Kot muhe na med – petič podelili nagrado, petič Messiju

Nogomet 24. Dec 20229:47 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Pri Sofascoru, portalu, ki ponuja statistični vpogled v športne tekme in dosežke, so podelili nagrade za najboljše nogometaše v letu 2022. Med deseterico najboljših igralcev se je na vrhu znašel kdo drug kot Lionel Messi, ki je prejel nagrado za najvišjo povprečno oceno v iztekajočem se letu - 8,15 od deset.

Sofascore je pred časom ustvaril sistem, s katerim skuša ovrednotiti približno 1.500 dogodkov, ki se zgodijo med nogometnimi tekmami. S pomočjo analize vseh teh podatkov pride do sofisticiranega algoritma, s katerim skuša generirati čim bolj objektivno oceno nogometašev ne glede na igralni položaj na lestvici od 1 do 10. Najpogostejša je ocena 6,6.

Sofascore, ki tudi za našo spletno stran ponuja statistični vpogled v šport, je v tem tednu podelil deset nagrad najboljšim nogometašem v letu 2022. Nagrado za najučinkovitejšega nogometaša je prejel Francoz Kylian Mbappe, ki je po njihovih podatkih dosegel enajst golov več kot katerikoli drug nogometaš. Najboljši organizator v igri (play-maker) je postal Belgijec Kevin De Bruyne, za igralca, ki je najbolj napredoval, je nagrado prejel Grk Georgios Kyriakopoulos.

18-letnemu Brazilcu Angelu je šla nagrada za najboljšega driblerja, za igralca, ki je v letu 2022 ‘pokrival’ največ igrišča (heat map), so razglasili Španca Rodrija. Reprezentant Slonokoščene obale Ibrahim Sangare je bil izbran za nogometaša z največ osvojenimi žogami in dobljenimi dvoboji, najboljši vratar leta je po izboru Sofascora postal Belgijec Thibaut Courtois.

Najvišje ocenjena nogometaša v letu 2022 sta v posebnih kategorijah postala Enzo Fernandez in Karim Benzema. Argentinec, najboljši mladi nogometaš tudi na SP v Katarju, v kategoriji do 21 let, Francoz pa v kategoriji veterani, v kateri sodelujejo nogometaši, starejši od 35 let.

Najprestižnejša nagrada pa je šla, nepresenetljivo, v roke Lionela Messija. Novopečeni svetovni prvak je bil s povprečno oceno 8,15 najbolje ocenjeni nogometaš v celotni Sofascorovi podatkovni bazi. Le še ena v vrsti nagrad, ki jo je torej prejel Argentinec, ki je pred tednom dni v Katarju dosanjal svoje sanje. Bolj impresiven je podatek, da je Sofascore nagrado za povprečno najboljšega (absolute statsman) v posameznem letu podelil petič, vedno pa je pripadla 35-letnemu Argentincu.

V deseterici najbolje ocenjenih v celotnem letu 2022, za kar je moral posameznik odigrati vsaj 30 tekem, Messiju sledijo Moises (Šandaong Luneng), Branco van den Boomen (Toulouse), Kevin De Bruyne (Manchester City), Aaron Molloy (Memphis 901), Joshua Kimmich (Bayern München), Craige Goodwin (Adelaide United), Kylian Mbappe (PSG), Romulo (Rončeng) in Carles Gil (New England Revolution).

Po poročanju medijev je argentinski kapetan na fotografiranje s pokalom svetovnega prvenstva povabil vse soigralce v reprezentanci, s katerimi je Messi leta 2014 zaigral v finalu mundiala proti Nemčiji, a po podaljšku izgubil proti Nemčiji (0:1). Nogometaš Paris Saint-Germaina verjame, da so bili že takrat majhen korak od končnega slavja in si zaslužijo skupinsko fotografijo z ikonično lovoriko. Od takratne zasedbe je v Katarju nastopal le še Angel di Maria.