zadnjem sojenju proti nekdanjemu prvemu možu zagrebškega Dinama Zdravku Mamiću je prišlo do velikega zasuka. Aktualni hrvaški prvak je namreč vložil premoženjskopravni zahtevek in sedaj od Mamića in njegovih nekdanjih najožjih sodelavcev terja plačilo milijonskega zneska.

Gre za veliko spremembo v odnosu med Dinamom in Mamićem, poroča hrvaški Index, saj je klub zadnjih deset let trdil, da jih tako Mamić kot njegovi tedanji najožji sodelavci Damir Vrbanović, Mario Mamić, Sandra Stipančić, Igor Krota in Zoran Mamić niso oškodovali.

“Dinamo se je za vložitev premoženjskopravnega zahtevka odločil po pregledu ugotovitev izvedenskega poročila, ki ga je v preiskavi in ​​sodnem postopku opravila izvedenka finančne stroke Ksenija Špoljarić,” so sporočili iz zagrebškega nogometnega kluba

Kot dodaja hrvaški portal, zneski ustrezajo tistim, ki jih je v obtožnici podal hrvaški Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok). Dinamo tako od Zdravka Mamića zahteva 7.311.316 evrov, od njegovega brata Zorana 251.477 evrov, od Vrbanovića 181.684 evrov, od Krote 97.795 evrov, od Stipančića 1.831.436 evrov, od Zdravkovega sina Maria pa kar 11.437.082 evrov. Če bodo omenjeni pravnomočno spoznani za krive, bodo morali Dinamu vrniti omenjeni denar oziroma skupno kar 21 milijonov evrov.

Sklepali fiktivne pogodbe in izstavljali račune

V skoraj 700 strani dolgi obtožnici Uskok Zdravku Mamiću in ostalim obtožencem očita, da so med letoma 2004 in 2015 osnovali hudodelsko združbo, ki je sklepala fiktivne pogodbe med Dinamom in več tujimi podjetji iz Velike Britanije, Švice, Združenih arabskih emiratov, Belizeja, Hongkonga, Gibraltarja in ZDA ter izstavljala račune za plačilo neobstoječih storitev za prestope nogometašev.

Klub naj bi s tem oškodovali za kar 19,1 milijona evrov, tožilstvo pa obtoženim obenem očita tudi, da so si omenjeni denar razdelili in porabili za lastne namene, Dinamu pa je bil neupravičeno primoran doplačati še dodatnih 7,35 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje